Pulau Banyak: ontdek de mooie Banyak Eilanden bij Sumatra

Pulau Banyak. een eilandengroep bij Sumatra in Indonesië

Midden in de Indische Oceaan en voor de kust van Sumatra bevindt zich Pulau Banyak, een van de meest exotische plekken van Indonesië. Omringd door helderblauw water, schitterend koraal en prachtige zandstranden is deze nog onbekende plaats een ultiem droomparadijs voor alle liefhebbers van zon, zee en strand die net iets avontuurlijker zijn dan de rest. Om hier te komen is namelijk nogal een uitdaging. De meeste toeristen wijken daardoor liever naar het makkelijkere bereikbare Pulau Weh, een eiland ten noorden van Banda Aceh. Maar als je eenmaal hier bent dan wordt al je moeite dubbel en dwars beloond. Want zodra je van de boot afstapt en de pier van het haventje oploopt zie je niets anders dan bijna ongerepte eilandjes, wuivende palmbomen, mooie zandstranden en een kristalheldere zee waar vissen in alle kleuren en maten vrolijk rondzwemmen.

Waar is Pulau Banyak

Pulau Banyak oftewel de Banyak Eilanden is een eilandengroep in de provincie Aceh, gelegen op ongeveer 40 kilometer van de stad Singkil. De eilanden bevinden zich ten noorden van de Nias eilanden en nog iets zuidelijkere Murshala eilanden. Pulau betekent eiland in het Indonesisch en banyak is veel. Vrij vertaald betekent Pulau Banyak dus veel eilanden. Want er liggen er inderdaad veel hier en over het exacte aantal lopen de meningen nogal uiteen, Sommige spreken van niet meer dan 50 eilanden, andere beweren dat het er 71 zijn. Volgens de lokale bevolking bestaat Pulau Banyak zelfs uit 99 eilanden. De autoriteiten houden het op 63 eilanden.

Het grootste eiland van de Banyak Eilanden is Pulau Tuangku, maar Pulau Balai is het meest ontwikkeld. Op dit eiland vind je ook de meeste voorzieningen zoals accommodaties, restaurants, een postkantoor, winkeltjes en een gezondheidspost. Bovendien wonen de meeste inwoners van Pulau Banyak op Pulau Balai. In totaal wonen er nog geen tienduizend mensen op de hele eilandengroep. De bewoners leven voornamelijk van de visserij.

Het toerisme staat op Pulau Banyak nog in de kinderschoenen. Vele eilanden zijn nog onaangeroerd en onbewoond. Eilandjes begroeid met palmbomen en omringd door blauwe zee zijn spectaculair mooi en lijken uit je dromen te zijn geplukt. Overal zie je witte stranden met het fijnste zand. Omdat de zee rondom Pulau Banyak best kalm is kan je vrijwel overal zwemmen en snorkelen. Alleen op Pulau Bangkaru, in het zuiden van Pulau Slingar en Pulau Tuangku zijn de zee iets woester met hogere golven. Op Pulau Bangkaru kunnen de golven zelfs 6 meter hoog zijn, een ideale plek als je van surfen houdt.

Een van de ongerepte stranden van pulau Banyak

Waar en wat te doen op Pulau Banyak

Op Pulau Banyak zul je waarschijnlijk veel tijd doorbrengen met zwemmen, relaxen, zonnen en snorkelen. Op zich is dat een prima tijdsbesteding op eilanden waar haast geen rol lijkt te spelen toch? Maar mocht je ook actief willen zijn dan kun je verschillende activiteiten ondernemen.

Eilanden hoppen

Het leuke van van een eilandengroep is dat je kunt gaan eilandhoppen. Je springt als het ware van het ene eiland naar het andere. Pulau Banyak is een perfecte plek om te gaan eilandhoppen. Er zijn zo veel onbewoonde eilanden te ontdekken. Ongerept, bloedmooi en allemaal omringd door turquoise blauw water. Het is zonde om al deze schoonheid aan je voorbij te laten gaan. Je kunt op pad gaan door een boot of een speed boat met schipper te huren, Bij de haven is er wel altijd iemand te vinden die een boot verhuurt.

