Mooiste tempels van Bali

de mooiste tempels van Bali

Bali is een bijzonder eiland met een bijzondere schoonheid. Hier vind je talloze bestemmingen die allemaal eigen karakter en bijzonderheden hebben. Naast schitterende stranden met azuurblauwe zee en bloedmooie natuur stelen de Balinese kunst en cultuur ook het hart van de mensen van over de hele wereld. De mooie tempels met traditionele Balinese architectuur maken het plaatje van Bali compleet. Een van de leuke activiteiten op dit eiland is dan ook de tempels bezoeken. Alleen, er zijn er zo veel. Op heel Bali vind je er zeker 20.000 stuks en je kun ze allemaal onmogelijk bezoeken. De vraag is dus: welke tempel wil je bezoeken? Waar liggen de mooiste tempels van Bali?

Alle tempels op Bali worden verdeeld in bepaalde naam en functie. De tempels worden bijvoorbeeld Pura Kahyangan, Pura Dalem, Pura Segara of Pura Tirta genoemd. De locatie waarop een tempel gebouwd is bepaalt vaak de functie van die tempel. De naam en de ligging van de tempel zijn dus geen toeval. Zo speelt een pura tirta, de zogenaamde watertempel een belangrijke rol voor subak, het unieke waterbeheer- en irrigatiesysteem voor rijstvelden op Bali. Terwijl een pura segara (zeetempel) een plaats is om de zeegoden gunstig te stemmen. De mooiste tempels op Bali hebben vaak bijzondere ligging met het mooiste uitzicht aan het water of bij de bergen.

Pura is een Indonesisch woord voor hindoeïstische tempel. Het bijzondere is alleen de tempels met die typische Balinese architectuur, herkenbaar aan de pagodeachtige dakconstructie met aantal verdiepingen in oneven getal wordt pura genoemd. Vandaar dat alle onderstaande tempels met het woord pura begint. Behalve op Bali vind je ook nog een aantal pura’s op Java en Lombok..

Pura Tanah Lot, de mooiste tempel van Bali

In Tabanan, een plaatsje op de zuidwestelijke kust van Bali bevindt zich Pura Tanah Lot, de mooiste tempel van Bali. Tanah Lot betekent het land in zee. De tempel is gebouwd op een grote rotsblok aan de rand van de Indische Oceaan. Pura Tanah Lot is een voorbeeld van Pura Segara.

Pura Tanah Lot is beslist niet de grootste, maar de meest iconische van Bali. De tempel kun je alleen bezoeken als het eb is via een breed rots pad. Bij vloed staat het rotsige pad helemaal onder water. Daardoor lijkt de tempel midden in de zee te staan. Vooral bij zonsondergang, als het water hoog is, torent de tempel als een mysterieus, eenzaam schip boven de zee uit.

Pura Tanah Lot is de mooiste tempel op Bali

Pura Bekasih, de grootste tempel op Bali

Prachtig gelegen nabij de helling van de actieve en machtige vulkaan Agung is Pura Bekasih de grootste en zeker ook een van de mooiste tempels op Bali. Net als de Candi Prambanan op Java is Pura Bekasih ook een tempelcomplex met veel tempels erin, In het complex bevinden zich 23 tempels waarvan Pura Penataran Agung de belangrijkste is.
Pura Bekasih is een voorbeeld van Pura Kahyangan Jagad, een algemene tempel voor alle hindoes over de hele wereld. Deze tempel zou gebouwd zijn in het begin van de jaartelling; tussen 85 en 163. Alle tempels op Bali zouden gebouwd zijn erna en ondergeschikt aan Pura Bekasih. Daardoor staat deze bloedmooie tempel ook bekend als de Moedertempel van Bali.

Pura Bekasih, de grootste tempel op Bali

Pura Beratan

Pura Beratan is een van de meest gefotografeerde en terecht ook een van de mooiste tempels van Bali. Deze tempel vind je in Bedugul, een plaats met prachtige bergen in het midden van Bali. Vanaf Denpasar is het ongeveer een uur rijden naar Bedugul. De echte naam van Pura Beratan is Pura Ulun Danu Beratan..

