West-Sumatra: het land van de Minangkabauer

lembah harau West-Sumatra

Staat het reizen naar Sumatra ook op je bucket lijst? Dan moet je zeker ook deze plaats bezoeken. West-Sumatra is een van de provincies van het eiland Sumatra. De provincie ligt aan de westelijke kant, ongeveer halverwege het eiland. In het noorden grenst de provincie aan Noord-Sumatera, in het zuiden aan Jambi en Bengkulu, in het oosten aan provincie Riau en in het westen aan de Indische Oceaan. De eilandengroep Mentawai, die buiten de kust ligt, hoort ook bij provincie West-Sumatra. De hoofdstad is Padang ligt aan de westkust.

Het meeste landschap van West-Sumatra is ruig en bergachtig, omdat de Bukit Barisan over de provincie loopt. Bukit Barisan is een gebergte aan de westelijke kant van het eiland Sumatra. Het gebergte, bestaand uit ontelbare bergen en vulkanen, loopt vanaf provincie Atjeh in het noorden tot provincie Lampung in het zuiden. De bergachtige gebieden geven de streek een mooi, ruig en gevarieerd landschap. Bergen, meren, valleien en oerwouden wisselen elkaar af.

West Sumatra is het huis van het Minangkabau-volk. Dit volk behoort tot de Maleise bevolkingsgroepen die gevestigd zijn op delen van Sumatra tot Maleisië. Maar de Minangkabauers zijn anders dan andere Maleise volkeren omdat ze een matrilineair volk zijn. Matrilineair wilt zeggen dat de bloedlijnopvolging van de familie via de moeder gaat.

De Minangkabauers zijn moslims. Maar er wonen in West-Sumatra ook andere bevolkingsgroepen die geen moslims zijn. Ze kwamen uit andere delen van Indonesië. Van oudsher zijn de bevolking van Mentawai-eilanden geen moslims, maar vrijwel christenen.

lembah harau west-sumatra

Minangkabau

De naam Minangkabau bestaat uit de woorden minang (winnen, gewonnen) en kabau (karbouw, waterbuffel). Het ontstaan van de naam hangt samen met een legende over een karbouwgevecht ergens in de veertiende eeuw.

Het verhaal begon toen een koninkrijk uit Oost-Java afgevaardigden naar West-Sumatra stuurde om het land in bezit te nemen. Om het bloedvergieten te voorkomen stelden de plaatselijke leiders een karbouwgevecht voor. Als de karbouw van de Javanen won, zouden de West-Sumatranen zich overgeven.

Op de dag van het gevecht stond een enorme Javaanse karbouwstier klaar in de arena. Maar tot ieders grote verbazing verscheen er aan de zijde van de West-Sumatranen slechts een klein, hongerig en zwak kalfje. Het kalfje rende op de grote karbouw af en drukte zijn mond tegen diens buik op zoek naar melk. Al heel snel stroomden grote golven bloed uit de buik van de karbouw. Even later bezweek de arme stier.

De toeschouwers riepen “manang kabau, minang kabau!”. Zo kwam het Minangkabau-volk dus aan hun naam.

Maar hoe kon een kalfje een grote stier doden? Naar later bleek dat de West-Sumatranen het kalf bewust hadden laten uithongeren en diens hoorntjes hadden voorzien van scherpe messen, waarmee hij de buik van de karbouw openreet in zijn zoektocht naar melk.

minangkabau west-Sumatra

De bergen, vulkanen en meren van West-Sumatra

De Bukit Barisan domineert het landschap van West-Sumatra. Je vindt maar liefst negenentwintig bergen en vulkanen in het land van de Minangkabauers, waaronder de Kerinci. Weet je dat met 3.805 meter de Kerinci de hoogste vulkaan van Indonesië is? Niet dat alleen, het is, na Puncak Jaya op Papua, ook nog eens de tweede hoogste berg van Indonesië! Hou je van bergbeklimmen? Deze vulkaan is nog actief, de laatste uitbarsting was in oktober 2020. Desondanks is de Kerinci wel open voor beklimming. Ook de andere bekende vulkanen van West-Sumatra, de Merapi en de Talang, zijn populair bij de klimmers.