Op Pulau Ujung Batu bevindt zich een verborgen rotsig strand. Indonesische toeristen zijn dol op dit strand omdat de rotsen dierachtige vormen zouden hebben. En het water is hier zo mooi blauw dat de locals deze plek ook wel ‘Kolam Surga’, oftewel het bad in de hemel noemen. Ga ook zeker naar Pulau Rangit. Op dit klein eilandje met weelderige palmbomen staat de vuurtoren van de Banyak Eilanden. Deze vuurtoren kun je beklimmen vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over de naburige eilanden en de blauwe oceaan.

Ook leuk om te bezoeken is Pulau Babi. Dit eilandje zie je alleen als het eb is. Bij vloed verdwijnt het eiland helemaal onder water. En als hij weer boven water komt verschijnen er honderden meeuwen op het eiland. Ze komen op de zeediertjes en visjes af die op het eiland vast komen te zitten als het water weer terugtrekt.

Jungle trek

Heb je even genoeg gehad van de zee, strand en palmbomen en wil je iets actiefs doen? Boek een excursie naar Pulau Tuangku. Op dit eiland kun je een trek door de jungle maken en de berg Tiusa beklimmen. De berg is maar drie honderd meter hoog. Toch krijg je er een adrenalinekick van vanwege de steile, rotsige bergwanden. Onderweg kom je allerlei exotische dieren, planten en grotten tegen waarin kolonies van vleermuizen en grote zwermen zwaluwen nestelen. En de kers op de taart is het spectaculaire uitzicht op de top van de berg over de blauwe Indische Oceaan en andere eilanden.

het beklimmen van de hoogste berg van Pulau Banyak op Sumatra

Breng ook een bezoek aan Pulau Bangkaru, het Turtle island van Pulau Banyak

Na Tuangku is Bangkaru het tweede grootste eiland van Pulau Banyak. Op dit eiland vind je ook mooie stranden, maar ze zijn niet altijd vrij toegankelijk voor bezoekers. Dit komt doordat hier het hele jaar door groene zeeschildpadden nestelen. Ook de karet schildpad en de lederschildpad komen hier regelmatig naartoe. De vrouwtjes leggen hun eieren in het donker op het strand en begraven ze in het zand. Omdat deze schildpadden ernstig bedreigd zijn is het Bangkaru eiland uitgeroepen tot een beschermd gebied. Je mag dit eiland alleen bezoeken als je toestemming hebt gekregen van de Yayasan Pulau Banyak (Pulau Banyak Stichting). Je kunt informatie over het aanvragen van je toestemming voor het bezoek aan Pulau Bangkaru het beste bij je accommodatie opvragen.

Slapen

Zoals eerder gezegd bevinden zich de meeste voorzieningen op de Banyak Eilanden, dus ook een plek om te overnachten, op Pulau Balai. Hier vind je genoeg redelijke guesthouses en homestays voor een redelijke prijs. Voor een kamer met airco betaal je tussen de 200.000 tot 400.000 rupiahs per nacht en 60.000 tot 80.000 rupiahs voor een kamer zonder airco. Maar op dit eiland verblijven heeft een klein nadeel. Veel accommodaties liggen niet aan het strand en hebben vaak kamers zonder zeezicht. Niet het meest paradijselijke eiland op Pulau Banyak dus.

De mooiste eilanden om te overnachten zijn Pulau Palambak, Pulau Sikandang, Pulau Tailana en Pulau Tambarat. Van luxe is echter geen sprake. Vaak bestaan de accommodaties uit eenvoudige bungalows en hutjes op het strand. Er is geen warm water, en soms moet je de badkamer en het toilet delen. Maar zeg nou eerlijk, met zo’n geweldige plek en een schitterend uitzicht op de zee heb je ook geen luxe nodig.

Als je meer te besteden hebt en je verlangt naar meer luxe dan kun je overnachten in een resort op Pulau Panjang. Hier verblijf je in villa’s met alle voorzieningen van een sterrenhotel aan een van de mooiste stranden van Pulau Banyak. Een verblijf kost je hier tussen 600.000 tot 1.800.000 rupiah per nacht. Of heb je altijd al gedroomd van het slapen onder de blauwe hemel op een tropisch onbewoond eiland? Hier op de Banyak Eilanden kan dat gewoon. Wel een gids meenemen voor je eigen veiligheid.

