Bahasa Indonesia: de Indonesische taal

De officiële taal in Indonesie is Bahasa Indonesia, het Indonesisch. In Indonesië leven ongeveer 270 miljoen mensen uit meer dan 500 etnische groepen met ieder hun eigen taal en dialecten. Het Bahasa Indonesia maakt het deze mensen mogelijk om met elkaar te communiceren.

Bahasa Indonesia is een van de meest gesproken talen in de wereld

Indonesië is qua inwonersaantal het vierde grootste land ter wereld, daarom is het Indonesisch een van de meest gesproken talen op de wereld. Bovendien spreken mensen in Republiek Timor Leste ook nog het Bahasa Indonesia, omdat Oost-Timor (de oude naam van Timor Leste), van 1975 tot 2002 bij Indonesië hoorde.

Maar weet je dat je je ook verstaanbaar kunt maken met Bahasa Indonesië als je op reis bent in Singapore en Maleisië? Het komt doordat het Indonesisch én het Maleis, de taal van de Maleisiërs, erg op elkaar lijken en tot dezelfde familie behoren: de Austronesische taal. Ook in Singapore is het Maleis, naast het Engels en het Chinees, een officiële taal. De eigen taal van de Maleise bevolking op Sumatra lijkt zelfs nog sterker op het Maleis in Maleisië dan op het Bahasa Indonesia. Deze orang Melayu (zo worden de mensen van etnisch Maleis in Indonesië genoemd) spreken het Indonesisch zelfs met een Maleis accent.

Is Indonesisch leren moeilijk?

In vergelijking met andere Aziatische talen is het leren van het Indonesisch een stuk makkelijker. Dit komt doordat Bahasa Indonesia gespeld wordt met het Latijnse alfabet, net zoals het Nederlands dus. Voor praktisch gebruik is Indonesisch best makkelijk om te leren. De uitspraak en de spelling zijn niet moeilijk. De woorden spreek je uit zoals je ze opschrijft.

Bahasa Indonesia bestaat dus uit dezelfde 26 letters die wij kennen, van a tot z. Daarnaast kent het Indonesisch ook nog 8 zogenaamde tweelingletters: kh, ng, ny, sy, ai, au, ei, en oi. Let op de tabel hieronder. De letters c, g, i, j, q, u, v en y spreek je anders dan in het Nederlands.

Het alfabet in het Indonesisch

AlfabetUitspraakVoorbeeldenNederlands
aaa, aapi, pagi, lusavuur, ochtend, overmorgen
bbe, bé,bahasa, sebut, sebabtaal, benoem, omdat
ctjecantik, bicara, becakmooi, praten, betjak
dde, dé,dua, beda, abadtwee, verschil, eeuw
ee, éenak, pendek, sorelekker, kort, namiddag
fef, éffabel, alfa, maaffabel, alfa, sorry
gge, gégarasi, tiga, garage, drie
hha, háhari, pohon, kuahdag, boom, saus
iieini, simpan, bikindit, bewaren, maken
jdjejempol, jorok, jatuhduim, vies, vallen
kka, káketapel, makan, politikkatapult, eten, politiek
lellama, belum, bakullangdurig, nog niet, mand
memmandi, kamar, diamzich wassen, kamer, stil
nennama, tanah, temannaam, grond, vriend(in)
ppepasir, apa, siapzand, wat, klaar
qkiAl Qurande koran
rer, érraja, garam, putarkoning, zout, draaien
sessampah, besar, kertasvuilnis, groot, papier
tte,tétekan, mata, tomatdrukken, oog, tomaat
uoeulang, bumi, batuherhaal, de aarde, steen
vfevariasi, level, vitalvariatie, level, vitaal
wwewanita, wajib, kawanvrouw, verplicht, vriend(in)
xeksxenonxenon
yjeyakin, sayangovertuigd zijn, houden van
zzétzaman, lazimtijdperk, wreed
khkhkhusus, akhir, voorbehoud voor, einde
ngungngarai, bangun, senanghet daal, wakker, blij
nynjenyamuk, banyakmug, veel
sysjesyarat, musyawarahvoorwaarde, overleg
aipandai, pantaislim, strand
auautodidak, harimauautodidact, tijger
eigeiser, surveigeiser, survey
oioikumene, boikot, amboioecumene, boycot, wauw

Waarom zou je Bahasa Indonesia moeten leren

Indonesië is een van de snelst groeiende economieën in Azië. Daardoor is Indonesië heel aantrekkelijk voor bedrijven uit het buitenland om in te investeren. Bovendien, tel het enorme aantal van de Indonesiërs maar mee, die 270 miljoen is heel goed voor de afzetmarkt voor producten. Veel expats wonen en werken er voor de multinationals. Het zou zomaar kunnen dat je een keer naar Indonesië moet voor je werk.

En laten we eerlijk zijn, Indonesië is een vakantieland bij uitstek. Vooral als je ervan houdt om buiten de gebaande paden te reizen, dan kan het spreken van een beetje Indonesisch al een groot verschil maken in hoe je je vakantie beleeft. Je komt dichter bij de lokale bevolking als je ze verstaat. De Indonesiërs zijn erg hartelijke volk. Ze maken graag praatjes en vinden het geweldig als je hun taal spreekt. Ze laten jou graag zien hoe ze leven en hoe ze hun cultuur en gewoontes in ere houden. Je wordt overal met open armen ontvangen en ze helpen jou graag als je hulp nodig hebt.

Bahasa Indonesia indonesische-taal-leren

Handige websites


DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

1 2

Dit artikel bevat affiliatie links. Voor meer informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?