Java: het meest veelzijdige eiland van Indonesië

Java eiland in Indonesië

Na Bali is Java het populairste eiland van Indonesië. En terecht. Want Java is heel veelzijdig. Van de stadse topdrukte tot prachtige natuurparken met actieve vulkanen, en van schitterende stranden tot beroemde culturele monumenten uit de geschiedenis. Java heeft het allemaal in huis. Welk type vakantieganger je ook bent, op Java zal je aan je trekken komen. Het is dan ook ondenkbaar om Java over te slaan tijdens je reis door Indonesië.

Over Java

Java ligt tussen eilanden Sumatra in het westen, Kalimantan in het noorden, Bali in het oosten en het Christmaseiland van Australië in het zuiden. In het landschap van Java zie je mooie afwisseling van vlakte, bergmassieven en plateaus. Op Java liggen de grootste steden van Indonesië, waaronder de hoofdstad Jakarta, Maar het binnenland heeft vooral een agrarisch karakter.

Java is altijd al het politieke, culturele en economische centrum van de Indonesische archipel geweest. De meeste gebeurtenissen in de Indonesische geschiedenis vonden plaats op Java. Hier beleefden de grootste hindoeïstische, boeddhistische en islamitische koninkrijken hun hoogtijdagen. Tijdens de koloniale bezetting was Jakarta de hoofdstad van Nederlands-Indië en de meeste bewegingen voor de onafhankelijkheid van Indonesië waren op Java. Hierdoor is Java het meest ontwikkelde eiland van Indonesië geworden.

De echte naam van Java was Jawadwipa oftewel het het eiland van de rijst, omdat van oudsher op dit eiland heel veel rijst wordt verbouwd. De grond op Java is heel vruchtbaar vanwege de vele vulkanen die er liggen. Over het hele eiland liggen 45 actieve vulkanen. Het is dus ook niet zo gek dat bijna alle plaatsen op Java ooit last hebben gehad van vulkaanuitbarstingen. Iedere keer dat een vulkaan uitbarst spuwt hij lava en as uit. In lava en as zitten veel voedingstoffen die planten nodig hebben om te groeien. Daarom heeft het binnenland van Java nog steeds een agrarisch karakter.

Qua oppervlakte moet Java de eilanden Kalimantan, Sumatra, Papua en Sulawesi voor zich dulden. Echter qua bewoner staat het wel op nummer een. Op Java wonen namelijk meer dan 150 miljoen mensen, oftewel meer dan 60 procent van de Indonesische bevolking. Dit maakt Java ook nog eens een van de dichtstbevolkte eilanden ter wereld.

Bezienswaardigheden op Java

Hoewel hij niet het grootste eiland van Indonesië is is Java nog steeds enorm groot. Hij is meer dan drie keer zo groot als Nederland. Alle bezienswaardigheden liggen verspreid over het eiland. De beste manier om al dat moois te zien is dan ook een rondreis door Java te maken. Ter voorbereiding van jouw reis op Java zetten we een greep uit bekende en onbekende bezienswaardigheden op het eiland.

1. Ujung Kulon National Park

National Park Ujung kulon is het oudste national park van Indonesië. Dit park ligt in het westelijk punt van Java. Bij het park horen ook de eilanden Panaitan, Peucang, Handeleum en Krakatau. In het ongerepte regenwoud leeft de beroemdste inwoner van het park: de bedreigde Javaanse neushoorn. Naast de neushoorn vind je er ook nog ontzettend veel diersoorten waaronder de luipaard, nevelpanter en banteng.

2. Jakarta

De hoofdstad van Indonesië is Jakarta en het grootste en belangrijkste vliegveld van Indonesië ligt in deze stad. Jakarta is de belangrijkste toegangspoort om Indonesië te bezoeken. Je kunt dus bijna niet om Jakarta heen als je vanuit Nederland naar Java reist. Behalve als je bijvoorbeeld eerst naar Bali gaat en vandaaruit een vlucht of een boot neemt naar andere steden op Java.

In Jakarta kun je onder andere de Monas (het nationale monument), de Oude Stad, Taman Mini Indonesia Indah, Ancol en Kampung Betawi bezoeken. Bovendien vind je er veel hang out plekjes zoals cafes, night(clubs) en shoppingmalls..