En als zwemmen in zoetwater jouw ding is, dan zullen de vele meren van West-Sumatra jou wel bevallen. Het Singkrakmeer, Maninjaumeer, Di Atasmeer en Di Bawahmeer zijn de bekendste. Het Singkarakmeer is na het Tobameer het tweede grootste meer op Sumatra. Al deze meren bieden je een schitterend uitzicht op de mooie bergen en vulkanen van de Bukit Barisan.

Danau Singkarak (singkarakmeer) in West-Sumatra

Culinair

Wie kent rendang niet? Dit wereldberoemde rundvleesgerecht is een van de lekkerste gerechten ter wereld volgens de CNN. West-Sumatra is de geboorteplaats van de rendang. Omdat Padang de hoofdstad is wordt dit gerecht rendang Padang genoemd. Iets wat je dus nooit mag overslaan als je West-Sumatra bezoekt. Rendang kan je vinden in elk restaurant, eetteentje of marktkraampje.

Heel beroemd en zeker het proberen waard is ook de sate Padang. Anders dan je gewend bent, eet je deze saté niet met pindasaus. Bij sate Padang hoort een gele saus, gemaakt van specerijen en verdikt met rijstmeel. En dan is er nog de belado, de rode pittige sambal op zijn West-Sumatraans. Deze is een heerlijke smaakmaker voor alle soorten gebakken vlees, vis, eieren, tahoe of tempé.

rendang en Sate in West-Sumatra

Is er openbaar vervoer in West-Sumatra?

Net als de meeste andere plaatsen in Indonesië heeft West Sumatra genoeg aanbod aan openbaar vervoer. Er zijn er bussen, taxi’s en (ojek) motortaxi’s die je van de ene stad naar de andere kunnen brengen. Maar ook die je van het ene plaatsje naar het andere binnen de stad brengen. In Bukittinggi kan je zelfs nog een andong (paardenwagen) nemen. En als je budget het toelaat kun je uiteraard ook een auto met chauffeur huren.

In de steden zoals Padang en Bukittinggi rijden minibussen in verschillende trajecten. In Bukittinggi kan je in of uitstappen zowel in de busterminal, als overal op straat. Maar Padang heeft op dit moment geen busterminal meer, het in- en uitstappen kan dus overal. Behalve de bussen van Trans Padang, deze stoppen alleen bij de daarvoor bestemde haltes.

De trein rijdt alleen van Padang naar het vliegveld en naar Pariaman, een stadje iets naar het noorden. Maar de regering is op dit moment bezig met het herstellen van oude trajecten en het openen van nieuwe.

het openbaar vervoer in Bukittinggi West-Sumatra

Wat te zien in West-Sumatra

West-Sumatra heeft werkelijk alles te bieden aan reizigers die van natuur houden. Overal waar je om je heen kijkt zie je de groene bergen, van dichtbij of veraf. Maar waar kan je nog allemaal naartoe en wat is er te zien? Te veel om op te noemen. Deze plaatsen moet je in elk geval bezoeken:

Lembah Harau (Harau valley)
Op 33 kilometer van Bukittinggi vind je Lembah Harau, een groene kloof met dorpen en rijstvelden tussen verticale granieten kliffen die soms wel tot driehonderd meter hoog zijn.

Padang en de stranden rond de hoofdstad
In en rond Padang vind je de mooie stranden Air Manis, Jambak Pasir, Padang en Nirwana.

Siti Nurbaya brug Padang
Wandel op deze 156 meter lange brug over de rivier Batang Arau en geniet van het uitzicht over de rivier met vele vissersboten. De brug Siti Nurbaya is vernoemd naar een personage uit het boek Siti Nurbaya. Het meisje was gedwongen om met een veel oudere man te trouwen om de schulden van haar vader af te lossen. Siti Nurbaya is het symbool voor verzet tegen gedwongen huwelijken in Indonesië.

Bukittinggi
Bewonder de Big Ben van deze stad en slenter rond over de markt van Bukittinggi. Uitraard mag je de Ngarai Sianok (Sianok Valley) niet overslaan. Deze groene kloof is de Grand Canyon van Sumatra. Ook bezoek je op dezelfde dag Janjang Saribu, een kilometer lang trappenstelsel tegen de bijna rechte klif van Ngarai Sianok. Met deze trap daal je af naar de bodem van de valley.
En als je toch daar bent, bezoek dan ook meteen Lobang Jepang, een grot niet ver van Janjang Saribu. De Japanners gebruikten de grot als een gevangenis en commandocentrum tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De meren
De meren Maninjau, Singkarak, di Atas en Di Bawah hebben helder blauwgroen water en zijn gelegen in de schitterende groene omgeving waar je verschillende activiteiten kunt doen, waaronder wandelen, bergbeklimmen en paragliden.

