Bali: het eiland der goden

Wie heeft er nog nooit van Bali gehoord? Waarschijnlijk zal je heel weinig mensen tegenkomen die tot die groep behoren. Bali is razend populair als vakantiebestemming. Zo populair zelfs, dat ik wel eens mensen ben tegengekomen die dachten dat Indonesië onderdeel is van Bali, in plaats van andersom.

Bali is een van de eilanden van Indonesië. Het ligt ten oosten van het eiland Java. Met haar oppervlakte van 561 vierkante kilometer is Bali ongeveer zo groot als de provincie Friesland. Het eiland behoort tot de zogenaamde Kleine Sunda Eilanden, soms ook wel afgekort als Kleine Sunda. Dat zijn, zeg maar, een lange rij van de kleinere eilanden ten oosten van Java. Het begint bij Bali, loopt door naar het oosten toe en eindigt met het eiland Timor. De tegenhanger van de Kleine Sunda is de Grote Sunda of de Grote Sunda Eilanden. Deze zijn de grote eilanden Sumatra, Kalimantan, Java en Sulawesi. De grote eilanden die aan de westelijke kant van Indonesië liggen. Ondanks zijn grootte behoort het eiland Papua niet tot deze eilandengroep. Papua ligt namelijk aan de meest oostelijke kant van Indonesië.

Beeldschone natuur van Bali

Bali is wereldberoemd om haar hagelwitte, lange stranden. De stranden van Kuta, Sanur, Lovina, Nusa Dua, Jimbaran, Changgu en nog veel meer bieden alles waar een strandliefhebber van droomt. Zonovergoten, helder blauw water, zandstranden, mooie branding en golven om te surfen.

Maar de mooie stranden zijn niet de enige bezienswaardigheden die Bali te bieden heeft. Het mooie landschap met rijstvelden in terrasvormig, het groen en de palmbomen, de machtige vulkanen en de watervallen dragen allemaal bij aan de schoonheid van Bali. Geen wonder dat de koloniale overheid Bali toentertijd al als vakantiebestemming aangewezen heeft.

nusa penida bali
glenn in bali
onderweg op bali

Fascinerende Balinese cultuur

Even mooi als de natuur en de schitterende stranden is de Balinese cultuur. Bali is het enige eiland in Indonesië waarvan het grootste deel van de bevolking hindoe is. Balinese cultuur is dan ook heel sterk verweven met het hindoeïsme. Deze elementen vind je terug in de unieke Balinese tradities, architectuur en kunst.

ngaben op bali

Het dagelijkse leven wordt sterk beïnvloed door het hindoeïsme. In elke hoek van de straat vind je wel een soort altaar of huistempel waar de Balinezen dagelijks offers brengen aan de goden, dit in de hoop op bescherming van hun dierbaren en op voorspoed. Er vinden vrijwel dagelijks gezamenlijke hindoeïstische rituelen plaats, gebaseerd op eeuwenoude kalenders en gebruiken, hierbij zijn vaak honderden mensen aanwezig. Gekleed in mooie traditionele Balinese klederdracht dragen de vrouwen het offer op hun hoofd.

Het hindoeïsme bepaalt ook het straatbeeld en de mooie Balinese architectuur. Je vindt overal de toegangspoorten (gapura) en de tempels (pura of pure), maar ook huizen en andere gebouwen weergeven goed de Balinese architectuur. Deze gebouwen worden gebouwd volgens de mythische bouwkunstregels van de voorouders van de bevolking.

Op Bali stikt het van de pura’s. Je vindt ze op bijna elke hoek van de straat, aan het water en aan de voet van de bergen. De een is nog mooier, groter en ouder dan de ander. Deze tempels zijn plekken om de hindoeïstische goden te vereren. Bali draagt dan ook de bijnaam “Het Eiland der Goden”. Er zijn in totaal ongeveer 20.000 pura’s op Bali, verspreid over het hele eiland. Daarom draagt Bali dus ook nog de bijnaam “Het Eiland van Duizend Tempels”. In elk dorpje staan er minstens drie.

gapura op bali

Hoe kom je op Bali

Vanaf Nederland vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, Garuda Indonesia en Emirates Airlines, naar Bali. Kijk eens op Skyscanner voor de goedkoopste ticket naar Bali. Eenmaal daar kom je aan op de luchthaven Ngurah Rai International Airport. Met de luchthaventaxi kan je verder je vakantiebestemming bereiken. Je bent bijvoorbeeld in 15 minuten op Kuta. De luchthaventaxi werkt niet met een taximeter maar met vaste tarieven. Je haalt vooraf een ticket bij een taxiloket, waarvandaan de taxichauffeur je naar zijn auto begeleidt. Je betaalt de rit rechtstreeks aan de chauffeur.

Tips:
Knoop een gesprek aan met de chauffeur. De chauffeurs kunnen meestal veel informatie geven over je vakantiebestemming die je niet in de reisgidsen vindt.

ceremonie tempel bali

Handige websites


Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?