Pura Beratan is een watertempel. De Balinezen wijden de tempel aan Dewi Danu, de godin van de zeeën, meren en rivieren. Voor toeristen is de tempel vooral populair vanwege de mooie ligging. Pura Beratan ligt op een heel smal schiereilandje in het Beratanmeer met een adembenemend mooi uitzicht op de bergen, het meer en de groene omstreken. Het Beratanmeer is cruciaal voor de irrigatie in de regio.

De iconische Pura Beratan is een van de mooiste tempels van Bali

Pura Lempuyang en de Gate of Heaven

De poort (gapura) van Pura Penataran Agung Lempuyang of kortweg Pura Lempuyang, is de meest gefotografeerde tempelpoort op Bali. Deze tempel werd de laatste jaren populair toen bezoekers foto’s van de poort met op de achtergrond de mooie helling van Agung vulkaan.op sociaal media gingen posten. Vanwege dit adembenemende mooie uitzicht krijgt de poort de bijnaam de Gate of Heaven.

Pura Lempuyang ligt in het oosten van Bali, op de top van Lempuyangberg. Wees er zeker van dat je een goede lichamelijke conditie hebt. als je deze tempel bezoekt. Want om van deze hemelpoort te kunnen genieten moet je verschillende steile trappen beklimmen.

gate of heaven

Pura Uluwatu en de Kecakdans

In het zuidelijkste punt van Bali vind je een van de belangrijkste en mooiste tempels van Bali met een panoramisch uitzicht. Pura Uluwatu is gebouwd op een heel hoge klif aan het uiteinde van een smalle, rotsige kaap. Onder de tempel slaan de woeste golven van de zee tegen de klif. Vanaf de tempel kijk je zover het oog reikt, naar het azuurblauwe water van de Indische Oceaan. Pura Uluwatiu is ook een pura segara, de tempel is dus gewijd aan de zeegoden.

Behalve genieten van de mooie tempel en het schitterende uitzicht kun je bij je bezoek aan Pura Uluwatu ook de voorstelling van Tari Kecak (de rituele Apendans) bijwonen. Tijdens het dansen raken de dansers in trance waardoor ze op vuur kunnen lopen zonder gewond te raken. De voorstelling is uitgevoerd op een podium met zitplaatsen bij de tempel. Het podium is zo gesitueerd dat je ook optimaal van de schitterende zonsondergang kunt genieten terwijl de Tari Kecak in uitvoering is.

Pura Tirta Empul

In Tampaksiring, ongeveer 17 kilometer van de Monkey Forest in Ubud ligt de watertempel Pura Tirta Empul. Deze tempel is vooral bekend om het heilige water dat stroomt uit nabij gelegen bron. Tirta betekent water en Tirta Empul is het heilige water dat uit de grond komt. In het begin van haar ontstaan zou dit water gebruikt zijn geweest om de goden die vergiftigd werden mee te besproeien zodat ze weer tot leven kwamen.

Bij de tempel vind je baden met waterspuwers waaruit het verse bronwater stroomt. De Balinezen baden in het heilige water om hun lichaam en geest van allerlei .giftige elementen te reinigen.

pura tirta empul, beroemd om het heilige water

Pura Menjangan, een van de mooiste tempels van Bali op een onbewoond eiland

Om Pura Menjangan te bezoeken moet je even helemaal naar het noordwesten van Bali gaan en daarna de boot nemen naar Menjangan, een eilandje in het West-Bali Nationaal Park. Pura Menjangan is de grootste pura op het eiland. De tempel ligt mooi op een rotsklif aan het puntje van het eiland. Vanuit de tempel heb je schitterend uitzicht op het azuurblauwe water van de Balizee. Het Menjangan eiland is onbewoond. De Balinezen uit het vasteland komen er alleen om de tempels te. bezoeken.

Het eiland Menjangan is heel toepasselijk vernoemd naar de menjangans die hier leven.. Menjangan is een Indonesisch woord voor hert, Deze dieren zijn de bekendste bewoners van Menjangan eiland en lopen hier al eeuwenlang rond in alle vrijheid. De dieren die er rondlopen, de rust, de mooie natuur en de schitterende zee maakt Pura Menjangan ongetwijfeld een van de mooiste tempels van Bali.

Rondreis Bali

Wil je ook de schoonheid van Bali graag ontdekken maar heb je geen zin om zelf bestemmingen uit te zoeken en helemaal op eigen houtje te reizen? Stel dan je reis samen door middel van deze bouwstenen of laat je je verrassen en boek een georganiseerde rondreis door Bali.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?