Mentawai eilanden
Maak ook een overtocht naar dit idyllische surfparadijs buiten de kust van Padang met haar hagelwitte stranden en ideale golven om te surfen. Leer de bewoners en de cultuur van deze andere West-Sumatranen ook kennen.

De klok in de stad Bukittinggi West-Sumatra

Rumah Gadang, de unieke huizen van de Minangkabauer

Cultuur liefhebber? Je komt er zeker aan je trekken. West-Sumatra heeft nog genoeg rumah gadang. de traditionele huizen waar de voorouders van het Minangkabau-volk in woonden. Die huizen hebben een unieke, puntige dakconstructie die op de hoorns van een karbouw lijkt. In de huizen woonden verschillende gezinnen van dezelfde familie onder één dak, maar wel in aparte ruimtes. Telkens als er een familie uitbreiding plaatsvond werd een nieuwe ruimte tegen het huis aangebouwd.

Tijdens een bezoekje aan het paleis van de koning van Pagaruyung, niet ver van Bukittinggi, leer je veel van dagelijks cultuur en politiek kennen van de Minangkabauer in vervlogen jaren. Ook erg leuk is de Nagari Saribu Rumah Gadang, een dorpje met honderden authentieke rumah gadangs. Je moet wel wat verder het binnenland i. Het dorpje vind je namelijk iets zuidelijker, ongeveer 150 kilometer van Padang.

een dansceremonie in Nagari Saribu Rumah Gadang West-Sumatra

Hoe kom je er

Je kunt op verschillende manieren naar West-Sumatra reizen. Per vliegtuig, boot of bus.

Per vliegtuig
Er is geen directe vlucht vanuit Nederland naar West-Sumatra. Je moet eerst een overstap maken in Jakarta of in Kuala Lumpur. Check op Skyscanner voor de beste ticketprijzen naar Indonesië. Je komt aan op het Minangkabau International Airport. Van hier reis je per bus, taxi of trein naar de stad Padang.

Per bus
Je kunt vanuit Jakarta en overal op Sumatra per bus naar West-Sumatra reizen. Verschillende busmaatschappijen waaronder ALS, Medan Jaya, Putra Pelangi en Sempati Star rijden van Jakarta naar Medan en andersom. De bussen rijden ook door West-Sumatra. Als je tijd hebt is dit zeker aan te raden, omdat je onderweg heel veel van Sumatra ziet. De bussen rijden dwars door dorpen, steden, plantages, regenwouden en bergen. Als je geluk hebt rijdt je bus ook nog op het meest westelijke stuk van de Jalan Raya Lintas Sumatra. Dan rijdt hij vaak langs de kust van de Indische Oceaan. Aan de ene kant rijdt je bus dan rakelings langs de bergen af en aan de andere kant de zee. Hoe mooi is dat.

Jalan Raya Lintas Sumatra is een netwerk van provinciale wegen die alle steden van Sumatra verbindt. De ticket voor deze bussen kun je online of aan het loket bij het station kopen. Maar de chauffeur zal ook hartstikke dankbaar zijn als je ze onderweg aanhoudt, want dan hoeft hij geen commissie te betalen aan het agentschap bij het loket. De bussen vertrekken volgens het schema. Ze hoeven dus niet vol te zijn. De meeste bussen zijn voorzien van airco en vaak ook wifi.

Per boot
Teluk Bayur is de zeehaven van Padang en is een van de bekendste in Indonesië. De haven vind je aan de mooie Bayurbaai in de Indische Oceaan en ligt tegen een berg. Helaas is er geen regelmatig vaartraject voor passagiersschepen meer naar Padang. De veerboot KL Lawit van het staatsbedrijf Pelni, vaart nog wel van Padang naar Jakarta en andersom, maar slechts één of twee keer per maand.


Handige websites


DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

1 2 3

Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?