Kopi luwak: de duurste en lekkerste koffie uit Indonesië

koffie of kopi luwak proeferij op bali

Kopi luwak of koffie luwak is de lekkerste en de duurste koffie ter wereld. Hoewel veel mensen misschien denken dat het een of ander onbekend merk koffie is, voor de echte koffieliefhebbers zal de naam van deze koffie  sensationeel in de oren klinken. Maar wat maakt deze koffie dan zo bijzonder?

Wat is kopi luwak

Kopi luwak is gemaakt van koffiebonen die opgegeten worden door een bepaalde soort kat, de civet kat. De kat zal deze later dan weer uitscheiden in zijn uitwerpselen. De Indonesische naam voor de civet kat is musang of luwak. Vandaar de naam kopi luwak.

Luwak is een schuw dier dat vooral ’s nachts actief is. Hij is een omnivoor en lust dus alles, van fruit tot vlees. Deze kat is dan ook niet bepaald een vriend voor de boeren in Indonesië, omdat hij rijp fruit en kippen van de boeren opeet.

Hoewel hij een alleseter is, is luwak wel best kieskeurig als het om het fruit gaat. Hij houdt vooral van rijpe en zoete vruchten. Met zijn scherpe neus kan hij precies bepalen welk fruit rijp is. De luwak eet dus ook alleen maar de rijpe vruchten van de koffiebomen. De schil van de rijpe koffievrucht is zacht en het dunne vruchtvlees eronder is zoet. Maar de schil van de pitten die het zaad of de boon erbinnen moet beschermen is heel hard.

een luwak op sumatra
Een wilde luwak (civetkat)

Hoe men deze lekkerste koffie ontdekte

De geschiedenis van de kopi luwak gaat terug tot in de koloniale tijd. In het begin van de 18e eeuw begonnen de de Nederlanders in Nederlands – Indië met het ontwikkelen van de plantages op Java en Sumatra. Ze verbouwden allerlei planten die bedoeld waren voor de export zoals thee, oliepalm, tabak en rubber. Ook de beroemde arabica koffie, speciaal ingevoerd uit Jemen, verbouwden ze.

Tijdens het tijdperk van Cultuurstelsel tussen 1830 en 1870 verboden de Nederlandse plantage eigenaren de inheemse boeren en plantagearbeiders om de koffievruchten te plukken voor eigen consumptie. Maar de boeren en arbeiders wilden ook graag van die goede koffie smaak genieten. Ze kwamen erachter dat bepaalde soorten luwak de vruchten opeten. Zijn eenvoudige spijsverteringssysteem verteert de harde pitten niet en dus komen ze weer onverteerd naar buiten met de uitwerpselen van de luwak.

De boeren en de koffieplukkers verzamelden deze koffie zaden en maakte ze schoon. De pitten worden daarna geroosterd en vermalen om er koffiedrank van te maken. Men ontdekte dat deze koffie nog veel betere smaken en geuren afgaf dan de echte beroemde arabica koffie. De roem van de lekkere koffie verspreidde snel onder de lokale bevolking en bereikte ook de Nederlanders, de eigenaren van de plantages. Al heel snel werd de kopi luwak hun favoriete koffie.

voor kopi luwak

Waar koop je de kopi luwak koffie

Vanwege het unieke proces en de zeldzaamheid is kopi luwak, sinds de koloniale tijd, nog altijd heel erg duur. Deze exclusieve koffie zal je dan ook niet in de schappen van de supermarkten vinden. Kopi luwak wordt alleen verkocht via een netwerk van erkende verkooppunten zoals bol.com.

Wil je deze lekkerste koffie van de wereld toch een keer proeven in het land van herkomst? Dan moet je je kans grijpen tijdens je reis op Bali. Je kunt onderweg naar Pura Tanah Lot een stop maken bij de kopi luwak koffieproeverij Sari Uma Luwak Coffee, Resto & Agrotourism.

Hier krijg je, na een korte rondleiding door de plantage, een proeverij van koffie en thee met allerlei verschillende smaken van vruchten en planten die in de plantage groeien. Natuurlijk ontbreekt de kopi luwak niet. Om het verschil te proeven krijg je ook een kopje Balinese koffie, gebrand van gewone arabica koffie. Of je het verschil proeft? Ja zeker. De smaak van kopi luwak is gewoon met geen andere koffie te vergelijken.

Kopi luwak koffieproeverij Sari Uma Luwak Coffee, Resto & Agrotourism. Het adres is : Jalan Raya Tanah Lot Banjar Batugaing, Tabanan 82112, Bali.

kopi luwak proeven op bali

Handige websites


Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?