Nasi goreng: het Indonesisch nationale gerecht met Chinese wortel

Nasi goreng ook wel bekend als nasi, wie kent het niet? Maar ook, wie houdt er niet van? Dit populair Indonesisch gerecht maak je klaar door rijst met een klein beetje olie of margarine op te bakken in een wok of koekenpan. De rijst breng je meestal op smaak door er ui, knoflook, eieren, lente-uit, selderij en ketjap manis (Indonesische zoete sojasaus) aan toe te voegen. Nasi is het lekkerst als je het van koude rijst, het liefst de rijst van een dag eerder, klaarmaakt.

De meeste mensen in Indonesie eten nasi goreng als ontbijt, omdat het zonde is om de rijst van gisteren weg te gooien. Maar omdat het zo’n makkelijk te bereiden en licht gerecht is, eten mensen in Indonesië het ook als tussendoor, lunch, avondeten en zelfs midden in de nacht.

De Chinezen hebben nasi goreng uitgevonden, of toch niet?

Iedereen neemt aan dat nasi goreng een echt Indonesische gerecht is. Wat ook logisch is, want de naam is wel echt Indonesisch. Maar niets is minder waar, denkt Gloria Bley Miller. In haar boek The Thousand Recipe Chinese Cook Book (1996) schrijft ze dat nasi oorspronkelijk een Chinese uitvinding is. Want de geschiedenis van dit gerecht, gaat volgens haar terug tot 4000 jaar voor Christus in China, in huidige Hangzhou. Chao fan, de Chinese naam voor dit gerecht zou ontstaan zijn uit de gewoonte van de zuinige Chinezen. Ze wilden bijvoorbeeld geen eten verspillen. Al het eten dat over was bewaarden ze voor de volgende dag. Maar omdat de Chinezen niet van koud eten hielden, bakten ze de koude rijst samen met de rest van het eten voordat ze het opnieuw op tafel zetten. De nasi goreng was geboren.

Wanneer Indonesië precies kennis maakte met de nasi goreng weet helaas niemand. Maar waarschijnlijk rond de tiende eeuw, toen de handelaren uit China de handel bedreven met het Sriwijaya koninkrijk op het eiland Sumatra. Later kwamen ze niet meer alleen voor de handel naar Indonesië. De Chinezen gingen ook permanent wonen op de Indonesische eilanden. Met hun komst namen de Chinezen ook hun cultuur en gewoonten mee, waaronder het gebruik van een wok om te koken.

Hun gewoonte om restjes rijst te bakken wordt door Indonesische mensen overgenomen, maar ze gaven er wel een eigen draai aan. De Indonesiërs maakten er een Indonesische versie van door typisch Indonesische kruiden en specerijen erbij te gebruiken.

De bewering dat nasi goreng van oorsprong een Chinees recept is, lijkt bijna water dicht. Toch denkt culinair schrijversduo Hillary Keatinge en Anneke Peters er anders over. In hun boek The Flavour Of Holland (1995) zijn ze er van overtuigd dat dit lekkere gerecht wel degelijk Indonesisch is. Nasi goreng, schrijven ze, is een echt Indonesisch gerecht. Gemaakt van restjes rijst met omelet en wordt meestal als ontbijt gegeten.

Nasi goreng in Indonesië

Eindeloze variatie

In Indonesië is nasi goreng een nationaal gerecht omdat je het overal in het land kunt vinden. Het is heel betaalbaar en wordt gegeten door alle lagen van de bevolking. Je eet er nasi goreng bij de straatverkopers, op de markten, een eetkrampje op de hoek, in de restaurants en zelfs in de vijfsterrenhotels. Ook bij belangrijke gebeurtenissen zoals staatsbezoeken staat nasi goreng gewoon op het menu.

Bovendien kan je met nasi goreng eindeloos variëren. In Indonesië vind je de variaties met eieren, zeevruchten, vlees, gedroogde vis, rawit en zelfs met stinkbonen. Maar de simpele versie wordt het meest gegeten en is overal te koop. Geserveerd met een spiegelei, een stukje gebakken kip, tomaten- en komkommerschijfjes en bladsla wordt het nasi goreng special genoemd.

Nasi goreng staat hoog op de lijst van lekkerste eten in de wereld. Een internetenquête van CNN International in 2011 bevestigde dat. De 35.000 deelnemers zetten dit gerecht op nummer twee in de lijst van 50 heerlijkste gerechten in de wereld. En raad eens wat op nummer één stond? Rendang, het andere nationale gerecht van Indonesië.

Nasi goreng verkoper in Indonesië

Handige websites


Dit artikel bevat affiliatie links. Voor meer informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?