Hoe kom je er

Hoewel Pulau Banyak in de provincie Aceh ligt, zijn deze eilanden makkelijker vanuit Medan te bereiken dan vanuit Banda Aceh, de hoofdstad van Aceh. Als je van plan bent deze eilanden te bezoeken kun je dus beter naar Kuala Namu Airport in Medan vliegen. Op Skyscanner kun je de vluchten naar Medan vergelijken en de voordeligste vliegticket boeken.

De meest dichtbij zijnde plaats op Sumatra om naar de Banyak Eilanden over te steken is Singkil. Deze stad kun je bereiken met het openbaar vervoer vanuit verschillende plaatsen op Sumatra. Je hoeft dus niet na je aankomst in Medan meteen door te reizen naar Singkil, maar je kunt bijvoorbeeld ook eerst het Tobameer, Bukit Lawang of Berastagi bezoeken dan pas je reis naar Pulau Banyak maken. Er rijden verschillende busmaatschappijen en deeltaxi’s naar Singkil. En voor meer comfort kun je natuurlijk ook een auto met chauffeur huren. Het beste is om even bij je accommodatie te informeren hoe je het beste naar Pulau Banyak reist.

Een trip maken naar Pulau Banyak is nogal een onderneming. Van Medan naar Singkil is maar 271 kilometer, maar door de vaak slechte wegen of het drukke verkeer duurt de reis minimaal acht uur. Daarom vertrekken de bussen ’s avonds zodat ze in Singkil in de ochtend aankomen. De mensen die verder naar Pulau Banyak willen reizen kunnen dan op dezelfde dag nog met de boot meevaren.

De oversteek naar Pulau Banyak duurt ongeveer 4 uur. Elke dinsdag en vrijdag vaart er een veerboot vanaf Singkil naar de eilandengroep. Enkel ticket kost ongeveer 3 euro. Maar het schip vaart niet verder dan Pulau Balai. Reis je op een andere dag of ga je naar een ander eiland, dan kun je een traditionele boot nemen. Deze boten vertrekken wel iedere dag en varen ook naar andere eilanden. De ticket kost ook ongeveer 3 euro. Het nadeel bij het reizen met deze boten is de vertrektijden. Ze kunnen ieder moment veranderen en soms moet je uren wachten tot de boot voldoende lading heeft. Heb je geen zin om uren in de boot te zitten dan kun je overwegen om een speed boat te huren. Dit kost ongeveer 100 euro. Maar als je medereizigers hebt, kun je de kosten met de rest delen.

Wat moet je weten voordat je naar Pulau Banyak gaat

  • Je kunt het hele jaar door naar Pulau Banyak reizen, maar bij slecht weer varen soms geen boten naar en van de eilanden. Houd hier dus rekening mee en reis weer ruim op tijd terug naar Sumatra voordat je je vlucht naar huis weer neemt. Neem voor de zekerheid een aantal dagen speling en gebruik deze tijd bijvoorbeeld om Medan te verkennen.
  • Zoals overal in Indonesië kan het met de feestdagen of schoolvakanties ook drukker zijn op de Banyak Eilanden. Probeer dus als het kan buiten deze periode te reizen.
  • Bedenk ook welke kleren, schoenen en dergelijke je in je koffer stopt als je op reis gaat naar Indonesië en stem dit af met het weer en temperaturen op je vakantiebestemming daar. Ga niet onbeschermd zonnen, neem dus altijd voldoende zonnebrandcrème mee.
  • Neem voldoende contante rupiahs mee vanuit Medan of plaatsen waar je kunt pinnen. Op de Banyak Eilanden is er geen pinautomaat. In Singkil kun je wel pinnen maar ze accepteren lang niet alle passen. Ook kunnen de geldautomaten leeg zijn.
  • Op de meeste accommodaties is er overdag geen elektriciteit en in de avond maar een paar uur. Neem dus een zaklamp mee voor ’s nachts.
  • De internetverbinding op Pulau Banyak is nog vrij beperkt. Niet alle accommodaties hebben wifi.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?