Yogyakarta: de stad van de sultan

yogyakarta

Yogyakarta is een van de plaatsen die je beslist moet bezoeken als je op vakantie bent in Indonesië. Je vindt er ontzettend veel mooie bestemmingen, waar je ook van houdt. Van cultuur tot schitterende natuur, van witte stranden tot actieve vulkanen. Dus wat voor type vakantieganger je ook bent, slenteraar, cultuursnuiver, strandganger, avonturier of fotoschieter. In Yogyakarta kun je gerust je hart ophalen.

De stad Yogyakarta (voor de uitspraak soms gespeld als Jogjakarta en simpelweg Jogja genoemd) ligt in midden Java. Het is de hoofdstad van de provincie Daerah Istimewa (Speciale Regio) Yogyakarta. Als je het over Yogyakarta hebt dan hoeft het dus niet per se om de stad zelf te gaan, maar het kan ook gaan over de regio in zijn geheel. Al is het in de praktijk wel de stad Yogyakarta waar men als eerste vanuit gaat natuurlijk. En wist je dat deze provincie een islamitisch koninkrijk/sultanaat binnen de Indonesische republiek is en dat de sultan ook de gouverneur van Yogyakarta is?

Speciale Regio Yogyakarta met nadruk op ‘speciaal’

Het sultanaat Yogyakarta is opgericht op basis van Verdrag van Giyanti in 1755. In dit verdrag werd Mataram, het grootste islamitisch koninkrijk op Java in twee koninkrijken gesplitst. Het eerste gedeelte werd sultanaat Yogyakarta, en het andere sultanaat Surakarta. De hoofdstad van het sultanaat Yogyakarta is de stad Yogyakarta, en die van Surakarta is de stad Surakarta (beter bekend als Solo).

Het initiatief van de verdeling kwam vanuit de VOC. Deze Nederlandse handelsvereniging zocht altijd naar nieuwe manieren om hun greep in Indonesie te versterken. Dit deden ze door koninkrijken of belangrijke mensen binnen een koninkrijk tegen elkaar op te zetten. Die koninkrijken zouden zo verzwakken waarna de VOC vervolgens als reddende engel op kon treden voor de partijen die hen zouden steunen. De regio’s en de macht werden vaak opgedeeld. Natuurlijk waren al deze inspanningen niet gratis. De VOC legde hun beloning altijd vast in een contract. Toen de laatste koning van Mataram, Sultan Agung stierf, ontstond er een conflict tussen zijn zonen over wie hem zou gaan opvolgen. De VOC maakte hier handig gebruik van. Ze bemiddelen het conflict tussen deze troonopvolgers en stelden dus het verdrag van Giyanti op.

Op basis van een politiek contract bleven de sultanaten in de koloniale tijd onafhankelijk en kenden dus ook een eigen bestuur. Toen Indonesië eenmaal onafhankelijk werd, hadden de sultanaten volledig onafhankelijk land kunnen worden. In plaats daarvan verklaarde de sultan bij Indonesië te willen horen, op voorwaarde dat de regio een speciale status kreeg. Dat wil zeggen, dat Yogyakarta en Surakarta sultanaten blijven. Ook eisten de beide sultans dat ze het beleid en het bestuur in hun regio zelf mochten bepalen. Zodoende is dus Yogyakarta een provincie met een speciale status geworden.

Echter is Surakarta uiteindelijk geen provincie geworden. Door antipathie van de bevolking ten opzichte van het koninklijke familie in Surakarta werd dit sultanaat ontbonden. Surakarta werd omgedoopt tot district.

het waterpaleis van yogyakarta

Van oudsher een studentenstad

Niet alleen voor toeristen heeft Yogyakarta een grote aantrekkingskracht. Ook voor studenten werkt Yogyakarta als magneet. Uit alle regio’s van Indonesië komen studenten hier studeren. Tja, wat had je dan anders verwacht. Met de centrale ligging midden op Java, in de buurt van de meeste beroemde hotspots uit de geschiedenis van Indonesië is hier gewoon lekker toeven. Bovendien ben je binnen een half uur op het strand, waar je lekker kan uitwaaien of een duik nemen.

Yogyakarta is heel trots op de staatsuniversiteit Universitas Gajah Mada (UGM). Het is een van de beroemdste universiteiten in Indonesië en qua omvang bovendien ook nog de grootste. In totaal vind je maar liefst 140 universiteiten en hogescholen in deze charme stad. Het is dan ook niet zo gek dat het koosnaampje van Yogyakarta Kota Pelajar (de studentenstad) is.

alun alun yogyakarta

Wat kan je allemaal zien in Yogyakarta

Je kunt gerust een paar weken verblijven in Yogyakarta zonder dat je je een seconde hoeft te vervelen. Er is echt van alles te zien en te beleven. Zowel in de stad zelf als daarbuiten is het goed vertoeven. Het is echt te veel om op te noemen, maar deze hotspots mag je in elk geval niet missen:

