Lombok: het mooie buureiland van Bali

Kristalhelder zeewater en hagelwitte stranden. Vulkanen die zo hoog zijn dat je er duizelig van wordt. En ruige bergen met dichte bossen die tot de zee doorlopen. Op Lombok vind je alle ingrediënten voor een geslaagde droomreis.

Lombok in het kort

Het eiland Lombok ligt zo’n 35 kilometer ten oosten van Bali. Beide eilanden behoren tot de Kleine Sunda eilanden, een ellenlange eilandengroep in het oosten van Java. Het begint bij Bali in het westen en loopt door tot Timor in het oosten. De belangrijkste stad op Lombok is Mataram, dat ook de hoofdstad is van de provincie West Nusa Tenggara. Lombok is nog redelijk ongerept en heeft een agrarisch karakter. Het landschap bestaat uit bergen, mooie valleien en plaatsen met dorpse karakters omringd door rijstvelden en plantages. Rondom het hele eiland slingert zich een weg vol haarspeldbochten die aangelegd is in de koloniale tijd.

Ongeveer 80 procent van de bevolking van Lombok bestaat uit de Sasaks. Het zijn de oorspronkelijke bewoners van het eiland en op Lombok vind je verschillende Sasak dorpen. De Sasaks zijn Islamitisch. Vanwege de ontelbaar veel moskeeën die er te vinden zijn staat Lombok ook bekend als het eiland van de duizend moskeeën. Toch zijn er op het eiland ook hindoeïstische tempels te vinden en her en der kom je tradities met Balinese invloeden tegen. Dit is niet zo gek, want tot het jaar 1894 behoorde Lombok nog tot een Balinees rijk.

Lombok loopt qua ontwikkeling achter op Bali en stond lange tijd in de schaduw van zijn buureiland. Desondanks is er de laatste tijd wel veel veranderd. Lombok lijkt bezig te zijn met een inhaalrace. Steeds meer toeristen komen af op de onwijs mooie maar rustige stranden, het ruige binnenland en de prachtige Gili eilanden. Ook mensen die Bali en met name Kuta beach te druk vinden wijken vaak uit naar Lombok. Op het nieuwe circuit van Mandalika in het zuiden van Lombok wordt de befaamde motorrace MotoGP gereden.

lembah Sembalun (sembalun valley) op lombok

Kuta

Zeg Kuta en iedereen zal meteen aan Bali denken. Echter heeft Lombok ook een eigen Kuta, dat volgens sommige mensen ook nog wel veel mooier is dan dat op Bali. Het Lombokse Kuta is een gemoedelijk badplaatsje ten zuiden van het eiland. Hier is het landschap een combinatie van groene bergen, vlakke zandstranden en flinke rotsen. Heel iconisch is het Tanjung Aan strand, een kilometer lang strand dat uit twee witte zandbaaien bestaat. Een enorme rotsblok aan de kust scheidt de baaien van elkaar.

De stranden van Kuta zijn een heerlijke plek om te genieten van het lekkere weer en de zee. Het water is er turquoise. Anders dan het Kuta van Bali is het hier vaak heel rustig. De stranden zijn vaak bijna verlaten. Op een paar surfers en vissers na heb je de zee helemaal voor jezelf.

kuta beach lombok

Gili eilanden

Voor de kust in het noordwesten van Lombok liggen drie eilanden met verbluffende mooie zandstranden: Gili Terawang, Gili air en Gili Menno. De eilanden zijn ook bekend als de Gili eilanden, wat eigenlijk een onterechte naam is. Want gili betekent klein eiland in de lokale Sasak taal. Behalve de zon en strandliefhebbers zijn duikers ook dol op de Gili eilanden. In de zee rondom de eilanden bevinden zich mooie koraalriffen die krioelen van kleurrijke vissen en andere zeedieren. Populaire duikplekken zijn onder andere Shark Point, Manta Point en Simon Reef.

Op de Gili Eilanden rijden er geen bussen, auto’s of andere gemotoriseerde voertuigen. De lokale overheid verbiedt deze vervoersmiddelen en de meeste straten bestaan ook uit zandwegen. De gemakkelijkste manier om je je te verplaatsen is per fiets. Deze kun je overal op de eilanden huren. Ander vervoermiddelen zijn de cidomo (lokale paardenwagen) en paarden.

Senggigi Lombok

Senggigi is een badplaats aan de westkust van Lombok. Het ligt iets ten noorden van de stad Mataram. De lange kustlijn van Senggigi heeft zwart vulkanisch zand dat hoe verder naar het noorden steeds lichter van kleur wordt. Onder het helder blauwe water bevinden zich prachtige koraalriffen en kleurrijk onderwaterleven. En de hoge palmbomen geven bescherming tegen de felle Lombokse zon.

Het stranden van Senggigi zijn heel populair bij toeristen, maar ook hier is het lang nog niet zo druk als de stranden op Bali. Senggigi is een uitstekende plaats om te relaxen. In de buurt is er genoeg aanbod aan goede, betaalbare accommodaties te vinden en je vindt er talloze eetgelegenheden waar je van heerlijke lokale gerechten voor weinig geld kunt genieten .

Gunung Rinjani

De voornaamste reden om naar Lombok te reizen is de indrukwekkende mooie natuur. En uiteraard om de Gunung Rinjani te beklimmen, een actieve vulkaan aan de noordkant van het eiland. Met zijn 3736 meter is Gunung Rinjani de op een na de hoogste vulkaan in Indonesië, alleen Gunung Kerinci op Sumatra is hoger. Gunung betekent berg in het Indonesisch. De Rinjani is het onderdeel van The Rinjani National Park. Dit nationaal park is al sinds de koloniale tijd een beschermd gebied. Op de plek waar de Rinjani nu ligt lag vroeger een andere vulkaan. Deze verdween na een enorme uitbarsting, waarna Gunung Rinjani is ontstaan.

Het beklimmen van de Gunung Rinjani is heel populair bij reizigers. Alles aan de vulkaan is mooi. Onderweg naar de top worden de klimmers getrakteerd op schitterende vergezichten. Van rijstvelden, savannes, ongerepte bossen, ravijnen en talloze watervallen. In de krater ligt een blauw meer van 6 kilometer breed en bijna 8 kilometer lang met in het midden een nieuwe vulkaan.

Hoe kom je op Lombok

De snelste manier om naar Lombok te gaan is met een vliegtuig. In Mataram bevindt zich een vliegveld met internationale faciliteiten. Echter als je al op Bali bent kun je beter de boot nemen. Er is een 24 uur ferriedienst tussen de eilanden. Vanaf Padang Bai haven op Bali doe je er ongeveer 4 tot 5 uur over om in Lembar haven op Lombok te komen. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een fast boat. Met deze boot ben je er in ongeveer anderhalf uur. Fast boten zijn sneller, maar de ticket is ook duurder.

strand op lombok

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?