Mursala eilanden: verborgen geheimen van Noord-Sumatra

Denk je ook dat Sumatra alleen maar orang-oetans en het Tobameer in huis heeft? Nee hoor, net buiten de kust van de provincie Noord-Sumatra, en niet ver van de stad Sibolga bevindt zich een verborgen paradijs waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Omringd door het groenblauwe water van de Indische Oceaan liggen de Mursala eilanden. Ongerept, maagdelijk en schitterend, deze eilandengroep is de plek bij uitstek als je van rust en puur houdt. Als je van het gebaande pad af durft te wijken moet je de eilandengroep zeker bezoeken. Bovendien hebben de eilanden ook nog een heel leuk geheim: in 2005 zou hier een deel van de scenes van de Hollywoodfilm King Kong opgenomen zijn.

De verborgen schoonheid van Mursala eilanden

Mursala eilanden liggen 22 kilometer ten westen van de stad Sibolga. De eilandengroep bestaat uit 33 mooie eilandjes waarvan maar enkele bewoond zijn. Enorme rotspartijen, bedekt met ongerepte tropische regenwouden, maken de eilanden een en al schoonheid. En prachtige koraaltuinen onder het groenblauwe water van de Indische Oceaan maken de eilanden een ultieme plek om te duiken en te snorkelen. In het helder water en tussen het kleurrijke koraal zwemmen vissen in alle soorten en kleuren.

Het grootste eiland Mursala heeft dezelfde naam als de eilandengroep zelf en is ongeveer 8000 hectare groot. Een ruig en bergachtig maar ontzettend mooi eiland met hoge rotsen, kliffen en onbegaanbaar dichte wouden. In het noorden bevindt zich een grote vlakke baai waar je aan land kunt komen. Hier vind je ook een dorp dat bewoond wordt door maar ongeveer 60 gezinnen.

Aan de baai heb je een schitterend uitzicht over de zee. Terwijl er achter je een dichte regenwoud ligt. Echter bevindt het grootste geheim van Mursala zich aan de noordwestzijde van het eiland. Daar vind je namelijk een waterval genaamd de waterval van Mursala, ook wel bekend als de waterval uit King Kong. Het water komt van een hele korte rivier op de top van het eiland, en valt vanaf 30 meter hoogte direct in de zee langs een granieten klif tussen een dichtbegroeide bergwand. Geen wonder dat deze locatie gekozen werd voor het decor van de King Kong film.

waterval op Mursala eilanden

Wat is te doen op de Mursala eilanden

Een reisje maken naar Mursala betekent ook eilandjes hoppen, dit omdat de eilandjes niet ver weg van elkaar liggen. Je kunt dus in een dagtrip meerdere eilandjes bezoeken. Alle eilandjes zijn mooi, ieder met hun eigen geheimen. Het groenblauwe water is erg helder en de zee is zeer kalm, vandaar dat je overal prima kunt duiken of snorkelen. Neem dus jouw snorkel mee als je de onderwaterwereld wilt verkennen, of huur er een van de touraanbieders of booteigenaren.

Natuurlijk kun je niet om de waterval heen als je naar Mursala eilanden gaat. Deze prachtige plek wil je natuurlijk ook met eigen ogen bewonderen. Je kunt helaas niet aan land gaan omdat er geen strand is, maar de schoonheid van de omgeving zorgen voor een panoramisch uitzicht en maken je dag goed. Bovendien kun je wel gewoon van je boot af gaan om dichtbij de waterval een verfrissende duik te nemen.

Behalve Mursala vind je hier onder andere eilanden Putri, Kalimantung, Sitaban, Silabulabu, Talam, Janggi en Sorkam. Het Putri eiland ligt tegen Mursala eiland aan. Dit eiland is maar 2,5 hectare groot en onbewoond, maar is even mooi als Mursala zelf. Het strand heeft hagelwit zand, en het water is zo helder dat je de vissen kunt zien rondzwemmen.

Echter is Kalimantung de favoriete plek om de rest van je dag te besteden. Naast zwemmen, duiken of snorkelen kun ook gewoon niks doen. Alleen genieten van het zachte zand, de rust en de prachtige natuur. En als de dag eindigt, ben je getuige van de mooie lucht wanneer de zon Kalimantung langzaam verlaat.

regenwoud op Mursala eilanden

Eten en drinken

Mursala en Sitaban zijn enige eilanden met bewoners, maar een restaurant vind je hier niet. Wel kun je iets eenvoudigs eten en drinken in het dorpje. Je dient dus eigen eten en drinken mee te nemen. Gelukkig zijn er wel basisvoorzieningen op meerdere eilanden waar je naar het toilet kunt.

Slapen op Mursala eilanden

Op de Mursala eilanden vind je geen accommodaties. Daarom maken de meeste mensen een dagtrip naar deze eilanden. Maar in Sibolga en Pandan vind je wel hotels en andere vormen van accommodatie om te overnachten. Maar lijk je het toch spannend om op een onbewoond eiland te slapen? Neem dan een tentje mee. Het is wel verstandig om dit samen te doen met een local voor je eigen veiligheid. Ook een leuke optie is natuurlijk om bij mensen thuis te logeren. Het is er allesbehalve luxe, maar heel goedkoop. Bovendien krijg je een kijkje in hoe de eilandjesbewoners leven en maak je veel contact met de locals.

Hoe kom je er?

Om bij de Mursala eilanden te komen moet je eerst naar de kuststadjes Pandan of Sibolga gaan, en vanaf hier kun je naar de eilanden varen. Er zijn genoeg boten die je kunt huren bij de havens in beide steden. De huur is ongeveer 100 euro voor een dag inclusief de schipper. Er kunnen gemiddeld zes mensen op de boot, dus je kunt de kosten ook nog met anderen delen. Iedere dag vertrekken er boten met toeristen naar de eilanden. Je kunt ook een dag tour boeken. Deze tours kun je het beste regelen bij het hotel. De tourkosten zijn meestal inclusief zwemvest en snorkeluitrusting of je kunt het huren.

NOTE:
Op feestdagen, in het weekend en tijdens de schoolvakanties gaan meer mensen naar de eilanden. Als het kan, ga dus niet op deze dagen want het wordt veel drukker dan normaal. Op welke dagen de Indonesische feestdagen vallen, lees je hier.

stranden op Mursala eilanden

Handige websites


DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

1 2

Dit artikel bevat affiliatie links. Voor meer informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?