Het Tobameer: het grootste kratermeer ter wereld

sumatra met tobameer

Het Tobameer is een enorm kratermeer dat heel lang geleden is ontstaan door de uitbarsting van een hele grote vulkaan. Het mooie uitzicht in haar groene en bergachtige omgeving, het heldere water en het uitgestrekte eiland Samosir in het midden maken het Tobameer tot een van de bekendste vakantiebestemming van Indonesië.

Het ontstaan van het Tobameer volgens de Batakse legende

Indonesiërs zijn gek op legendes. Alles wat mooi, groot, indrukwekkend of angstaanjagend is heeft wel een verhaal van ontstaan. Zo ook het Tobameer. Volgens de legende ontstond het Tobameer doordat heel lang geleden een hele arme boer genaamd Toba, ging vissen. Op een dag ving hij een hele mooie en grote goudvis. Toba nam de vis mee naar huis en wilde haar koken. Maar toen hij haar wilde schoonmaken was de vis verdwenen. Op de plek waar de vis heeft gelegen stond een mooie jonge vrouw. “Eet me niet op alsjeblieft. Als je me niet opeet dan wil ik je vrouw worden,” zei de vis.

De vis bleek een prinses te zijn die vervloekt was door een sjamaan, omdat ze weigerde met hem te trouwen. Toba en de prinses gingen trouwen onder de voorwaarde dat Toba nooit over haar oorsprong zou praten. Als Toba zijn belofte niet zou nakomen, zou hun dorp een grote ramp overkomen.

Samen kregen ze een zoon en noemden hem Samosir. Samosir groeide op tot een sterke jongen en hielp zijn vader met werken op de akker. Op een dag ging Samosir weer naar de akker en hij nam wat te eten voor zijn vader mee. Hij was wat laat en Toba had ondertussen al honger. Maar onderweg kreeg Samosir ook honger en hij kon de lekkere geur van het eten niet weerstaan. Hij at het eten dat eigenlijk voor zijn vader bedoeld was op. Daarop werd Toba heel erg boos op Samosir. Hij schold zijn zoon uit en noemde hem de zoon van de vis.

De prinses was heel verdrietig toen ze hoorde wat er gebeurd was. Toba was zijn belofte niet nagekomen. Ze vroeg haar zoon te vluchten naar de berg. Kort daarna begon het heel hard te regenen en te stormen, dagen en nachten lang. Hun dorp en de naburige dorpen kwamen onder het water te staan en verdwenen uiteindelijk onder het almaar stijgende water. Alle dalen waren gevuld met water en zodoende ontstond een groot meer. Alleen de top van de berg in midden, waar Samosir naartoe was gevlucht, was nog te zien en vormde een eiland in het meer. Sindsdien noemt men het meer Toba. Terwijl het eiland, de naam van zijn zoon Samosir draagt.

sumatra meer en berg

Het Tobameer is het grootste kratermeer op aarde

Het Tobameer ligt op het eiland Sumatra, in de provincie Noord-Sumatra. Het grootste deel van het meer ligt in het gebied genaamd Tapanuli of simpelweg Toba wordt genoemd. De lengte van het Tobameer is ongeveer 100 km en de breedte is 31 km . Het totale oppervlakte is circa 1146 km². Hiermee is het Tobameer naast het grootste meer in Indonesië én in Zuidoost-Azië, ook het grootste kratermeer op de wereld. Het diepste punt van het Tobameer is ongeveer 505 meter.

Het Tobameer is eigenlijk een hele grote krater of kaldera van de supervulkaan Toba, die ongeveer 74.000 geleden uitbarstte. De uitbarsting was zo enorm dat de hele top uiteenspatte en een enorme krater veroorzaakte. De krater werd gevuld door het grondwater en het water uit de riviertjes van hoger gelegen bergen en vormde uiteindelijk dit enorme meer.

sumatra toba

Rondom het Tobameer en op het eiland Samosir woont het Batak volk. Ondanks de moderne ontwikkeling kan je nog steeds de echte Batakdorpjes met Batakhuizen in Toba bezoeken. Op Samosir vind je de Batakhuizen onder andere in de dorpjes Tomok, Ambarita en Simanindo.

Het gebied waar het Tobameer ligt maakt deel uit van de Bukit Barisan, dat is het gebergte aan de westelijke kant van eiland Sumatra. De Bukit Barisan loopt helemaal vanaf Atjeh in het noorden tot Lampung in het zuiden. Door het gebergte loopt ook een reeks vulkanen. Ook in de buurt van het Tobameer staan een paar grote vulkanen waaronder de Sinabung en de Sibayak.

Sumatra met glenn tobameer

Het Tobameer als vakantiebestemming

Het Tobameer is een vakantiebestemming bij uitstek. Het meer, het eiland Samosir en het stadje Parapat zijn al populair sinds de koloniale tijd. De Nederlanders uit Medan, Pematang Siantar en andere steden brachten hun weekenden en vakantieperiodes vaak in Parapat door.

sumatra aan het tobameer

De omringende bergen en het eiland Samosir, in combinatie met het heldere groen blauw water van het meer leveren een schilderachtige panorama op. Bovendien is door haar ligging van ongeveer 850 meter boven de zeeoppervlak relatief koel voor een plaats in de tropen. Hierdoor wordt het Tobameer ook wel het Zwitserland van Indonesië genoemd.

De regering van Indonesie wil meer toeristen, vooral uit het buitenland, naar het Tobameer en de omgeving aantrekken. Omdat te bereiken wordt op dit moment gewerkt aan de betere infrastructuur door onder andere een snelwegverbinding tussen Medan, de hoofdstad van Noord-Sumatra en Parapat aan te leggen. Ook begon de regering een grootse campagne in het buitenland om het Tobameer nog meer op de wereldkaart te zetten. Op 2 juli 2020 is het Tobameer officieel erkend als een UNESCO Global Geopark.

sumatra mooi meer

Hoe kom je er

Verreweg de meeste mensen van buiten Noord Sumatra komen aan op het vliegveld Kuala Namu in Medan. Vanaf Medan kun je een auto huren die je rechtstreeks naar Parapat brengt.

Hou je een beetje van avontuur en vind je het niet erg om iets minder comfortabel te reizen, dan kan je ook de bus nemen. Vanaf bus terminal Amplas in Medan rijden bussen met Parapat als eindbestemming. Ook zijn er minibussen die de route Medan-Toba rijden. Je kunt dan in Parapat uitstappen.

Vanaf Parapat kun je het eiland Samosir bezoeken. In de wijk Tigaraja, bij de markt vind je een haven voor boten die verschillende routes naar Samosir varen. En verderop, in de wijk Ajibata bevindt zich de haven voor de veerboot. Vanaf deze haven kun je de oversteek maken naar Samosir aan boord van een ro-ro schip.

boten aan het tobameer

Handige websites


Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?