Jakarta is de grootste stad van Indonesië en ligt op Java

3. Pulau Seribu

Heb je even wel genoeg van de stadsdrukte en verlang je naar een frisse duik in helder water van de zee? Dan kun je naar Pulau Seribu gaan. Deze eilandengroep met mooie witte zandstranden is een paradijs op een half uur varen van Jakarta. Op Pulau seribu vind je genoeg faciliteiten voor bezoekers. Zwemmen, snorkelen en duiken of eilandjes hoppen? Op dit paradijs kan dat alleemal.

pulau seribu bij java

4. Kebun Raya Bogor

Midden in de stad van Bogor ligt een enorm park: de Kebun Raya Bogor (botanische tuin van Bogor). Veel groen en hoge schaduwrijke bomen maken een wandeling in dit park heel aangenaam. In dit 87 hectare groot park kun je meer dan 15.000 soorten unieke bomen en planten uit Indonesië en buitenland bekijken. Prachtige palmen, exotische waterlelies, en bloedmooie orchideeën. En als je geluk hebt zie ook de rafflesia en de reuzearonskelk, de grootste bloemen ter wereld, bloeien.

5. Bandung, Tangkuban Perahu en Kawah Putih

Bandung is de hoofdstad van provincie West-Java. Ongeveer 30 kilometer ten noorden van de stad vind je de vulkaan Tangkuban Perahu. Officieel is de vulkaan nog steeds actief, maar je kunt hem wel beklimmen, zelfs tot aan de rand van de krater. Tangkuban Perahu betekent een boot op zijn kop, Wanneer je de vulkaan vanaf een afstand en met een beetje verbeeldingskracht bekijkt lijkt hij namelijk op een boot die ondersteboven ligt.

Amper 50 kilometer ten zuiden van Bandung vind je de Kawah Putih (letterlijk Witte Krater). Kawah Putih is het kratermeer van de vulkaan Patuha. De grond rond het meer is wit en het water is groenwit. Uniek aan de de Kawah Putih is de kleur van het water die zo nu en dan kan veranderen.

6. Pelabuhan Ratu

Op ongeveer 3,5 uur rijden van Jakarta vind je Pelabuhan Ratu. Deze vissersstad in het zuiden van Java is heel populair onder de inwoners van Bandung en Jakarta. Ze komen hier om in het weekend te vertoeven en om van de doordeweekse drukte even bij te komen. Bij Pelabuhan Ratu vind je verschillende mooie stranden. De zee hier is best woest met sterke stroming. Maar met een beetje opletten kun je hier wel zwemmen, surfen en duiken. Bovendien kun je ook meteen de nationale parken in de buurt bezoeken. Heb je geen hoogtevrees? Probeer dan eens de Situ Gunung, de langste houten wandelhangbrug van Indonesië die twee berghellingen verbindt.

7. Pangandaran beach en Green Canyon

In West-Java vind je nog meer leuke spots. Net als Pelabuhan Ratu is Pangandaran ook een vissersplaatsje. Hier vind je mooie stranden die in de baai liggen zodat je veilig kunt zwemmen, beschermd van de woeste golven van de Indische Oceaan.

In de buurt vind je verschillende bezienswaardigheden, waaronder de Green Canyon. De leukste activiteit bij Green Canyon is varen met een bootje op het groene water van de rivier Cijulang. Tijdens het varen worden je ogen verwend door het mooie uitzicht van de ruige kliffen bedekt met groene mossen langs de rivier. Je wordt werkelijk stil van de pracht in dit stukje natuur. Aan het einde van de tocht zwem je over de rivierpoel naar een grot waarin je prachtige stalactieten en stalagmieten bewondert.

Een van de populaire bezienswaardigheden op Java is de Green Canyon

8. Karimunjawa, een blauwe hemel dichtbij Java

Zo’n tachtig kilometer voor de kust van Jepara in West-Java vind je de Karimunjawa eilanden. Deze eilandengroep is een paradijs dat steeds populairder wordt bij de lokale en buitenlandse toeristen. Karimunjawa eilandengroep bevinden zich in het Karimunjawa Nationaal park. Het park is thuis voor koraal, mangrovebos, strandbos en ontzettend veel zeedieren zoals de zeearend, kleurrijke vissen en zeldzame schildpadden.

Karimunjawa is echt een plaatje. De 27 eilanden zijn omringd door azuurblauwe zee, witte stranden met fijn zand en prachtige koraal. De relatief rustige zee maakt Karimunjwa een perfecte plaats om te zwemmen, snorkelen of duiken.

