Pura Tanah Lot: de mooiste tempel op Bali

Pura Tanah Lot

Pura Tanah Lot is de mooiste en meest bezochte tempel of pura op Bali. De tempel bevindt zich op een rots in zee die alleen bij laag water te bereiken is. Bij hoog water staat de tempel helemaal in zee. Door haar unieke ligging is Pura Tanah Lot ook de meest gefotografeerde tempel van Bali.

Wie heeft Pura Tanah Lot gebouwd?

Niemand weet precies wie de tempel heeft gebouwd. Maar volgens een Balinese legende was een hindoese priester bij de naam van Bhagawan Dang Hyang Nirartha verantwoordelijk voor het ontstaan van de pura. Hij reisde vanuit Blambangan op Java naar Bali om daar het hindoeïsme te verspreiden. De heerser van het eiland, koning Raja Dalem Waturenggong ontving hem met open armen en gaf Nirartha het groenlicht om zijn geloof over heel Bali te verspreiden.

Op een dag zag Dang Hyang Nirartha een heilig licht schijnen aan de zuidelijkere zee van het eiland. Toen hij de locatie van het licht wilde zoeken, kwam hij aan op een strand in het dorp Beraban. Nirartha vond het strand zo mooi dat hij zou besluiten daar een heilige pura te bouwen om de zeegoden te eren. Hij mediteerde op een grote rots die op een papegaai leek. Daarna wist hij het; op deze rots zou hij de pura bouwen.

De leider van het dorp, Bendesa Beraban Sakti was jaloers op Nirartha omdat veel van zijn volgelingen hem achterlieten en ervoor kozen de priester en zijn geloof te volgen. Bendesa Beraban probeerde Nirartha uit alle machte van zijn meditatieplek te verjagen, waardoor de priester met zijn magische kracht de rots naar de zee verplaatste. De rots werd Tanah Lot genoemd – dat betekent: De rots in de zee. Bendesa Beraban was zo onder de indruk van de kracht van Nirartha dat ook hij uiteindelijk besloot de priester te volgen.

Bewaakt door een heilige slang

Toen de pura eenmaal gebouwd was verliet priester Nirartha weer het dorp. Als aandenken gaf hij Bendesa Beraban een keris, een soort gegolfde dolk. Deze keris bezit de kracht tegen allerlei ziektes die planten en gewassen verwoesten. De keris wordt bewaard in Pura Kediri, en is tot op de dag van vandaag onderdeel van de rituelen die elke 6 maanden plaatsvinden bij de Pura Tanah Lot.

Ook zorgde Dang Hyang Nirartha dat Pura Tanah Lot bewaakt wordt. Hij veranderde zijn selendang – een langwerpige doek die in Indonesië over de schouder wordt gedragen – in een slang. Deze heilige slang leeft tot op de dag van vandaag in en rondom de pura.

Met deze wetenschap daalde ik de trappen van het grote complex van de pura af. Wat is het er mooi. De golven van de helder blauwe zee slaan tegen de zwarte rotsen van de kust. Ietwat verderop – in een kleine baai met een zwart zandstrandje – probeert een handjevol surfers de golven te bedwingen. Aan de rand van het dorp, boven op de richel, klinkt de Balinese muziek uit de luidsprekers van het dorpshuis. Luid, maar toch heel rustgevend. Mijn zoon en ik baanden onze weg tussen alle drukte van de toeristen die ook hun weg naar de pura aflegden.

rituelen bij pura tanah lot

Pura tanah Lot is de meest iconische tempel op Bali

Door haar ligging is Pura Tanah Lot met recht de meest iconische pura van Bali. Er staan eigenlijk twee pura’s in het complex. Een op de grote rots die helemaal los staat van het land – de Tanah Lot – en de andere op een langwerpig rif dat uitsteekt in de zee. Deze doet ook een beetje denken aan de Pura Luhur Uluwatu, een hele bekende pura op een ander deel van Bali, ook deze is gelegen op een rots die uitsteekt in de zee.

Pura Tanah Lot is alleen te bezoeken als het eb is. Je kunt er dan naartoe lopen op de massieve rotsen die de pura met het vaste land verbinden. Bij vloed staat de pura helemaal los van het strand, omringd door de heldere blauwe zee. De pura ziet er dan nog mysterieuzer uit dan ze al is. Vooral bij de zonsondergang levert dit een schitterend en schilderachtig uitzicht op.

Eenmaal beneden, speur ik naar de heilige slang. Zou hij zich op dit moment ophouden tussen de spleten in de richel, of geniet hij van de rust ergens binnen in de pura? Tussen de drukte hoorde ik iemand roepen: “Hati hati ya. Nanti ularnya keluar pula” (Doe voorzichtig. Straks komt de slang nog te voorschijn).

tanah lot complex bali
bij pura tanah lot bali
trappen complex pura tanah lot bali

Zegening voor een succesvolle toekomst

Bij de pura staan een paar Balinese mannen die de bezoekers ontvangen en in goede banen leiden. Na het geven van een kleine, vrijwillige bijdrage volgt een klein ritueel door je gezicht met een beetje heilig water af te spoelen, waarna je een Balinese zegen voor een voorspoedige toekomst krijgt. Hierna mag je bij de pura rondkijken.

De binnenkant van Pura Tanah Lot is heilig en niet toegankelijk voor het publiek. De pura is ook kwetsbaar door de blootstelling aan de woeste golven aan de kant van de open zee, hierdoor kun je ook niet de hele buitenkant bezoeken. Maar de plekken waar je wel mag komen maken het meer dan goed. Vanaf de zijkant van de pura kijk je uit op de open zee en het uitzicht is fenomenaal.

gezicht afspoelen met heilig water op Bali
gezegend op Bali
bali en tanah lot

Hoe kom je er?

Er rijdt geen openbaar vervoer naar Tanah Lot. Je kunt er wel per taxi naartoe. Maar het handigste is een auto met chauffeur te huren. Terwijl je de tempel bezoekt, wacht de chauffeur op de parkeerplaats. Meestal stelt de chauffeur ook voor om andere bezienswaardigheden te bezoeken die ongeveer in de buurt liggen.

Wat ook heel handig is is een stop te maken bij Pura Tanah Lot terwijl je onderweg bent van de ene overnachtingsstad of -dorp naar een andere. Bijvoorbeeld van Kuta naar Ubud. Na je bezoek aan de pura ga je de lekkerste koffie van Indonesië, kopi luwak, bij Satria Coffee Plantation proeven. Ook de mooie en drukbezochte waterval Tegunungan ligt in de route.

mensen bij pura tanah lot
de poort van pura tanah lot

Handige websites


DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK

1 2

Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?