Feiten over Indonesië

Je hebt altijd al een keer naar Indonesië willen gaan, maar je weet amper iets over het land. Wel heb je waarschijnlijk vaak genoeg gehoord dat een vakantie in Indonesië een vakantie om nooit meer te vergeten is. Misschien heb je ook ooit de beelden van de wuivende palmbomen, witte stranden, de komodovaranen of rijstterrassen op Bali gezien. Maar veel meer ervan weet je nog niet. Wellicht is het dan leuk voor jou om alvast wat feiten over Indonesië te weten?

Onwijs groot land

Er is zo veel te zien, zo veel te doen en wat kom je tijd te kort. Want Indonesië is een onwijs groot land. Met de landoppervlakte van bijna twee miljoen vierkante kilometer past Nederland er 46 keer in. Maar je wist natuurlijk al dat Indonesië uit eilanden bestaat en die worden allemaal door zee van elkaar gescheiden. Tel de oppervlakte van al dat water erbij, dan wordt het vijf miljoen vierkante meter. En wist je ook dat er in totaal 17.504 eilanden zijn? Trouwens, nog niet alle eilanden hebben een naam of inwoners. Pas 7.870 eilanden hebben inmiddels een naam, en ongeveer zesduizend zijn bewoond. Kalimantan, Sumatra, Papua, Sulawesi en Java zijn de big five eilanden van Indonesië.

een van de feiten over Indonesië een groot land

Qua inwonersaantal 4de op de wereld

In Indonesië wonen 276 miljoen mensen. Qua inwonersaantal staat het land op de 4de plek ter wereld. Alleen China, India en de Verenigde Staten hebben meer inwoners.

Druk, druk, druk. Java is het vijfde grootste eiland van Indonesië. Maar qua inwoner is het wel het grootste eiland. Want ongeveer 70 procent van de Indonesiërs woont op Java. Niet alleen Javanen wonen op dit eiland, uit alle delen van Indonesië komen mensen naar Java om te werken, wonen of studeren.

Veel bevolkingsgroepen

Indonesiërs bestaan uit veel verschillende etnische groepen. Hun verschillen kun je merken aan hun gewoontes en de talen die ze spreken. Het leuke is dat je de mensen ook aan hun uiterlijk uit elkaar kunt houden. De Balinezen, Maleiers, Boeginezen en Makassarezen hebben meestal een tengere lichaamsbouw en een koperkleurige huid. Terwijl de volkeren Batak, Dajak en Toraja hebben meestaal een lichtere huid. Mensen in het oosten van Indonesië daarentegen hebben een donkere huid en een zwaardere lichaamsbouw.

ook een van de feiten over Indonesië: veel bevolkingsgroepen

Tijdzones

Hemelsbreed van oost naar west is Indonesië ongeveer 5000 km lang. Dat is net zover als je in een rechte lijn van Nederland naar Afghanistan zou lopen. Daarom is Indonesie opgedeeld in drie tijdszone. West -Indonesische tijd (WIB), Centraal-Indonesische tijd (WITA) en Oost-Indonesische tijd (WIT). In het oosten is het 2 uur later dan in het westen. Dat wil zeggen, als in Medan bijvoorbeeld zes uur in de ochtend is, dan is in Ambon of Jayapura al om acht uur. Het tijdsverschil van Nederland met WIB in de zomertijd is 5 uur en in de wintertijd is 6 uur.

Van witte zandstranden tot eeuwige sneeuw

Van alle feiten over Indonesië is dit misschien het leukste. Want weet je dat qua natuurverschijnselen Indonesië alles in huis heeft? Er is voor iedereen wat moois. Van schitterende stranden, ruige bergen en vulkanen, grote meren, watervallen, de mooiste onderwaterwereld, regenwouden en ga zo maar door. Zelfs de savanne en eeuwige sneeuw ontbreken niet. Wie heeft dat verwacht als je bedenkt dat Indonesië pal op de evenaar ligt? Maar juist die enorme afwisseling in landschappen blijft je keer op keer verrassen.

feiten over Indonesë

Welke andere leuke feiten over Indonesië kun je benoemen?


Handige websites


DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

1 2 3

Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?