Sambal udang: gebakken garnalen in pittige tomatensambal | Recept

recept voor sambal udang, pittige garnalen

Sambal udang is ook weer een voorbeeld van de gerechten dat je met de sambal balado maakt. Van deze heerlijke tomatensambal krijgen we echt nooit genoeg en daarom zullen er in de toekomst nog meer recepten met deze sambal voorbij komen. Je zal alvast al kennis hebben gemaakt met de sambal telur, sambal tempé of sambal tahoe. Als je al deze gerechten kunt maken, dan zul je het ook geen moeite kosten om sambal udang te maken.

Ondanks dat je voor deze gerechten telkens weer dezelfde sambal gebruikt, proeft het toch iedere keer net even iets anders. Datgene dat je door de sambal haalt heeft namelijk ook invloed op de smaak van de sambal. Zo proeft de sambal met tahoe net iets anders dan met tempé, eieren of garnalen.

Tip: je kunt aan de sambal udang ook wat extra smaak en geur toevoegen door er tijdens het bakken/koken van de balado sambal een paar salamblaadjes, limoenblaadjes, een stukje geplette laos of citroengras in te doen. Deze bak je dan met de sambal mee.

Dit heb je nodig om sambal udang te maken (4 tot 5 personen)

 • 600 gram grote rauwe garnalen
 • 200 gram aardappels, in dubbelsteentjes snijden
 • zonnebloemolie
 • jouw zelf gemaakte sambal balado
 • eventueel 1 of 2 salamblaadjes of limoenblaadjes
 • eventueel 1 citroengras of een 3 cm laoswortel, pletten
hoe maak je sambal udang

En zo maak je het

 1. Verhit ongeveer 200 ml zonnebloemolie in een wok of hapjespan en bak de blokjes aardappeltjes goudbruin. Verwijder uit de pan en zet ze aan de kant.
 2. Bak daarna de garnalen gaar in dezelfde olie. De garnalen zijn gaar als ze hele fijne korstjes beginnen te krijgen en van kleur veranderen.
 3. Verwijder de garnalen uit de olie en zet ze aan de kant. Verwijder de olie ook uit de pan, maar laat een bodempje achter (ongeveer 3 tot 4 eetlepels)
 4. Bereid de sambal balado. Bak deze in de achtergebleven olie. Voeg de salamblaadjes, limoenblaadjes, sereh of laos en bak alles samen tot de sambal gaar is. Voeg eventueel wat meer zout toe.
 5. Zet het vuur op een laagpitje. Haal de garnalen en de aardappeltjes door de sambal.
 6. Is de smaak naar wens? zet het vuur uit en je sambal udang is klaar.
udang (garnalen) in sambal

Serveertip sambal udang

Sambal udang eet je het lekkerst met warme witte rijst. Welke groente je daarbij eet maakt niet zoveel uit. Zowat alle Indonesische groentegerechten zijn goed te combineren met dit garnalengerecht. Probeer de sambal udang eens met sajoer lodeh of urap. Als je gebakken tahoe en sambal ketjap nog erbij serveert dan maak je je maaltijd echt compleet. Vrij eenvoudig maar ook weer bijzonder lekker.

Selamat makan!

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?