Bukit Lawang: de orang oetan spotten in het regenwoud van het Gunung Leuser Nationaal Park

orang-utan-in-Bukit-lawang

Bukit Lawang is, naast het Tobameer en Berastagi de bekendste vakantiebestemming in Noord-Sumatra. Het is een dorpje aan de rand van het Gunung Leuser Nationaal Park. Het is vooral bekend door de iconische orang oetans die in de jungle van dit park leven. Door het dorp stroomt de rivier Bahorok, waarin je allerlei leuke activiteiten zoals zwemmen en raften kan ondernemen.

Het dorp Bukit Lawang, samen met nog 4 andere dorpen in de buurt, hoort bij Kecamatan (een district of deelgemeente) Bahorok. Daarom noemen sommige mensen deze bestemming ook wel Bahorok. Maar in Indonesië begrijpt iedereen dat je naar Bukit Lawang moet gaan als je de orang oetans in de jungle wilt zien. Bahorok grenst aan de provincie Atjeh, want het grootste gedeelte van het Gunung Leuser Nationaal Park ligt in Atjeh.

Waarom moet je Bukit Lawang bezoeken

Staat een wandeling maken in een echt tropisch regenwoud altijd al in je bucketlijst? Dan moet je zeker naar Bukit Lawang reizen. Dit dorp is de beste en leukste toegangspoort naar het ecotoeristische gebied Gunung Leuser Nationaal Park. Het grootste deel van het park is nog ongerept regenwoud en haar habitat is dus onaangetast. Volgens de officiële gegevens bestaat dit gebied nog uit ongeveer 90% primair tropisch woud. Hier vind je dus nog een stukje regenwoud dat ondanks de vele illegale houtkap in Sumatra nog mooi bewaard is gebleven.

Het icoon van dit park is natuurlijk de orang oetan. Maar weet je dat Gunung Leuser ook een thuis is voor vele andere dieren? Onder andere de Sumatraanse olifanten, Sumatraanse tijgers, gibbons, siamang (een soort gibbon, komt alleen voor op Sumatra en Malakka), neushoornvogels en allerlei andere soorten apen waaronder de makaki’ s, oenka’s etc. De kans dat je oog in oog komt te staan met een van deze wilde dieren is dus wel degelijk aanwezig tijdens je wandeling door dit regenwoud.

orang oetan in bukit lawang met baby

Van orang oetan rehabilitatiecentrum naar het orang oetan observatiecentrum

Jaren geleden vond je hier een rehabilitatiecentrum voor orang oetans. In dat centrum werden verweesde baby orang oetans, bijvoorbeeld uit zwarte handel, geredde orang oetans of orang oetans die als huisdier waren gehouden, opgevangen en geleerd om weer zelfstandig in de jungle te leven. Tegenwoordig komen er geen nieuwe orang oetans meer binnen bij het centrum. De functie van het centrum ziet er ook heel anders uit nu. Onder de nieuwe naam Orang oetan Observatiecentrum houdt het zich tegenwoordig bezig met het welzijn van de dieren in het nationaal park en dan met name de orang oetan. Ze letten er bijvoorbeeld op of de dieren gezond zijn en of dat er genoeg eten te vinden is in het bos. Daarnaast houdt het centrum toezicht op de bezoekersadministratie en bezoekersactiviteiten in het gehele gebied.

De natuur in het Gunung Leuser Nationaal park is adembenemend, maar de meeste mensen komen er toch om de orang oetans en andere zeldzame wilde dieren, van dichtbij te bekijken. Je moet dus de jungle in gaan. Dit doe met een gids. Het is niet moeilijk om een gids te vinden in Bukit Lawang. De inwoners van het dorp kennen het gebied goed en iedereen kent wel iemand die toeristen kan begeleiden.

Maar heb alsjeblieft niet te hoge verwachtingen. De kans dat je daadwerkelijk een orang oetan van dichtbij tegenkomt hangt ook wel een beetje van je geluk af. Orang oetans leggen lange afstanden af om eten te zoeken, ze kunnen dus overal zitten. Je zal eerder een makaak of een of andere aap zien. Probeer vooral te genieten van de tocht en de natuur. En wie weet kom je ook nog oog in oog te staan met een enorme neushoornvogel, een luidruchtige siamang of zelfs een tijger?

