Het Crocodile Park Medan: oog in oog met krokodillen op Sumatra

Hoe voelt het om oog in oog te staan met duizenden krokodillen zonder bang te zijn dat ze je aanvallen? In Medan kan dat. Op ongeveer 10 kilometer van het centrum ligt een mini dierenpark voor krokodillen. De plek waar je de meest gevreesde reptielen op aarde van heel dichtbij kunt bekijken. Zo dichtbij dat je ze bijna kunt aanraken. Het Crocodile Park van Medan, op het eiland Sumatra. Een plek die je zeker moet bezoeken als je in Medan bent. Echt heel indrukwekkend.

Het crocodile park in Medan, het begint met een hobby

Het begon allemaal in 1959. De heer Lo Tham Muk, een fervent krokodillenliefhebber, verhuisde vanuit Banda Aceh naar Medan en kocht een huis met een grote tuin. Hij maakte van zijn tuin een park voor krokodillen. Hoe hij aan zijn eerste krokodillen kwam is niet bekend, maar dat hij in het begin maar 12 krokodillen in zijn tuin heeft gehad weet iedereen wel. Het aantal krokodillen groeide in de loop der jaren gestaagd. In 2018 leefden er maar liefst 2800 exemplaren in dit park.

Het Crocodile Park Medan is 2 hectare groot. Bij binnenkomst zie je verschillende betonnen bakken met betonnen muren. In de bakken bevinden zich een aantal krokodillen. Er zit een laag water in de bakken waarin de krokodillen zich onder kunnen dompelen. In het midden van de bakken is er een brede plateau waarop de krokodillen kunnen zonnen.

Je kan de krokodillen bekijken als je tegen de buitenkant van de muur staat. De bakken zijn op borsthoogte gemaakt zodat bezoekers van de bovenkant de dieren gemakkelijk kunnen bekijken. Hier kijk je recht in de ogen van de meest gevreesde reptielen op aarde. Om je veiligheid te garanderen is er gaas in stevige metalen frames op de bovenkant van de muren geplaatst.

De meeste krokodillen zitten in het meer verderop het terrein. Hier leven dieren zoals de krokodillen in het wild. De vrouwtjes leggen de eitjes tussen de struiken op de oever aan de overkant van de vijver. Een omheining bij de vijver maakt dat je de dieren van heel dichtbij veilig kunt bekijken.

Ook heel leuk om te zien zijn de honderden wilde witte ooievaars in de struiken en de bomen op de oever van het meer. De vogels leven hier permanent en delen de struiken met de krokodillen.

Word ook getuige van de voertijd

Heb je een sterke maag? Dan kun je getuige zijn van de woeste kracht en de slechte tafelmanieren van de krokodillen tijdens de voedertijd. Je mag de krokodillen ook zelf voeren onder het toezicht en begeleiding van de verzorgers. Hiervoor moet je wel extra betalen. In het park kan je een kip kopen om de krokodillen zelf te voeren.

De educatieve functie van het Crocodile Park Medan

Het Crocodile Park Medan bezoeken is niet alleen leuk en spannend, maar ook leerzaam. Want bezoekers kunnen de krokodillen observeren in hun verschillende levensstadia. In het park leven krokodillen van alle leeftijden en maten. Van de pas uit ei gekomen babykrokodilletjes tot de volwassen exemplaren van 5 meter lang, die al meer dan 50 jaar oud zijn.

Regelmatig komen groepen leerlingen van scholen uit Medan en omgeving op bezoek. Hier kunnen ze onder andere leren over de kenmerken van de verschillende krokodillensoorten. Ook kunnen ze leren over de interactie tussen de dieren onderling in een beperkte ruimte.

Het Crocodile Park Medan biedt huis aan zoutwater- en Senyulongkrokodillen. De Senyulongkrokodillen zijn endemisch voor Indonesie, dat wil zeggen dat Indonesië het enige land is waar je deze soort kunt vinden. Bovendien komen ze alleen maar voor op de eilanden Sumatra, Java en Kalimantan. Het duidelijke verschil tussen deze twee soorten is dat de Senyulongkrokodillen een spitsere neus hebben.

baby krokodillen in het crocdile park medan
Een 5 meter lange krokodil in het crocodile park in Medan

Het Crocodile Park in Medan bezoeken en hoe kom je er

Ben je benieuwd naar het park en wil je de krokodillen met je eigen ogen bewonderen? Door de week komen er weinig bezoekers naar het park. Maar in de weekenden en tijdens feestdagen is het er meestal druk. Dan komen ook mensen van buiten Medan naar het park. De dieren rustig bekijken is er dan niet bij. Het is dus verstandig om het park door de week te bezoeken.

Het adres van het Crocodile Park Medan is Jalan Bunga Raya II, no. 54 Medan Sunggal. Vanaf het centrum is het ongeveer een half uur rijden. In principe kan je er met de auto, taxi, betjak of bus heen reizen. De goedkoopste manier om naar het park te reizen is met de bus. De minibusjes met onder andere routenummers 23, 24, 94, 99 rijden richting het park. Vraag de chauffeur of de bus naar Kampung Lalang gaat en geeft hem ook meteen door dat je bij het Crocodile Park (Taman Buaya) uit wilt stappen.

Ingang het crocodile park Medan

Kanttekening

Het Crocodile Park Medan moet je zeker bezoeken als je in Medan bent. De kans om duizenden woeste krokodillen van heel dichtbij te zien krijg je misschien maar een keer in je leven. Het is heel leuk, spannend en leerzaam. Maar hoe leuk het ook is zijn er wel degelijk een paar dingen om op te merken.

Opmerking 1:

Het park ziet er wat onverzorgd uit. Het geheel ziet er verouderd uit. Het lijkt erop dat de eigenaar weinig aandacht besteedt aan het uiterlijk van het park. Het gebrek aan middelen zou misschien de oorzaak kunnen zijn.

Opmerking 2:

Vanaf de buitenkant is het park moeilijk te herkennen als een vakantiebestemming. Op een kleine poort met een klein krokodillenstandbeeld na is er geen duidelijk teken van het bestaan van het park. Je rijdt het gemakkelijk voorbij.

Opmerking 3:

Misschien wel de belangrijkste opmerking. Er zijn te veel krokodillen in het park. De dieren hebben te weinig ruimte om zich te bewegen. Vooral de dieren in de bakken zitten op elkaar en kunnen zich amper verplaatsen door gebrek aan ruimte.

Naast de krokodillen zijn er ook enkele andere dieren te zien in het park. Er is een aap die in een klein hok zit, cobra’s, pythons en schilpadden. De dieren zullen wel uit liefde gehouden worden, maar de aap ziet er wel heel erg zielig en eenzaam uit in zijn te kleine hok.

Opmerking 4:

Gelukkig is er nog goed nieuws te melden. Het Crocodile Park is ontstaan uit liefde van de heer Lo Tham Muk voor krokodillen. De dieren zijn niet bestemd voor de krokodillenleerindustrie. Bovendien wordt het park niet commercieel uitgebuit. Met nog geen 1 euro is de toegangsprijs heel erg laag, zelfs voor Indonesische begrippen. Dit verklaart misschien opmerking nummer een.

Het terrein van het crocodile park in Medan

Handige websites


DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

1 2 3 4 5 7 8 9 10

Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?