Satu dua tiga: getallen en nummers in het Indonesisch

getallen in het indonesisch

Satu dua tiga zijn, na nul, de eerste getallen in het Indonesisch. Nu weet je ook meteen wat de naam van deze website betekent. Als je de getallen een beetje onder de knie hebt, kan je straks ook gemakkelijk de tijd en de datum in het Indonesisch leren. Bovendien is het ook heel handig als je op vakantie bent in Indonesië. Stel, je koopt iets op straat of je rekent iets af en de verkoper spreekt geen Engels, dan is het wel fijn om te verstaan welke prijs hij noemt.

Door de lage wisselkoers van de rupiah ten opzichte van de euro heb je in Indonesië te maken met grote sommen geld. Je kan zomaar rondlopen met een paar miljoen in je portemonnee. Voor een redelijk chique diner met een paar vrienden of familie zul je al gauw meer dan een miljoen rupiah moeten afrekenen.

NederlandsBahasa Indonesia
GetalAngka
NummerNomor
NulNol, enol
EenSatu
TweeDua
DrieTiga
VierEmpat
VijfLima
ZesEnam
ZevenTujuh
AchtDelapan
NegenSembilan
TienSepuluh
ElfSebelas
TwalfDuabelas
DertienTigabelas
VeertienEmpatbelas
TwintigDua puluh
NegentienSembilanbelas
DertigTiga puluh
EenenveertigEmpat puluh satu
TweeënzestigEnam puluh dua
NegenennegentigSembilan puluh sembilan
HonderdSeratus
VijfhonderdLima ratus
ZevenhonderdvijfenzeventigTujuh ratus tujuh puluh lima
DuizendSeribu
ZesduizendEnam ribu
TienduizendSepuluh ribu
AchthonderdvijfenzeventigduizendDelapan ratus tujuh puluh lima ribu
Een miljoenSejuta, satu juta
Twee miljoen vierhonderdenvijftigduizendDua juta empat ratus lima puluh ribu
Nummer eenNomor satu
Nummer zeventienNomor tujuhbelas
Nummer achtenvijftigNomor delapan puluh lima

Weetjes over getallen in het Indonesisch

Zie je dat de woorden sepuluh, seratus, seribu en sejuta allemaal met een ‘se’ beginnen? Se is een soort voegwoord en betekent in dit geval één. Sepuluh is dus één puluh (tig), seratus is één ratus (honderd), seribu is een ribu (duizend) enzovoort. Je zegt dus niet satu puluh, satu ratus, satu ribu. Maar sejuta en satu juta zijn allebei correct. Voor het getal miljard en hoger gebruik je geen se, maar gewoon satu. Een miljard is satu miliar.

Se en het getal erachter schrijf je altijd aan elkaar. Overigens se gebruik je niet alleen maar in combinatie met getallen. Je kunt ook se combineren met andere woorden. Bijvoorbeeld: sebuah mangga (een stuk mango), seikat bunga (een bos bloemen). Verder: cuma seorang (maar een persoon), seekor burung (een vogel). Maar dit even terzijde. Hierop komen we in andere blog terug. Des te meer reden dus om Satu Dua Tiga te volgen.

En let je ook op de schrijfwijze van die getallen? Vanaf sepuluh tot en met sembilanbelas schrijf je de 2 woorden van die getallen aan elkaar. Maar vanaf dua puluh en verder schrijf je ze uit elkaar. Vanaf dua puluh lijkt het alsof het losse getallen zijn. Bovendien beginnen de getallen altijd van groot naar klein, net zoals in het Engels. Bijvoorbeeld 75 schrijf je in het Nederlands eerst vijf en daarna zeventig, terwijl je in het Indonesisch eerst tujuh puluh (zeventig) schrijft en dan gevolgd door lima (vijf).

Satu dua tiga, getallen leren in het Indonesisch

Kan je het een beetje volgen? Durf je straks al de rupiah in Bahasa Indonesia te tellen als je je drankje op Bali wilt afrekenen?


Handige websites


Dit artikel bevat affiliatie links. Voor meer informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?