Nusa Penida: het blauwe paradijselijke eiland op Bali

Op ongeveer een half uur varen van Sanur in het zuiden van Bali ligt het eiland Nusa Penida. Dit eiland mag niet aan jouw reis door Bali ontbreken en moet je echt bezoeken als je toch op Bali bent. Nusa Penida is een mooi plaatje. Op dit eiland vind je spectaculaire kustlijnen met hoge kliffen, bijzondere mooie stranden in de ruige baaien, schitterende onderwaterwereld en mooie rotspartijen. Aan welke kant van het eiland je je ook bevindt, zie je overal helder blauw water. Het is dus niet vreemd dat dit eiland het blauwe paradijselijk eiland wordt genoemd.

Over Nusa Penida

Nog niet zo lang geleden was Nusa Penida nog vrij geïsoleerd en onbekend. Dit eiland lag dus qua toerisme heel ver achter op grote broer Bali. Maar de laatste jaren is Nusa Penida hard op weg om een van de favoriete vakantiebestemmingen van Indonesië te worden. Daardoor wordt het eiland ook wel het gouden ei van Bali genoemd. Bij Nusa Penida liggen nog twee kleinere eilanden die ook geliefd zijn bij vakantiegangers: Nusa Lembongan en Nusa Ceningen.

Behalve in het noorden en oosten is het landschap van Nusa Penida voornamelijk heuvelachtig en de grond is best droog. Weelderige rijsterrassen zoals op het vasteland van Bali vind je hier niet. Wat je wel hier vindt zijn groene bossen, door het gras begroeide heuvels en heel veel palmbomen. De iets grotere plaatsen en de havens vind je aan de noordkant van het eiland.

Nusa Penida is een plek bij uitstek om te duiken en te snorkelen. Maar de meeste toeristen komen er vooral om van de natuur en het uitzicht te genieten. Het bijzondere van Nusa Penida is de vele viewpoints die je hoog op de rotsen aan de rand van de steile kliffen vindt. Vanaf deze viewpoints geniet je van ongelooflijk mooie uitzichten op de zee, de woeste golven, de rotsen en het heldere blauwe water. Het is dus vast moeilijk voor te stellen dat Nusa Penida in het verleden vooral een plek was om politieke gevangenen en ongewenste mensen te verbannen uit Kelungkung koninkrijk op het naburige eiland Bali.

Wat te zien op Nusa Penida

Je komt vast oren en ogen te kort tijdens je vakantie op Nusa Penida. Er is er zo veel te zien en te doen. Voor verveling zal je dus geen tijd hebben. Om je wat indruk te geven van al het moois dat het eiland te bieden heeft, zetten we een greep uit de voor toeristen populairste bezienswaardigheden op een rij.

Viewpoint bij Kelingking Beach

Kelingking Beach is verreweg de meest populaire en iconische bezienswaardigheid op Nusa Penida. Vanaf het viewpoint geniet je van het spectaculaire uitzicht op de hoge rotsklif waaronder de baai en het strand met helder turquoise water liggen. De vorm van de rotsachtige baai doet mensen denken aan de kop en de hals van T-Rex Tyrannosaurus, en wordt daardoor ook T-Rex beach genoemd.

viewpoint Kelingking Beach Nusa Penida

Puncak Mundi

Puncak Mundi is een heuvelachtige streek op Nusa Penida die bovendien ook het hoogste punt op het eiland is. Het ligt ongeveer in het midden van Nusa Penida en is populair als uitzichtpunt om het hele eiland vanuit de grote hoogte te overzien. Op de hoogste top van de heuvel ligt een uniek en heilig tempelcomplex genaamd Pura Puncak Mundi. Vanaf dit complex geniet je van het mooie uitzicht over heel Nusa Penida en de zee. Vanaf hier kun je zelfs de vulkaan Agung, de hoogste berg op het eiland Bali zien.

Manta Points

Manta Point ligt in het zuidwesten van Nusa Penida en is een van de populairste duik- en snorkelstekken van Bali. Grote hoeveelheid manta roggen brengt hier regelmatig een bezoekje aan de poetsstations boven op de koraalblok. Meezweven met deze sierlijke dieren is voor veel mensen een ultieme vakantie ervaring.

