Sambal telor balado: gebakken eieren in pittige rode saus | Recept

Een van de gemakkelijkste gerechten om klaar te maken uit de Indonesische keuken is sambal telor. Dit eiergerecht kan je al in ongeveer een half uurtje op tafel zetten. Voor de bereiding worden de eieren gekookt, gepeld en daarna gebakken in olie tot er een licht bruin korstje is gevormd. Daarna worden de eieren gedompeld in zelfgemaakte saus, de sambal.

In Indonesië is sambal telor vaak het onderdeel van nasi tjampoer, dat is een bord witte rijst met verschillende bijgerecht zoals rendang, mihoen, tahoe, tempeh, een stuk gebraden kip, vis, sambal telor, groente etc. De samenstelling is afhankelijk van je eigen keuze. Nasi tjampoer eet je meestal in een restaurant, op feesten, bij eetkrampjes of op de markt.

Maar thuis kan je sambal telor ook gewoon eten als vleesvervanger. Je kan het combineren met bijvoorbeeld witte rijst en groente, maar ook lekker met nasi goreng en komkommer of salade.

Er zijn veel variaties van sambal telor. Maar sambal telor belado is de meest populaire. Dit recept is helemaal niet moeilijk klaar te maken en je hebt er bovendien niet veel kruiden en specerijen voor nodig.

Dit heb je nodig om sambal telor belado te maken :

  • 10 gekookte en gepelde eieren
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote sjalot of 2 kleine sjalotjes
  • ongeveer 30 gram rode rawit peper (deze kunnen worden vervangen door 2 of 3 grote rode Spaanse pepers, die zijn minder pittig)
  • 2 middelgrote tomaten, in stukjes gesneden
  • zout naar smaak (ongeveer 2 theelepel)
  • ongeveer 1 theelepel suiker (als smaakmaker en om de pittige smaak van de peper te neutraliseren)
  • zonnebloemolie

Verder nodig

Wok
Goede wokspatel

boemboe sambal telor

En zo maak je het :

Doe ongeveer 100 ml zonnebloem olie in een wok of hapjespan. Bak de eieren lichtbruin. Pel en snijd de uien en de knooflok in grove stukjes en plaats deze in de hakmolen of een beker voor de staafmixer. Voeg de gesneden tomaten en de rawit pepers erbij en maal alles tot een rode pasta. Als je gebruikt maakt van de grote Spaanse pepers kan je beter deze eerst in een paar stukjes snijden voordat je het bij de rest voegt, dat maakt het malen makkelijker.

  • Bestel je boodschappen voor dit recept ook makkelijk online

Giet of schep de olie uit de wok weg maar laat nog wat achter. Doe de rode pasta hierin en fruit deze op een matig vuur. Voeg er ongeveer een half glaasje water aan toe. Daarna laat je het gaarkoken onder regelmatig roeren. Voeg er de suiker en het zout aan toe. Als het water verdampt is is de sambal klaar. Zet het vuur op de laagste stand, haal de eieren nu door de sambal.

bereiding sambal telor

Giet of schep de olie uit de wok weg maar laat nog wat achter. Doe de rode pasta hierin en fruit deze op een matig vuur. Voeg er ongeveer een half glaasje water aan toe. Daarna laat je het gaar koken onder regelmatig roeren. Voeg er de suiker en het zout aan toe. Als het water verdampt is, is de sambal klaar. Zet het vuur op de laagste stand, haal de eieren nu door de sambal. De sambal goreng telor is klaar om op tafel te zetten.

Serveertip sambal telor balado :

De eieren zijn lekker met witte rijst en groenten zoals urap of tjaptjoi en sla met dressing. Kroepoek of emping maakt het helemaal compleet.

Sambal telor

Selamat makan !


Handige websites

Dit artikel bevat affiliatie links. Voor meer informatie klik hier.


Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?