Samosir: het beeldschone eiland in het Tobameer

Samosir eiland en het Tobameer

Het Samosir eiland is een van de populairste trekpleisters in Indonesië. Samosir is vooral geliefd door de prachtige en ruige natuur, omringd door het mooie blauwgroene water van het gigantische Tobameer. Jouw bezoek aan het Tobameer is niet compleet als je dit eiland niet bezocht hebt. Gelegen op 1000 meter hoogte is de temperatuur op Samosir in de avonden aangenaam koel. Overdag waait er meestal een windje waardoor het een fijne afwisseling is op de meeste plaatsen in Indonesië waar het vaak snikheet is.

Samosir eiland in het kort

Het Samosir eiland ligt in het Tobameer. Het eiland is ontstaan rond dezelfde tijd als het Tobameer, toen de supervulkaan Toba uitbarstte. Dat gebeurde ongeveer 70.000 jaar tot 75.000 jaar geleden. Samosir is het vijfde grootste eiland ter wereld dat in een meer ligt, maar wel het grootste eiland dat op een eiland is gelegen. Met een oppervlakte van 640 vierkante km is Samosir maar ietsje kleiner dan heel Singapore. Op Samosir vind je een prachtige natuur met gevarieerde landschappen. Van fijne landvlakken tot ruige bergen. Op het eiland vind je dorpen, rijstvelden, watervallen, warmwaterbronnen en zelfs meren. Op sommige plekken langs de oostelijke kust bevinden zich smalle landstroken met op de achtergrond mooie steile berghellingen. Vanaf de hoogste bergtoppen heb je een panoramisch uitzicht op het Tobameer.

Samosir eiland is het culturele hart van het Toba Batak volk. Volgens een Batakse legenda ontstond dit volk ook hier. Er wonen dan ook voornamelijk Toba Batakers op Samosir. Op het eiland vind je nog verschillende dorpen met traditionele Batakse huizen. Veel van deze huizen zijn honderden jaren geleden gebouwd . En het leuke is, sommige van deze huizen zijn te boeken voor een overnachting. In het dorp Siallagan (Huta Siallagan) vind je een interessant artefact van massieve stenen stoelen en een tafel genaamd Kursi Batu Siallagan. Op deze stoelen zaten de Batakse koningen vroeger om verdachten of misdadigers van het dorp te berechten. Daarbij werd de hulpzegen van de Hariara, een mythische boom die naast de stoelen groeit, ingeroepen.

Een van de eerste dingen die je ziet als je op Samosir aankomt zijn de markt en de rijen souvenirkraampjes dichtbij de haven op Tomok. In de kraampjes worden allerlei Batakse spullen verkocht. Van met de hand geweven ulos, kleding, tassen, bamboekalenders tot sieraden en allerlei leuke prullaria. Verderop vind je bekende attracties van Tomok. Een Bataks museum, een grafcomplex van de vroegere Batakse koningen en een houten pop genaamd Sigale gale.

Tomok, een plaatsje op het eiland samosir in Indonesié

Kampung turis

Het toeristische gebied van Samosir bevindt zich vooral in het oosten van het eiland. Heel geliefd bij de toeristen is Tuktuk Siadong of gewoon Tuktuk. Dit dorpje ligt op een mooi heuvelachtig schiereiland in het noordoosten van Samosir. De meeste accommodaties van Samosir eiland bevinden zich hier. Indonesiërs noemen Tuktuk dan ook vaak kampung turis (het toeristendorp). .

Vanaf Tuktuk geniet je van bijzonder mooie uitzichten op het Tobameer. Bovendien is het een fijne plek om te zwemmen. Het water is lekker koel en je vindt er faciliteiten voor watersporten. Er zijn zelfs stranden met wit zand en palmbomen. Net als gewone stranden aan zee, maar dan met een koele berglucht.

Hoe kom je er

Je kunt het Samosir eiland bereiken vanaf verschillende havens op plaatsen Muara, Balige, Tigaras en Parapat. Maar de oversteek vanaf Parapat is verreweg de meest populaire en praktische route. In Parapat kun je een bus nemen naar het havendorp Ajibata. Vanaf hier vertrekt een veerboot vier keer per dag naar Tomok op Samosir. Behalve de veerboot varen ook kleinere passagiersboten naar het eiland. Je kunt dan instappen in Tigaraja, de andere haven van Parapat. Deze boten brengen de passagiers eerst naar Tomok, daarna varen zij door naar Tuktuk.

Op Samosir kun je verder makkelijk met openbaar vervoer reizen naar je bestemmingen. Er zijn minibusjes op het eiland die op verschillende trajecten rijden. Ook een auto of scooter huren is mogelijk. Dit kun je makkelijk regelen op je verblijfplaats.

Beste reistijd naar Samosir eiland

In welke tijd van het jaar reis je het beste naar Samosir? Het antwoord is: het hele jaar door. Omdat Indonesië een tropisch land is, is het daar altijd mooi weer. Het is wel handig om te weten wat je allemaal in je koffer stopt voordat je op reis gaat. Vergeet niet een paar warme kleren mee te nemen voor de frisse avonden. Waarschijnlijk ga je ook wandelingen maken, Neem dan ook makkelijke of wandelschoenen mee.

Tegenwoordig kunnen meer mensen in Indonesië een eigen auto kopen en daardoor gaan ze er vaker op uit. Ook zijn hotels voor steeds meer mensen geen groot luxe meer. Op feestdagen en in de vakantieperiode kan het dus druk zijn op vakantiebestemmingen. Check hier op welke datums de Indonesische feestdagen vallen, zodat je je bezoek aan Samosir eiland daarop kunt afstemmen.

Samosir eiland is een eiland in het tobameer, sumatra
Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?