Karimunjawa eilanden: het Caribisch van Java

Karimunjawa het Caribisch van Java Indonesië

Het is moeilijk om niet verliefd te worden op het mooie Karimunjawa. Met overal fijn wit zand, helder turquoise water, adembenemende uitzichten en schitterende koralen is dit een waar tropisch paradijs voor mensen die gek zijn op natuur, zon en zee maar geen hordes toeristen willen tegenkomen zoals op Bali. Het is zo’n plek waar je van elke seconde, van elk stukje uitzicht intens wilt genieten.

Waar en wat is Karimunjawa

Karimunjawa is een mooi eilandengroep ten noorden van het eiland Java. De eilanden liggen in de Javazee ongeveer 120 kilometer van Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, en 80 kilometer van Jepara, een havenstad in Midden-Java. Sinds 2001 is de Karimunjawa eilandengroep een nationaal park.

In het Karimunjawa Nationaal Park liggen 27 eilanden waarvan er maar vijf bewoond zijn. Het grootste eiland heet toevallig ook Karimunjawa, net als de hoofdstad. Nou ja, het hoofddorp. De meeste faciliteiten vind je dan ook op dit eiland. Het vliegveld van Karimunjawa ligt op Kemujan, een eiland dat maar door een heel smal natuurlijk kanaal van Karimunjawa eiland gescheiden is. In heel Karimunjawa vind je mooie stranden met fijn wit zand en de zee is vrij kalm, wat heel fijn is om te zwemmen en te snorkelen.

Het toerisme op Karimunjawa lijkt nog maar net in de kinderschoenen te staan. Toch is deze eilandengroep al veel langer een vakantiebestemming. Wist je dat in de koloniale tijd Karimunjawa het Caribisch van Java werd genoemd? In die tijd was de overheid van Nederlands-Indië bezig met het promoten van het toerisme in Nederlands-Indië aan de wereld. Mooie steden en plaatsen werden vergeleken met de allermooiste en bekendste steden of plaatsen in Europa. Zo was Medan het Parijs van Sumatra, Bandung het Parijs van Java, Batavia het Venetië van Java en ga zo maar door. En Karimunjawa? Het Caribisch van Java dus.

Waar ligt Karimunjawa

Wat te doen op Karimunjawa

In do zon zitten relaxen hoort natuurlijk bij een vakantie naar een tropisch eiland. Maar als je geen type bent om de hele dag op het strand te gaan liggen dan hoef je je op Karimunjawa helemaal niet te vervelen. Er zijn genoeg activiteiten om te ondernemen, zowel in het water als op het land. Hieronder zijn een aantal suggesties voor wat je allemaal kunt doen op Karimunjawa.

1. Snorkelen en duiken

De eilanden van Karimunjawa zijn omgeven door mooie koralen en glashelder zeewater. Niet zo gek dus dat de meeste activiteiten hier gericht zijn om van het mooie rijkdom onder water te genieten. Op Karimunjawa vind je gemakkelijk verschillende tourorganisaties die snorkeling- en duikfaciliteiten aanbieden. De beste plaatsen om te duiken of te snorkelen zijn bij eilanden Tengah, Cemara Kecil, Kemujan, Cilik, Geleang en Menjangan (niet te verwarren met het eiland Menjangan op Bali).

2. Zwemmen met haaien

Wilde je altijd al weten hoe het voelt om in de zee tussen de haaien te zwemmen maar vind je het duiken in een open zee maar niks? Op Karimunjawa vind je verschillende plaatsen waar je met haaien kunt zwemmen in een bassin in de zee. De bassins zijn een stuk zee met een opgebouwde muur eromheen.

3. Mangrovebos trek

Word je een beetje sloom van de hele dag op het strand liggen? Probeer dan de mangrovebos tracking. Karimunjawa is rijk aan mangrovebossen waar jonge vissen bescherming tegen roofdieren zoeken tot ze groot genoeg zijn om in open zee te leven. Om de bezoekers optimaal van de mangrove te laten genieten is een route gemaakt met een houten vlonder brugpad.

4. Vissen en eilanden hoppen

Natuurlijk wil je ook een dag op zee doorbrengen en andere eilanden bezoeken. En wat denk je van het zelf vangen van je diner voor vanavond? Je kunt hiervoor een trip boeken. Maar zelf een bootje huren is net zo makkelijk. Je kunt in de haven altijd een vissersboot met de schipper huren, en de pret mag beginnen.