 • Borobudur, de grootste boeddhistische tempel ter wereld.
 • Goa Pindul., een grot met een smalle ondergrondse rivier waar je onder begeleiding van een gids kan tuben.
 • Prambanan, het grootste hindoeïstische tempelcomplex van Indonesië.
 • Keraton (kraton), het paleis van de Sultan Hamengkubuwono X.
 • Taman Sari of het waterpaleis, voormalige badplaats en amusemenspark van de koninklijke familie met zwembaden, een meer en ondergrondse moskee.
 • Slenteren op Malioboro, de bekendste winkelstraat van Indonesië midden in het toeristische centrum. van Yogyakarta.
 • Vredeburg, een fort gebouwd door Nederlanders tijdens de kolonisatie.
 • Rondhangen en genieten van een schitterende zonsondergang in het beroemde alun-alun (plein) van de kraton tussen de gigantische beringin (een soort ficus) bomen.
 • Pasar Beringharjo, een traditionele markt die net zoveel historistische waarde heeft als het koninklijke paleis. Hier kun je van alles kopen. van eten tot kleren, en van batik tot antieke meubels.
 • Desa wisata Kota Gede, een stadje waar je een kijkje kunt nemen bij de zilversmederijen en prachtige zilveren sieraden kunt kopen.
 • Parangtris beach, niet echt geschikt om te zwemmen vanwege de sterke stroming, maar heeft wel schitterende zonsondergangen en prachtig uitzicht.
 • Vulkaan Merapi, je kunt de vulkaan beklimmen of een jeeptour maken om Kaliadem, een ruige natuurgebied aan de voet van de Merapi te bezoeken.
 • Goa Jomblang, een grot alleen te bereiken is door verticaal zestig meter af te dalen. In de grot kan je genieten van het spectaculaire zogenaamde ‘hemelse licht’.
 • Nglambor beach. In tegenstelling tot andere stranden kan je hier wel zwemmen en snorkelen. Het water is helder blauw. Twee heuvels van vulkanische stenen aan de rand van de kust werken als natuurlijke golfbrekers, zodat de grote golven dit strandje niet kunnen bereiken.
 • Gudeg eten. Dit gerecht, gemaakt van jonge jackfruit met palmsuiker en kokosmelk levert Yogyakarta het beroemde koosnaampje kota gudeg (gudegstad).
merapi vulkaan bij yogyakarta

Hoe kom je er

Er is geen directe vlucht vanuit Nederland naar Yogyakarta. Je kunt echter wel een overstap maken in Jakarta, Kuala Lumpur, Singapore of Bali. Vanaf daar vlieg je verder naar Yogyakarta International Airport. Op Skyscanner kun je de tickets naar Yogyakarta vergelijken en de voordeligste vlucht boeken.

Op het vliegveld kan je een taxi nemen naar Yogyakarta. Hiervoor betaal je iets meer. Maar je reist wel snel, flexibel en comfortabel naar je bestemming. Rajawali Taxi en JAS Taxi zijn officiële taximaatschappijen van de Yogyakarta International Airport.

Minder flexibel maar een stuk goedkoper is de trein. Eerst neem je de DAMRI-bus naar het Wojo station. Vanaf hier reis je verder naar het Tugu station in het centrum van Yogyakarta met een trein. Het kan met de trein van het vliegveld zelf, of van de maatschappijen Parameks en Solo Ekspres. Paramex is de goedkoopste, het kost je nog geen Euro.

De andere opties zijn nog met de auto, trein of bus. Yogyakarta heeft een reguliere treinverbinding met belangrijke steden op Java. In Jakarta kun je de trein nemen op de stations Gambir en Pasar Senen. Je stapt uit in hartje Yogyakarta, op het Tugu station bij de Malioboro.

Het openbaar vervoer

De meeste inwoners van Yogyakarta beschikken over eigen vervoer. Maar je hoeft je echt geen zorgen te maken als je van de ene plaats naar het andere wilt gaan. Er is genoeg aanbod aan openbaar vervoer in en naar de stad. Er zijn taxi’s, bussen, angkot (minibusjes), becak (fietstaxi), ojek (motortaxi) en zelfs de andong (paardenkar), Wil je liever een auto huren? Ook dat kan in Yogyakarta. In je hotel kun je informeren naar het huren van een auto.

De meeste bussen rijden volgens het eigen traject door verschillende wijken en langs Gajah Mada universiteitscomplex, Malioboro, en stoppen bij de busterminals Giwangan en Jombor. De bussen kan je overal aanhouden om in te stappen. Maar de groene bussen van de zogenaamde Trans Jogja rijden alleen op bepaalde straten en stoppen alleen bij de haltes om passagiers in en uit te laten stappen.

centrum yogyakarta
yogyakarta

Handige websites


DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

1 2 3

Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?