Wat is de Indonesische cultuur?

Wat is de Indonesische cultuur? Bij Pura Lempuyang Bali

Indonesië heeft ontzettend veel te bieden op het gebied van toerisme. Het land zet de prachtige natuur, mooie stranden en het onderwaterrijk maar al te graag in om toeristen aan te trekken. Wie kent Bali en Raja Ampat niet? Ook de Indonesische cultuur wordt vaak gebruikt om de archipel op de wereldkaart te zetten. Maar over cultuur gesproken: wat is precies die Indonesische cultuur?

Adat

In Indonesië leven veel verschillende stammen of bevolkingsgroepen, ieder met een eigen regio, cultuur en taal. Sommige culturen, zoals die van de Batak, Minangkabau of Dayak kennen nauwelijks of geen invloeden van buitenaf. Andere bevatten juist invloeden van culturen buiten Indonesië. De invloeden uit India zie je heel sterk aanwezig in de Javaanse en Balinese cultuur. Terwijl Europese invloeden het meest aanwezig zijn in de Molukse culturen. De Betawi cultuur daarentegen is een bonte mengelmoes van vele culturen waaronder Chinees, Europees, Indiaas, Arabisch, Moluks en Maleis.

In 2010 heeft het Indonesische Bureau voor de Statistiek een volkstelling uitgevoerd waaruit bleek dat Indonesië maar liefst 1.340 bevolkingsgroepen en subgroepen telt. De groepen zitten verspreid over de hele Indonesische archipel. In de regio waar ze wonen kun je de groepen herkennen aan hun typische traditionele huizen met eigen architectuur, hun eigen dansen, klederdrachten, rituelen, gewoonten, waarden en normen.

De verzamelnaam voor alle tradities, rituelen, gewoonten, normen en waarden van de regionale culturen in Indonesië is adat. Ieder cultuur heeft dus haar eigen adat. Zo is bijvoorbeeld de adat van het Batak-volk in Noord-Sumatra heel anders dan de adat van de Gayo in Atjeh. Zelfs binnen de Batak zijn er nog verschillen. Want de Batak bestaat uit zes subgroepen, die weer verschillend zijn qua huizen, taal, klederdracht en dans. Maar hun adat heeft wel dezelfde basis en kenmerken.

Adat wordt van generaties op generaties doorgegeven. Het vormt zichtbaar en onzichtbaar de leidraad in het leven van de bevolking overal in Indonesië. De adat is het beste zichtbaar tijdens belangrijke gebeurtenissen zoals de geboorte, het huwelijk, de zwangerschap, de begrafenis en de verering van goden en voorouders. Maar ook bij andere gebeurtenissen, waarvan men denkt dat deze met adatrituelen gevierd moeten worden, zie je hoe de adat het leven van de bevolking beïnvloedt.

Wat is de Indonesische cultuur? Batak Karo is een van de stam in Indonesië

Wat is dus de Indonesische cultuur?

Je kunt dus zeggen dat Indonesische cultuur niet alleen maar uit authentieke inheemse culturen bestaat. Maar Indonesië hanteert wel een strikte definitie over wat de Indonesische cultuur is. Alle regionale culturen, met of zonder buitenlandse invloeden, horen bij de Indonesische cultuur als ze al bestonden op de archipel vóór de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945.

wat is de Indonesische cultuur? Adat bij begrafenis van mijn moeder

Handige websites


DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

1 2

Dit artikel bevat affiliatie links. Voor meer informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?