5. Een eilandtoer maken

De beste manier om Karimunjawa te verkennen is met een gehuurde motorscooter of fiets. De wegen op het eiland zijn niet altijd goed maar wel rustig. En de idyllische omgeving is een lust voor het oog wat jouw scootertochtje nog leuker maakt. Ook als je zelf geen scooter kan besturen is het helemaal geen ramp. Je kunt je overal naartoe laten brengen door een ojek (motortaxi) of een scooter mét bestuurder huren. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Voor nog geen tien euro’s ben je er uren zoet mee.

mangrovebos tracking is een van de vele dingen die je kunt doen op Karimunjawa

Vervoer op Karimunjawa

Er is geen openbaar vervoer op Karimunjawa. Veel toeristen laten zich vervoeren vanaf de haven naar hun accommodatie in een open pick up. En gelukkig vind je er wel genoeg ojek (motortaxi) en becak (fietstaxi). Maar je kunt ook een auto, scooter, fiets en zelfs een boot huren voor meer mobiliteit en vrijheid.

 een scooter of brommer is een leuk vervoer op Karimunjawa

Overnachten op Karimunjawa

Of je nu een backpakker met een beperkte budget bent of een zakenman met veel bestedingsruimte, wat accommodaties betreft heb je op Karimunjawa heel veel keuze aan mogelijkheden. Van eenvoudige guesthouses tot en met super de luxe vijfsterren hotels en resorts. Een slaapplek vinden zal je absoluut geen moeite kosten. Veel bewoners hebben een hostel of homestay waar je soms voor nog geen tien euro’s al kunt slapen.

eten kun lekker bij de alun-alun van Karimunjawa

Hoe kom je op Karimunjawa: per boot of vliegtuig?

De meeste mensen reizen naar Karimunjawa met de boot. Een keer per week vertrekt een snelboot en een ferry vanaf Tanjung Emas haven in Semarang naar Karimunjawa. Het beste is om naar de Kartini haven (Pelabuhan Kartini) in Jepara te gaan en daar de boot te nemen. Vanaf deze haven vertrekt er bijna iedere dag een ferry en een snelboot naar Karimunjawa. Bovendien is de reis vanaf Jepara korter en koper goedkoper.

Het is tegenwoordig ook mogelijk om per vliegtuig naar Karimunjawa te reizen. Vanaf Achmad Yani International Airport in Semarang is er sinds kort een vlucht van Wings Air naar Dewadaru airport in Karimunjawa. Let wel op: de vaart en de vlucht kunnen van tijd veranderen of geannuleerd worden als het slecht weer is.

de haven van Karimunjawa

Beste reistijd naar Karimunjawa: het weer en de feestdagen

Volgens de meeste reisexperts zou de beste reistijd naar Indonesië, en dus ook naar Karimunjawa tijdens het droge seizoen zijn. Dat is in theorie tussen april en oktober. Maar in het tropisch Indonesië kijken ze nooit naar weersverwachtingen die toch vaak niet kloppen. Met 365 dagen zon en gemiddeld dagtemperatuur van bijna 30 graden laten mensen hun plannen nooit afhangen van het weer. Er kan gewoon het hele jaar door gewerkt en gereisd worden. Het is wel zo dat volgens de meteorologische bronnen in Indonesië de maanden december tot en met februari de natste maanden op Java zijn. Niet alleen regent het meer, maar het waait ook vaak harder. Deze kunnen dan hoge golven veroorzaken waardoor er dagen zijn waarin geen bootvaart naar Karimunjawa vertrekt .

Net zoals overal in Indonesië kan het met de feestdagen of schoolvakanties drukker zijn op Karimunjawa. Probeer dus als het kan buiten deze periode te reizen. Bedenk ook welke kleren, schoenen en dergelijke je in je koffer doet als je op reis gaat naar Indonesië en stem dit af met het weer en temperaturen op je vakantiebestemming daar.

wanneer is beste reistijd naar Karimunjawa

Rondreis Java

Staat een rondreis door Java ook al lang in je verlanglijstje maar je vindt het maar lastig een keuze te maken welke spots je wilt bezoeken? Vraag dan een offerte aan en stel je reis samen voor Java en Karimunjawa bij de Indonesië specialisten Gabe Travel. Of laat je verrassen en boek een individuele rondreis door Java..

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?