Monkey Forest Ubud: het heilige apenbos op Bali

Het Sacred Monkey Forest Sanctuary, in Indonesië ook wel bekend als Mandala Suci Wenara Wana, is een park in het dorp Padangtegal op het eiland Bali. Op maar een steenworp afstand van het centrum van Ubud geniet je van een stukje prachtig tropisch bos dat het thuis is voor honderden wilde grijze langstaartige makaken. Op de paden in het park kun je een prachtige wandeling maken. Je kunt er genieten van het adembenemende uitzicht van dit idyllische tropisch regenwoud en de ondeugende streken van haar bewoners.

Het Ubud Monkey Forest is een van de bekendste bezienswaardigheden op Bali. Er zijn nog 2 monkey forests op het eiland waar ook grijze makaken leven, namelijk Alas Kedaton en Sangeh. Maar het apenbos bij Ubud is veruit de bekendste. Maandelijks trekt dit populaire park meer dan 120.000 bezoekers.

Het Monkey Forest is een stukje beschermd natuurgebied met diverse flora en fauna

Het bos van Ubud Monkey Forest is een beschermd natuurgebied van ongeveer 12,5 hectare heuvelachtige oerwoud. Hier vind je minstens 115 verschillende boomsoorten en nog eens talloze soorten planten en bloemen. Behalve voor de apen, is het boos ook een thuis voor andere wilde dieren waaronder herten, civetten, reptielen en veel soorten vogels. Als je het park binnenkomt krijg je het gevoel dat je midden in een grote jungle bent terechtgekomen. Je vergeet even dat het bos omringd is door de stad, dorpen, akkers en rijstvelden.

Binnen het hindoeïsme streeft men naar een harmonieuze relatie tussen mens en natuur. Veel planten en dieren, waaronder de apen hebben een religieuze functie op Bali. Veel bomen in het park zijn heilig omdat ze een belangrijke rol spelen in de Balinese rituelen. Met name de boomsoorten Majegan en Bandak Pule zijn significant vanwege hun spirituele functies.

De Balinezen gebruiken de bladeren van de Majegan bij crematierituelen. Het hout mag alleen gebruikt worden voor de tempelsbouw. Van het hout van de Bandak Pule maken de Balinezen maskers die alleen in de tempels gedragen mogen worden. Om het hout voor de maskers te verkrijgen hakken ze de boom niet om, maar snijden of hakken ze iedere keer een stukje van een tak af.

De sprookjesachtige tempels midden in het Monkey Forest

Omdat elk dorp op Bali eigen tempels heeft, staan er ook tempels in Monkey Forest. De tempels zijn halverwege de 14e eeuw gebouwd en worden nog steeds door de dorpelingen gebruikt bij de dagelijkse rituelen. In totaal liggen er drie tempels in het park. Deze tempels geven het park een sprookjesachtige sfeer.

De belangrijkste tempel, Pura Dalem Agung, ligt in het zuidwesten en vind je als eerste als je het park binnenwandelt. De omgeving tegenover de tempel is de plek waar je de apen kan zien. Verderop, in het noordwesten, vind je Pura Beji. Hier ligt een heilige bron waar men zich kan reinigen door kwade elementen van zich af te wassen. En de derde tempel is Pura Prajapati. Bij deze tempel vind je een begraafplaats. De Balinezen begraven hier hun dode familieleden als ze het geld nog niet hebben voor het uitvoeren van crematie. Later worden de doden weer opgegraven voor (gezamenlijke) crematies.

een tempel bij monkey forest ubud Bali

Ondeugende apen

Er leven momenteel bijna 800 apen in het Monkey Forest, verdeeld over 6 groepen met volwassen en jonge apen. De apen verplaatsen zich elke dag om op zoek te gaan naar eten in het bos. Conflicten tussen de groepen om de beste foerageerplek te bemachtigen is geen uitzondering.

De apen worden ook iedere dag bijgevoerd. Daardoor zijn ze niet mensenschuw en je kun ze van heel dichtbij benaderen. Andersom kunnen de apen ook heel dichtbij komen en onverwacht op jou springen. Vooral als je een rugzak bij je hebt. De apen associëren deze waarschijnlijk met eten. Ze zijn brutaal genoeg om je tas of zakken af te tasten en er met je spullen vandoor te gaan. In dat geval moet je proberen rustig te blijven.

bezoekers van monkey forest

Meer dan alleen een toeristische attractie

Maar weet je dat behalve voor het toerisme en de belangrijk spirituele component voor de plaatselijke bevolking de apen in het Monkey Forest nog een andere belangrijke functie hebben? Het park is namelijk ook een belangrijke locatie van het onderzoeksprogramma voor het behoud van dieren. Onderzoekers van over de hele wereld komen naar dit park om een studie te doen naar de apen in deze beschermde omgeving. Ze bestuderen onder andere het gedrag en de sociale interacties tussen de apen onderling en tussen de apen met de rest van de bosbewoners.

studie monkey forest ubud

Het bezoek aan Monkey Forest

Wil je het Monkey Forest bezoeken als deze pandemie achter de rug is? Zeker doen! Het park is dagelijks geopend van 8:30 uur tot 18:00 uur. Tickets zijn te koop bij de ingang. Omgerekend kost een ticket voor volwassenen ongeveer 6 euro en voor kinderen ongeveer 3 euro. Betalen kan contant of met de credit card.

Maar houd wel rekening met het onderstaande :

  • Ga dan bij voorkeur in de ochtend of na 14:00, nadat de apen gevoerd zijn. De apen zitten dan redelijk vol en zijn minder geneigd om naar je spullen te grijpen
  • De apen zijn gewend aan mensen, maar het blijven wilde dieren. Kom niet te dicht bij de dieren en blijf rustig als ze jou wel heel erg dichtbij benaderen en als ze aan je spullen zitten
  • Voer de dieren niet en neem geen eten en drinken mee naar het park. De apen houden je bewegingen continue in de gaten in hun zoektocht naar eten. Open je tas niet in het bijzijn van de dieren, of haal niks uit je zakken. Ze zijn bliksemsnel en grissen alles in een oogwenk uit je hand als ze denken dat dat eetbaar is.
  • Het bos, de tempels en de apen zijn heilig voor de Balinezen. Betreed het park daarom met respect voor de natuur, de dieren en het hindoeïstische geloof.
zitten op het plateau bij de apen in monkey forest

Hoe kom je er

Het Monkey Forest ligt aan de Jalan Monkey Forest (Monkey Foreststraat) op loopafstand van het centrum van Ubud, waar de bekende Ubudse markt te vinden is. Je loopt richting het park door deze gezellige straat met veel boetiekjes, winkeltjes, bar en restaurantjes. Ook loop je langs Puri Saren Agung, het mooie koninklijke paleis van Ubud waar sommige leden van de koninklijke familie nog steeds wonen. Je kunt hieraan dus ook nog een bezoek brengen voor of nadat je in het Monkey Forest bent geweest.

Verblijf je niet in Ubud maar maak je met een gehuurde auto een tour door de highlights van Bali? Ook dat kan. Het Monkey Forest is ongeveer 36 km vanaf de luchthaven Ngurah Rai en ongeveer 43 km vanaf Kuta. Er zijn voldoende parkeerplaatsen bij het park.

op weg naar monkey forest

Handige websites


Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?