Pulau Seribu: het vakantieparadijs voor de kust van Jakarta

pulau seribu bij Jakarta

Pulau Seribu of Kepulauan Seribu is een eilandengroep net voor de kust van Jakarta. De inwoners van Jakarta bezoeken deze eilanden graag om de drukte van Jakarta te ontvluchten en even tot rust te komen. Het is jammer dat buitenlandse toeristen bij hun bezoek aan Indonesië vaak alleen maar de highlights van Jakarta te zien krijgen. Ben je op reis in Jakarta? Bezoek dan ook deze prachtige eilanden met heel veel moois. De schoonheid van deze eilanden en de stranden hier doen echt niet onder voor Bali, maar dan zonder massa toerisme.

Dit paradijs met mooie witte stranden is maar 15 km ver van de baai van Jakarta vandaan

Net zoals heel veel grote steden in de wereld ligt ook Jakarta aan zee, aan de kust van de Javazee om precies te zijn. Aan de noordkant van Jakarta ligt een grote baai, de baai van Jakarta. Alle zeehavens van Jakarta liggen hier. Van Tanjung Priok, de grootste en de drukste zeehaven van Indonesië tot Sunda Kelapa, de haven die je met weemoed terug doet denken aan het ontstaan van Jakarta.

Ook monden maar liefst dertien rivieren in de baai van Jakarta uit, inclusief de Ciliwung. De rivier is Ciliwung de grootste rivier in Jakarta. De rivier verdeelt Jakarta in tweeën. Helaas is het water van deze rivier zwaar vervuild. Het vieze water van de Ciliwung maakt de stranden rondom de baai beslist geen plek om een duik te nemen.

Maar weet je, zodra je de boot neemt en de koers richting de open zee zet, je in een hele andere wereld belandt? Want 25 minuten later kan je al het eiland Bidadari, een van de eilanden van Pulau Seribu, en omringd door wél helder blauw water, verkennen.

Pulau Seribu betekent duizend eilanden, maar eigenlijk zijn er maar 110 eilanden

Pulau seribu behoort tot een van de 6 gemeenten of de regentschappen van de Speciale Hoofdstedelijke Provincie Jakarta. De lokale overheid van Pulau Seribu zit op het eiland Pramuka. Dit regentschap bestaat dus uit in totaal 110 mooie eilanden . Sommige zijn bewoond, maar de meesten zijn onbewoond. De eilanden die je kunt bezoeken zijn onder andere de eilanden Bidadari, Ayer, Putri, Sepa, Pelangi, Macan, Pramuka, Pantara, Kotok, Harapan, Pari, Bira, Semak Daun, Tidung, en Untung Jawa.

het strand op Pulau Seribu

Pulau Seribu heeft alles, van witte stranden tot vakantiehuisjes in zee en mooie koraalriffen met kleurrijke vissen

Heb je altijd al gedroomd van een keertje slapen in een huisje in de blauwe zee? Bij het eiland Ayer bevinden zich cottages in zee, alles in de stijl van de Papua’s traditionele huizen. Je waant je hier in Raja Ampat, die wereldberoemde eilandengroep bij het eiland Papua, als je op dit eiland verblijft. Bovendien kan je hier wilde varanen spotten, want ze kunnen hier vrij rondlopen. En weet je dat dit eiland ook de favoriete plek van Soekarno was, de eerste president van Indonesië, als hij behoefte aan rust had?

Rondom de eilanden Harapan, Klotok, Sepa, Pari, Semak Daun etc vind je een levendige en schitterende onderwaterwereld. Hier kan je al snorkelend en duikend zwemmen tussen de vissen. Hoewel je hier geen massa toerisme tegenkomt, zijn de eilanden van Pulau Seribu wel uitgerust met faciliteiten om toeristen het naar de zin te maken. Je kunt er jetski, banana boat, kano, duikuitrusting en dergelijke huren.

Een beetje leren tijdens je reis? Op het eiland Pramuka is er een fokprogramma om de zeldzame karet- en groene schildpadden te redden. Een ander fokprogramma vind je op het eiland Harapan. Hier probeert men een bepaalde soort zeearend te redden. Je kunt zelfs terug in de geschiedenis als je de eilanden Onrust, Kelor, Kahyangan en Bidadari bezoekt. Want ook in de koloniale tijd waren deze eilanden al veel bezocht en waren heel belangrijk voor de Nederlanders door de strategische ligging. Hier vind je de resten van een fort en andere koloniale gebouwen.

Wil je alleen maar rust zoeken, zwemmen, op het strand liggen, van een schitterende zonsondergang genieten? Neem een teentje mee naar het eiland Semak Daun. Hier slaap je letterlijk op een onbewoond eiland.

wat kan je doen op pulau seribu

Hoe kom je er

Er vliegen dagelijks verschillende maatschappijen vanuit Amsterdam naar Jakarta. Op Skyscanner kun je verschillende maatschappijen vergelijken voor een voordeligste ticket naar Jakarta. Je komt aan op de moderne Sukarno Hatta International Airport.

Je reis naar Pulau Seribu begint bij de haven Muara Angke of Marina Ancol in Noord Jakarta. Deze havens vind je in de baai van Jakarta. Je kunt een dagtrip naar een of meer eilanden maken en de ticket aan de balie in de haven kopen. Maar je moet dan heel vroeg uit de veren komen, want je staat vaak in de rij voor een ticket. De boten vertrekken rond 8:00 in de ochtend naar Pulau Seribu. Ze vertrekken weer terug naar Jakarta om 14:00 of 16:00 in de namiddag, afhankelijk van je haven van vertrek in Jakarta.

Daarom kunt je beter een tour pakket kopen bij een van vele aanbieders van pakketreizen naar Pulau Seribu. Het begint bij een 2-daagse pakket en bij dit pakket zitten, afhankelijk van je pakket, je retourticket naar Jakarta, accommodatie, eten, water, duikuitrusting of banana boat, gids etc inbegrepen.

Pulau Seribu bezoeken

Pulau Seribu ligt maar op een steenworp afstand vanaf Jakarta. Hoewel de eilandengroep geen massa toerisme kent, kan het er toch druk zijn in de weekenden, feestdagen en schoolvakanties. Vermijd deze periodes dus als je de eilandjes in alle rust wilt verkennen. Wanneer de schoolvakanties en feestdagen in Indonesië zijn lees je in deze blog.

wit strand op pulau seribu
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?