Broken Beach

Brokenbeach ligt in het zuidwesten van Nusa Penida en staat bekend om de natuurlijke hoge brug die gevormd wordt door de slaande golven tegen de klif. Ondanks de naam is dit eigenlijk geen echt strand waar je even kan dobberen. Het is meer een soort bassin met kraakhelder water dat verbinding heeft met de open zee door een opening onder de brug. Je kunt er niet in komen vanwege de hoge, steile klif die de wand van het bassin vormt. Bovendien is de bodem rotsachtig en ruw.

Broken Beach

Angel’s Billabong

Op loopastand van Broken Beach vind je de Angel’s Billabong, dit is een soort zwembad aan zee tussen de massieve rotsen. Het is een soort infinity pool waarbij het water overloopt in zee. Het heldere water nodigt uit om te zwemmen. Maar let er wel op: alleen bij eb kan je hier veilig zwemmen. Bij vloed kan de zee woest en onvoorspelbaar zijn. Er gebeurden helaas ongelukken waarbij toeristen in zee werden gesleurd door een onverwachte golf.

Ange's Billabong Nusa Penida

Peguyangan Waterval

In het dorp Guyangan en niet zo ver van het Manta Point vind je de prachtige Peguyangan waterval. Verborgen onder de hoge klif en hoog boven de zee is een uitstapje naar deze bijzondere plek niet voor bangeriken aangelegd. Om hier naartoe te komen moet je namelijk afdalen via een lange, metalen trap langs de hoge en hele steile rotsklif. De afdaling duurt ongeveer 30 minuten en onderweg word je getrakteerd op een ongelooflijk mooi uitzicht op de kust. Van een daadwerkelijke waterval is echter geen sprake, maar in de rotsen vind je een bijzondere tempel die voor de Balinezen een heilig pelgrimsoord is. Nabij de tempel bevindt zich een natuurlijk bad waarin je een verfrissende duik mag nemen. Vanaf het bad heb je een een panoramisch uitzicht op de Indische Oceaan. Het water dat over het bad loopt valt in zee.

De stranden op Nusa Penida

Nusa Penida kent ontzettend veel mooie stranden. Het is best lastig om te kiezen naar welke stranden je gaat als je niet zo veel tijd hebt. Hieronder zijn een aantal populairste stranden op een rij die je beslist moet bezoeken als je op Nusa Penida bent.

Kelingking Beach, een van de mooiste stranden op de wereld

Kelingking Beach bereik je door vanaf het viewpoint af te dalen via een rotspad. Je moet er wel wat moeite voor doen, want het pad is heel steil en de afdaling duurt ongeveer 45 minuten. Maar daarna sta je op een van de mooiste stranden die je ooit gezien hebt. Het zand is heel fijn en zacht, het water helder blauw en de rotswand maakt het plaatje helemaal compleet. Kelingking Beach is met recht een van de mooiste stranden op de wereld.

Kelingking Beach Nusa Penida
Kelingking Beach

Atuh Beach, het verborgen strand van Nusa Penida

Het mooie Atuh Beach ligt verborgen in een baai en is geflankeerd door twee groene kliffen. Atuh Beach is een plek voor een dag vertoeven. Hier vind je een paar warungs (eenvoudig restaurantjes) waar je iets te eten en te drinken kunt bestellen. Na een pittige afdaling via een goede maar steile trap sta je op het zoveelste mooie strand van Nusa Penida. Vanwege het rotsige strand kun je op Atuh Beach niet echt lekker zwemmen. Maar je kunt wel heerlijk genieten van het schitterende uitzicht op zee en van de rotspartijen voor de kust. Bestel een biertje of een verse jonge kokosnoot en kom helemaal tot rust op een ligbed, een zitzak of gewoon op het zand. Geniet van de mooie omgeving om je heen, de zeebries en de golven.