9. Yogyakarta, Borobudur en Prambanan

Jouw reis op Java is niet compleet zonder bezoek aan Yogyakarta. Dit is namelijk een hele unieke plaats met veel culturele monumenten uit het verleden. In Yogyakarta kun je onder andere het paleis van de sultan bezoeken. Het sultanaat van Yogyakarta is een koninkrijk binnen het Indonesische republiek. De sultan is geen staatshoofd meer maar wel de gouverneur van Provincie Yogyakarta.

Vanuit de hoofdstad die toevallig ook Yogyakarta heet, maak je uitstapjes naar Candi Borobudur, de grootste boeddhistische tempel ter wereld. Ook Candi Prambanan, de grootste hindoeistische tempel in Indonesië ligt in de buurt. Daarnaast zijn er ook nog veel andere bezienswaardigheden in de regio. Bovendien sta je na een half uur rijden vanaf het centrum al op Parangtritis beach, een van de bekende stranden van Yogyakarta.

10. Diengplateau, het land van de goden op Java

Wil je ook van een zonsopgang op Diengplateau in Midden-Java genieten? Neem jouw dikke jas maar mee. Op dit plateau kunnen de temperaturen ’s nachts soms onder het vriespunt dalen. Het Diengplateau is een hele grote krater van een vulkanencomplex in Midden-Java. Op dit plateau vind je veel meertjes, kratertjes, hete waterbronnen en grotten. Het hindoeïstische tempelcomplex uit de 7de eeuw geeft Diengplateau een mythisch tafereel.

Uniek is het Telaga Warna (vrij vertaald Kleurenmeer). Het water van dit meer verandert regelmatig van kleur en krijgt daarbij een witte, rode, groene, blauw of paarse gloed. Maar het water in het meer pal ernaast heeft gewoon helder water.

danau Telaga Warna op Dieng op java

11. Semarang, Kota Tua en Lawang Sewu

De belangrijkste toeristische attractie in Semarang is het oude stadscentrum. Hier vind je nog veel oude gebouwen uit de koloniale tijd. Het icoon van de stad is ongetwijfeld de mooie Lawang Sewu. Dit oude, grote koloniale gebouw was het oude hoofdkantoor van de Nederlands-Indische Spoorwegen. De naam Lawang Sewu (Duizend deuren) verwijst naar de vele ramen en deuren die dit mooie gebouw heeft. Ook de mysterieuze verhalen dat in Lawang Sewu spoken zouden rondwarren maken dit gebouw alleen maar aantrekkelijker voor de bezoekers.

Ook leuk is de Simpang Lima, een enorme rotonde met in het midden een park. In de buurt van deze rotonde liggen verschillende shoppingmalls. Bovendien staat Semarang ook bekend als een culinaire stad. Een van de bekende lekkernij uit Semarang is de loempia.

12. Kampung batik Solo

Ben je ook fan van de Indonesische batik? In de batikdorpen (Kampung Batik) in Solo kun je naar hartenlust batikstof shoppen direct bij de batikmakers. De grootste batikindustrie van Solo vind je in de wijken Kampung Batik Laweyan en Kampung Batik Kauman. Hier wordt de batikstof al eeuwenlang gemaakt. Je kunt de batikateliers bezoeken om te kijken hoe het maken van de batik in zijn werk gaat. Het is ook mogelijk om een workshop batik maken te volgen. Daarbij leer je je eigen batikstof te maken..

batik maken op Java

13. Spoorwegenmuseum Ambarawa

Op ongeveer een uur rijden van Semarang vind je het spoorwegenmuseum in het oude stationsgebouw van Ambarawa. Het museum kwam in 1978 tot stand nadat verschillende spoorlijnen tussen Semarang en Yogyakarta zijn opgeheven, waardoor veel oude trainen in vergetelheid dreigden te raken. In de collectie van het museum vind je 26 stoomlocomotieven, 4 diesellocomotieven, treinwagons en allerlei oude voorwerpen die te maken hebben met spoorwegen.

Tijdens de weekenden en feestdagen kun je meerijden met de oude treinen. Dit is een hele mooie rit langs de prachtige omgeving bij Ambarawa met het ondiepe meertje Rawa Pening waar de dorpelingen op bootjes vissen vangen, mooie dorpjes, rijstvelden en daarachter mooie bergen.