Hoe kom je in Bukit Lawang

Vanaf de stad Medan
Vanaf het centrum van Medan is het 80 km naar Bukit Lawang. Ben je al in Medan, dan kun je er makkelijk met de bus naartoe. Je gaat met Sudako (busje), taxi of betjak naar de busterminal Pinang Baris. Op deze terminal neem je de bus Pembangunan Semesta richting Bukit Lawang. De laatste bus vertrekt rond 5 uur in de middag. Houd er rekening mee dat je een paar uur onderweg bent en vertrek daarom niet te laat in de middag zodat je niet in het donker aankomt in Bukit Lawang.

De busrit naar Bukit Lawang langs de palmplantage, rijstvelden en bossen duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur. Je stapt uit in de busterminal Gotong Royong in Bukit Lawang. De ingang van het dorp is ongeveer 1 kilometer verderop. Je kunt er lopend naartoe of een betjak nemen.

Palm olie onderweg naar Bukit Lawang Indonesië

Vanaf het vliegveld Kuala Namu
Ben je nog op het vliegveld, dan kan je de Damri bus naar de busterminal Amplas nemen. Je stapt uit in deze terminal, vervolgens stap je in het Sudako busje van de busmaatschappij Mitra naar terminal Pinang Baris. De busjes met de trajectnummers P 26 en Mitra 63 rijden naar Pinang Baris. Hier neem je de bus naar Bukit Lawang.

Waar moet je rekening mee houden als je het gunung Leuser Nationaal Park bezoekt

Het Klimaat
Het Nationaal Park Gunung Leuser is een onderdeel van de Bukit Barisan, een bergketen die over de hele westelijke kant van het eiland Sumatra loopt. Gunung Leuser betekent Leuser Berg. Als je in je zoektocht naar de orang oetan in dit park een wandeling maakt moet je je dus rekening houden met de klimaatomstandigheden hier. Je zal deze 3.466 meter hoge berg niet helemaal beklimmen maar het terrein kan wel ruw zijn en de luchtvochtigheid is hoog. Ga dus goed voorbereid op reis.

Zoek een gids die je kan vertrouwen
In Bukit Lawang is het dus helemaal niet moeilijk om een gids te vinden. Maar je moet er wel zeker van zijn dat je een goede treft. Ga niet in zee met de eerste de beste gids maar zoek verder tot je iemand vindt die je helemaal vertrouwt. Ook over de prijs moet je onderhandelen maar maak het niet te bont. Vraag ook andere bezoekers wat ze betaald hebben voor de trekking zodat je een goede uitgangspositie hebt bij het onderhandelen. Ik heb een goede ervaring met gids Eddy Hidayat. Je kunt hem appen of bellen op nummer +62 821 6797 0078.

trekkingsgids orang oetan bukit lawang

Boek een all in orang oetan trekking
Wil je liever niet zelf uitzoeken hoe je naar Bukit Lawang reist, welke gids wel of niet te vertrouwen is, onderhandelen over de prijs etc, laat je dan begeleiden door de ervaren leden van Local Guides. Deze ervaren lokale gidsen zijn goed georganiseerd en laten niets aan toeval over. Ze halen je vanaf het vliegveld Kuala Namu op en brengen je naar je verblijf in Bukit Lawang. Je hebt dus al een gids tot je beschikking vanaf het begin van je reis die je onderweg naar Bukit Lawang, over interessante plaatsen of dingen, kan vertellen.

Waar slapen in Bukit Lawang

Over waar je vanavond gaat slapen hoef je niet druk te maken. In Bukit lawang, langs de oever van de rivier Bahorok vind je heel veel verblijfplaatsen voor een heel schappelijke prijs. Hier geniet je van een mooi uitzicht over de rivier Bahorok met zijn helder groene water en van het groene jungle van het Gunung Leuser Nationaal park. Je kunt kiezen uit guesthouses, hotels en homestays.

Schrik niet als je de deur van je kamer openmaakt en ineens oog in oog met een aap op je balkon komt te staan. Want waar je ook verblijft, in Bukit Lawang word je wel eens bezocht door makaken. Ze springen en spelen rond op het dak of het balkon van de guesthouses. Ook kan je zomaar een kameleon over de rivier voorbij zien flitsen terwijl je in een restaurant aan de rivier een verfrissende Bir Bintang drinkt.

een aap in Bukit lawang Sumatra Indonesië

Handige websites


DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

1 2

Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?