Goreng pisang versus pisang goreng: dezelfde anders | Recept

pisang goreng bij de thee

Je zal vast pisang goreng ooit hebben gegeten. Die gebakken banaan met het omhulsel van deeg. Je kan ze bestellen bij de Chinees om de hoek, de Indonesische restaurants, op de markt en zeker op de pasar malam. In Indonesië eten we het soms als ontbijt, maar vaker als tussendoortje voor bij de koffie of thee in de namiddag. Vooral als het regenachtig is en de lucht een beetje afkoelt, hebben de mensen in Indonesië meer zin om warme hapjes te eten.

Maar heet deze gebakken banaan nou goreng pisang? Of toch pisang goreng zoals je het overal op het menu ziet staan? De echte naam van dit lekkere en gezonde Indonesisch hapje levert iedere keer een nogal hilarische discussie op met een goede Indisch-Moluks kennis van mij. Ik noem het steevast goreng pisang, hij pisang goreng.

In Indonesië heet gebakken banaan officieel goreng pisang. Maar in de praktijk noemen mensen het ook wel pisang goreng, en dat mag eigenlijk ook. Hoe kan dat? Er zijn verschillende redenen daarvoor. Een reden heeft te maken met de soort van de banaan (in het Indonesisch: pisang). Want in Indonesië komen ongeveer 20 soorten pisang of banaan voor; waaronder pisang ambon (niet verwarren met de sterke drank van het merk Pisang Ambon), pisang tanduk, pisang dingin, pisang radja, pisang susu, pisang kepok etc. Pisang kepok en pisang tanduk zijn de enige soorten die geschikt zijn om te bakken, daarom heten ze ook pisang goreng, oftewel de bakbanaan. De andere soorten zijn niet geschikt om gebakken te worden.

De andere redenen hebben te maken met de grammatica van de Indonesische taal. Maar dat gaat me nu te ver om daar uitleg over te geven. En omdat ik trouw ben aan het correct Indonesisch spreken noem ik het steevast goreng pisang. Bovendien noemt iedereen op Noord-Sumatra waar ik vandaan kom gebakken banaan ook gewoon goreng pisang, en de bakbanaan pisang goreng.

Je kan ook goreng pisang zelf klaarmaken zoals wij het in Indonesië doen.

Dit heb je nodig om goreng pisang te maken:

  • 2 stuks bakbanaan, kies de dikkere exemplaren
  • 9 eetlepel maismeel (te koop bij de Turkse of Marokkaanse winkel)
  • een glaasje water
  • een snufje zout
  • olie om te bakken

Verder nodig

Wok
Vlees- of barbacuetang

bakbanaan voor pisang goreng

En zo maak je het

Schil de bananen en snijd ze door ongeveer halverwege de lengte van ieder stuk. Snijd ze vervolgens doormidden in de lengte. Nu heb je 8 stukjes banaan.  Vervolgens halveer je de stukken weer in de lengte, maar deze keer snijd je tot ongeveer 2 cm voor het uiteinde, zodat de stukjes nog steeds aan elkaar vastzitten. Maak dit waaiervormig door de gesneden stukjes banaan voorzichtig uit elkaar te halen.

geschilde bakbanaan
 deeg

Meng het water, zout en het meel in een lage kom en roer met een vorkje tot het deeg een egaal geel papje wordt. Verwarm ondertussen de olie in een wok of in een ruime pan. Haal de waaiervormige stukjes banaan één voor één door het deeg en laat ze in de warme olie glijden. Bak de bananen op een niet te hoog vuur tot het deeg een mooi goudbruin korstjes vormt.

pisang goreng in de pan

Selamat makan!


Handige websites


MISSCHIEN VIND JE DIT OOK INTERESSANT

1 2

Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?