Eten en drinken in Indonesië

Voordat je naar Indonesië op vakantie gaat zal je ongetwijfeld een en ander over dat land willen weten. Behalve de bezienswaardigheden, het vervoer en de accommodatie wil je vast ook wel weten over het eten in Indonesië, en uiteraard ook over het drinken. Wat eten en drinken mensen in Indonesië? Waar kun je het beste eten? Zijn eten en drinken in Indonesië wel zo veilig? En wat is de Indonesische keuken?

Indonesische keuken

De Indonesische keuken beschrijf je het beste als een verzameling van ontelbare lokale culinaire specialiteiten. De duizenden eilanden in Indonesië vertonen op het culinair gebied wel enige overeenkomsten, bijvoorbeeld de pittige smaak, het gebruik van de specerijen en de kokosmelk. Maar toch heeft iedere regio een eigen keuken en specialiteiten. En om het nog leuker te maken, kan de keuken ook nog verschillend per bevolkingsgroep zijn. Zo gebruikt het Toba Batak volk andaliman in hun eten, een soort peperkorrel die een heel apart, tintelend gevoel in je mond geeft. Terwijl de Javanen veel gebruik maken van de zoete ketjap manis.

Het culinaire straatbeeld van Indonesië is meestal gedomineerd door de Javaanse, Maleise en West-Sumatraanse keuken. Veel andere specialiteiten blijven daarom onbekend. Iedereen kent gadogado, saté of rendang en je kunt ze overal in Indonesië kopen. Daarentegen hebben de meeste mensen geen idee wat papeda of na niura is.

Eten en drinken in Indonesië: rijst, rijst en nogmaals rijst?

Dat Indonesiers veel rijst eten is wel bekend. Rijst eet je daar niet alleen ’s avonds als warme maaltijd. maar ook als ontbijt en middageten. Drie keer een warme maaltijd per dag dus. De meeste mensen koken twee keer per dag: in de ochtend en s’ avonds. In de ochtend wordt ook meteen het middageten gekookt. Soms wordt ook nog nasi goreng als ontbijt gegeten, gemaakt van koude rijst die over was van de dag ervoor.

Maar wist je dat rijst eigenlijk niet het enige hoofdvoedsel in Indonesië is? Op het eiland Madura was mais het hoofdvoedsel en nog steeds is het voor Madurezen heel normaal om rijst gemengd met met mais te eten. Op Papua en Maluku is de laatste tijd rijst steeds populairder, maar de sago is nog altijd een heel belangrijk hoofdvoedsel. De sago verkrijg je uit de stam van de sagopalm. Van sago maak je papeda, een doorzichtige en plakkerige pap. De papeda eet je met groente en gele, kruidige vissoep. Naast sago is zoete aardappel ook het hoofdvoedsel op Papua.

het lekkere eten en drinken in Indonesië

Wat zijn de populairste eten en drinken in Indonesië?

Het is best moeilijk om het populairste eten van Indonesië te benoemen. De lijst is eindeloos lang. Sommige meest bekendste Indonesische gerechten zoals nasi goreng, saté, rendang, gadogado en soto zal je misschien heel bekend in de oren klinken. Echter van andere gerechten zoals ayam goreng, mie ayam, bakso en siomay heb je heel waarschijnlijk nog nooit van gehoord maar in Indonesië wel heel populair zijn.

Indonesiërs houden van zoete koffie en thee, soms wordt er ook nog hele zoete gecondenseerde melk aan toegevoegd. Ook zijn er heel veel soorten vruchtensap (jus buah) van vers fruit te kopen en zoete verfrissende dranken zoals es cendol, es teler en es teh zijn heel populair. Heerlijk is ook de air kelapa muda oftewel het sap van de jonge kokosnoot. En natuurlijk is er de Teh botol Sosro ook, de Indonesische equivalent van Lipton Ice tea. Op toeristische plekken en waar ze een vergunning voor alcoholistische dranken hebben kun je ook bier en andere drankjes waar alcohol in zit bestellen.