14. Bromo en Semeru

De bekendste vakantie bestemming in Oost-Java is de Bromo vulkaan. Met zijn 2329 meter is Bromo absoluut niet de hoogste vulkaan op Java, maar de ligging kun je wel heel bijzonder noemen. Hij ligt namelijk op een grote zandzee van acht bij tien kilometer in een enorme krater van een oude vulkaan.

De Bromo vulkaan ligt in de Tengger bergformatie, samen met Semeru en nog andere vulkanen. Semeru is de hoogste vulkaan van Java. De meeste mensen gaan Bromo beklimmen om het schitterende uitzicht van opgaande zon te zien. Het uitzicht van de ochtendmist die boven de vulkaan hangt in combinatie met de ontwaakte zon is zo verbluffend mooi en lijkt uit je wildste dromen te zijn geplukt.

15. Kawah Ijen, buitenaardse spektakel op Java

Kawah Ijen is de kratermeer van de actieve vulkaan Ijen (Gunung Ijen) in Banyuwangi, Oost-Java. Het water is prachtig in turquoise kleur, maar heel zuur. Adembenemend mooi maar dodelijk. De laatste jaren is deze vulkaan steeds populairder bij het publiek. Kawah Ijen heeft namelijk ook nog een uniek geheim: the blue fire. Dit blauwe vuur wordt veroorzaakt door brandend zwavelhoudend gassen in de spleten van de krater. Bij daglicht kun je het vuur niet zien, maar in de donkere nacht geven de blauwe vlammen een buitenaards spektafel.

blue fire natuurverschijnsel bij Kawah Ijen op Java

16. Tumpak Sewu, de mooiste waterval van Java

De waterval Tumpak Sewu ligt in Lumajang, Oost-Java. Tumpak Sewu betekent duizend watervallen. Dat is absoluut geen verkeerde naam voor de mooiste waterval van Java. Midden in het groene woud valt het water van Tumpak Sewu vanaf 120 meter hoogte als een gordijn in een enorme sinkhole. Vanaf het uitkijkpunt boven het gat geniet je niet alleen van het watergordijn, maar ook van de mooie vulkaan Semeru waar het water van Tumpak Sewu vandaan stroomt.

Tumpak Sewu waterval op Java

17. Gili Ketapang, een klein paradijsje in het oosten van Java

Bij het woord gili denk je misschien meteen aan Gili Trawangan of Gili Meno op Lombok. Maar net voor de kust van Probolinggo ligt Gili Ketapang, het eigen gili eiland van Java. Gili Ketapang is een heel mooi klein eilandje in de vorm van een kikkervisje. Daaromheen zijn witte zandstranden, prachtige blauwe zee en adembenemende mooie koralen waarin allerlei soorten kleurrijke vissen zwemmen. Om hier te komen neem je een boot op Tanjung Tembaga haven in Probolinggo.

Gili Ketapang bij Probolinggo op Java

Slapen op Java

Moeite kost het absoluut niet om op Java een overnachtingsplaats te vinden. Van guesthouses tot villa’s, en van appartementen tot super deluxe hotels. Vrijwel alles is te boeken. Vooral op toeristische locatie zijn accommodaties in overvloed. Maar ook als je naar minder toeristische gebieden reist zijn er nog altijd mogelijkheden. De keuze is dan veel beperkter, maar een simpel hotel of guesthouse kan je meestal wel vinden. Een makkelijke manier om je accommodatie te vinden is door naar Trivago te gaan. Op deze website kun je de prijzen van hotels en dergelijke vergelijken en boeken.

Hoe kom je er

De gebruikelijke toeristenroute op Java gaat van west naar oost. Meestal beginnen de meeste toeristen hun reis door Java in Jakarta en eindigt in Banyuwangi. Daarna nemen ze een boot naar Bali om daar de vakantie af te sluiten. Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Je begint je reis op Bali en dan oversteken naar Banyuwangi. Wil je je Java-reis zelf regelen? Op Skyscanner kun je tickets naar Indonesië makkelijk vergelijken en boeken. Eenmaal op Java is het vinden van vervoer niet zo moeilijk. Je kunt overal naartoe reizen met de bus, trein of een gehuurde auto.

Prau vulkaan bij Dieng op Java

Rondreis Java

Wil je ook de schoonheid van Java graag ontdekken maar geen zin hebt om urenlang research te doen bij het uitzoeken van je bestemming? Stel dan je reis samen door middel van bouwstenen of laat je je verrassen en boek een georganiseerde rondreis door Java.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?