Atuh Beach Nusa Penida
Atuh Beach

Diamond Beach

Het schitterende Diamond Beach ligt naast Atuh Beach maar wordt gescheiden door een hoge klif. Als je vanaf Atuh Beach naar dit strand wilt, moet je dus eerst terug naar boven en dan de andere trap nemen. Je slingert omlaag via een smalle en hele steile trap langs de rotsklif. Eenmaal beneden aangekomen kan je alleen maar blij zijn dat je die moeite hebt genomen, want je wordt beloond met een van de mooiste stranden van Indonesië. De kustlijn van Diamond Beach is echt spectaculair mooi met hoge, ruige klif. Het helder blauwe water met daarin rotspartijen is een lust voor het oog.

Diamond Beach Nusa Penida
Diamong Beach

Crystal Bay

Crystal Bay is de drukste en het makkelijkst te bereiken strand op Nusa Penida. Het strand ligt in het noordwesten van het eiland en staat bekend om het mooie uitzicht tijdens de zonsondergang. Hier vind je een breed wit zandstrand. Net buiten de kust zorgt een rotspartij zo groot als een voetbalveld met daarop een tempel voor een sprookjesachtig landschap. De Crystal Bay is een van de beste plekken om te snorkelen op Nusa Penida. Dit is dan ook de ideale plek om te gaan ontspannen na een partij zwemmen of snorkelen in zee. Pak een lekker drankje, ga onder de palmboom zitten en geniet van de golven, de zee en de zonsondergang.

Slapen op Nusa Penida

De noordelijke kant is het meest ontwikkelde deel van Nusa Penida. Hier vind je dan ook de meeste accommodaties met gemakken in de buurt van je hotel zoals winkeltjes, restaurants en cafés. Maar omdat de laatste jaren steeds meer toeristen Nusa Penida bezoeken, zijn er ook nieuwe accommodaties bijgekomen. Je kunt dus overal slapen op het eiland.

Voor natuurliefhebbers zullen de boomhutten van Rumah Pohon Batu Molenteng, ook wel bekend als Tree House ongetwijfeld de leukste plek om te slapen zijn. Deze bijzondere accommodatie ligt in de buurt van Atuh Beach en Diamond Beach. Heel veel comfort bieden de huisjes echter niet, want je moet de sanitair met andere gasten delen. Maar vanuit de hut heb je een bizar mooi uitzicht op Atuh Beach en de ruige kust in de buurt. Vooral het uitzicht tijdens de zonsopgang lijkt wel een enorme en ongelooflijk mooi schilderij die uit de zee te zijn verrezen.

rumah pohon tree house op Nusa Penida

Een tour boeken of toch maar een auto/scooter huren op Nusa Penida?

Op Bali en vanaf andere eilanden worden dag- of meerdaagse tochten naar Nusa Penida aangeboden. Nusa penida is ongeveer 20 kilometer lang en 12 kilometer breed, het is dus best een groot eiland. Het is onmogelijk om al het moois op dit eiland in een dag te zien. Ook met een meerdaagse tour zou je nog niet alles kunnen zien. Bovendien heb je met een tour minder vrijheid om te bepalen wat je wilt zien en hoelang je op een plek wilt blijven. Het beste is om hier een paar dagen te verblijven en een auto of een scooter te huren en het eiland op eigen houtje te verkennen.

Een huurauto of scooter kan je meteen regelen als je aankomt op de haven van Nusa Penida. Het is wel verstandig om een auto met chauffeur te huren, omdat de wegen op het eiland niet overal goed zijn. Bovendien vanwege het heuvelachtige landschap van Nusa Penida hebben veel wegen steile hellingen en scherpe bochten. Een auto met chauffeur huren kost ongeveer 700.000,- rupiah per dag en een scooter huur je voor ongeveer 80.000 rupiah tot 100.000 exclusief de brandstof.

Hoe kom je er

De snelste manier om naar Nusa Penida te komen is met de fast boat vanaf Sanur in het zuiden van Bali. De haven ligt aan de Jalan Sanur Beach Street Walk. Een enkelreis kost 150.000 rupiah. Afhankelijk van de bootmaatschappij die je neemt kom je op Dermaga Bandar Nyuh, Toya Pakeh of Dermaga Sampalan havens aan op Nusa Penida. Daarna kun je hier dus het vervoer regelen om naar je accommodatie te gaan en om het eiland te verkennen.


Handige websites voor je reis naar Bali

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT


Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?