Waar kun je eten en drinken in Indonesië

Als je naar Indonesië gaat is het eten waar je je het laatst zorgen over moet maken, want eten kopen kun je overal. Vooral in de steden kun je bijna op elke hoek van de straat etensverkopers vinden. Afhankelijk van je budget en voorkeuren kun je tijdens je reis in Indonesië eten en drinken op deze plekken.

Streetfood

Indonesiërs zijn dol op streetfood. Eten op straat is ook natuurlijk heel gezellig, goedkoop en je kunt leuk contact maken met andere mensen. Bovendien is het lekkerste eten vaak bij de straatverkopers te vinden.

In Indonesië vind je Street food in allerlei soorten en maten. Van verkopers die het eten in een mandje op het hoofd of op de rug dragen en daarmee door de straten en woonwijken lopen, tot de super grote en gezellige pujasera zoals de Merdeka Walk in Medan. Daarnaast vind je ook nog de kaki lima etensverkopers. Kaki lima betekent 5 voet of anderhalve meter. Dat is de maat van de veranda’s van de rijtjeswinkelpanden waarop mensen kunnen lopen en de maat van het looppadje (het trotoar) langs de weg. Kaki lima verkopers zijn mensen die hun spullen op kaki lima en langs de weg verkopen.

Pujasera is een soort markt die bestaat uit vele eetkraampjes die een brede scala aan eten aanbieden. Hier kun je de allerlekkerste gerechten bestellen voor weinig geld. De pujasera’s vind je vaak bij de shopping malls, winkelstraten, kantoorarea’s of op de dagelijkse markten. Er zijn ook pujasera’s die alleen in de avondduren open zijn. Dit vind je meestaal op een plein in het centrum of bij een winkelcentrum.

Soms moet je uitkijken als je eten bij de straatverkopers koopt omdat de producten niet altijd hygiënisch zijn. Maar op de meeste plaatsen, vooral bij de pujasera’s kun je wel prima en veilig eten en drinken.

wil je goedkoop eten en drinken in Indonesië? Eet dan bij warung makan
waar kun je lekker eten en drinken in Indonesië?

Restaurants

Warung makan of kedai makan zijn eenvoudige restaurantjes met meestal maar een paar tafels. Voor een spotprijsje kun je hier heel lekker eten. In de warung makan verkopen ze vaak West-Sumatraanse, Maleise, Javaanse of lokale specialiteiten. Wil je een breder scala aan gerechten en meer comfort, dan kun je beter in de rumah makan (oftewel het restaurant in het Indonesisch) eten.

Restaurants vind je eigenlijk overal in de steden en toeristische bestemmingen. In veel restaurants kan je ala carte eten. Maar vaak, vooral in traditionele restaurants, worden alle gerechten van het huis op kleine borden op je tafel geserveerd. Je hoeft echter niet alle gerechten te proeven. Sterker nog, je moet niet alle gerechten aanraken. Want van ieder gerecht dat je aanraakt, al is het maar een stukje, moet je het hele boord betalen. Kies en eet dus alleen uit het bordje waarvan je denkt dat het lekker is,

Westers eten

Mocht je toch ondanks al die lekkere Indonesische gerechten het westerse eten missen? Geen nood, want ook in Indonesië kun je op heel veel plaatsen westers eten bestellen. De laatste jaren is het westerse eten populairder geworden en kun je het bij steeds meer plaatsen ook kopen. Naast de restaurants in hotels, kun je steeds vaker terecht in een steak restaurant waar ze allerlei westerse gerechten verkopen. In veel grote steden vind je inmiddels genoeg aanbod van deze steak restaurants. Ook in de shopping mall kun je vaak westers eten bestellen.

kun je ook westers eten en drinken vinden in Indonesië?

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?