Tip Top restaurant: een hapje eten op de plek waar de tijd stilstaat

restaurant tip top in de stad Medan in Indonesië

Midden in het businesscentrum van Medan bevindt zich een uniek restaurant dat sinds de koloniale tijd al bestaat. Een restaurant dat in de loop der jaren veel gezien heeft en veel te vertellen heeft. Zo was hij getuige geweest van de bloeiende handel in Medan in de jaren 30 en de rumoerige jaren 40, toen de Tweede Wereldoorlog ook Medan bereikte. Maar nu is Tip Top restaurant een oase van rust in een van de drukste straten van Medan met een mooie, vintage uitstraling. Het geheel ademt een rustige en ontspannend sfeer uit. Een perfecte afsluiter na een dag toeren door Medan of het bezoek aan bijvoorbeeld de Crocodile Farm of de mooie Graha Maria Annai Velangkanni kerk. Tip Top restaurant vind je op de Jalan Achmad Yani.

Tip Top restaurant, van bakkerij naar een geschiedenis icoon

Oorspronkelijk was Tiptop Restaurant een bakkerij genaamd Jangkie, vernoemd naar de eigenaar. Meneer Jangkie was van Chinese afkomst. De bakkerij lag eerst op de Jalan Pandu, ongeveer 3 kilometer van waar het restaurant nu ligt. In 1934 verplaatste Jangkie zijn bakkerij naar de Kesawanstraat, de vroege naam van de Jalan Achmad Yani. Deze straat lag dichtbij de kantoren van toenmalige Europese plantagebedrijven. Om de Europeanen uit die bedrijven naar zijn bakkerij te lokken werd het restaurant bij de bakkerij toegevoegd en hij veranderde de naam van de bakkerij in Tip Top Restaurant.

Binnen in het restaurant vertelt het interieur je in stilte veel verhalen door de jaren heen. Aan het plafond hangen, behalve antieke lampen en ventilatoren ook rode lampionnen, een verwijzing naar de Chinese afkomst van de eigenaar. Aan de muren hangen foto’s van het dagelijkse leven in de jaren dertig en veertig. Ook hangen er foto’s van Geallieerden soldaten die het restaurant voorbij marcheerden, tijdens de onafhankelijkheidsperiode van Indonesië.

Bij Tip Top Restaurant proberen ze dit verleden in leven te houden. Alles aan het restaurant ademt naar toen. Als je het drukke verkeer voor het restaurant even vergeet, zou je denken dat de tijd heeft stilgestaan hier. Het gebouw en interieurs zien er nog steeds uit als in de jaren dertig. Ook de meubels, inclusief de tafels en stoelen stammen nog uit de tijd toen de Europeanen uit de plantages hier kwamen eten of een rendez-vous hadden. Kortom, hier lijkt de tijd nooit vooruit te zijn geschoven.

sfeervolle terras van restaurant tip top in Medan, Indonesië

Waarom Tip Top restaurant in Medan zo uniek is

Vraag je je af wat het Tip Top restaurant zo uniek maakt behalve dat hij indrukwekkende verhalen te vertellen heeft? Hierom dus:

1. Koken op hout

Bij Tip Top restaurant kun je Westers, Chinees en Indonesisch eten bestellen. Het eigen recept is net zo authentiek als het restaurant zelf. Maar wist je wat het eten hier zo speciaal maakt? Ze bakken en koken nog steeds op hout. precies zoals ze dat in 1934 deden. Het eten dat op hout wordt bereid heeft de unieke geur die je niet ruikt bij andere kooktoestellen.

2. Lekkerste gebakjes en koekjes

Het restaurant verkoopt nog steeds zelfgemaakte gebakjes en koekjes. De gebakjes zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook heel exclusief. Je kunt er onder meer verschillende soorten taarten bestellen. Maar mis je iets van huis? Hier kun je zelfs moorkoppen en speculaas koekjes kopen.

3. IJs om je vingers bij af te likken

Het lekkerste ijs van Medan, en misschien wel van heel Indonesië, vind je bij Tip Top Restaurant. Heel wat Indonesiërs die naar Medan reizen maken dan ook een stop bij dit restaurant voor het befaamde Tip Top ijs. Het ijs is nog steeds gemaakt met dezelfde ijsmachine uit de koloniale tijd. Ook de slagroom waarmee het ijs versierd wordt, wordt gemaakt met een apparaat uit dezelfde tijd.


bij Tip Top restaurant in Medan kun je Europees, Chinees en Indonesisch eten bestellen

Rondreis Sumatra en Medan

Misschien staat een vakantie naar Sumatra inclusief Medan wel op je bucketlist maar je reis zelf uitzoeken vind je nogal tijdrovend. Of je vindt alleen reizen in een vreemd land maar niks. Het is dan misschien een goed idee om je reis door een reisorganisatie te laten samenstellen. Bij Gabe Travel kun je een individuele rondreis door Sumatra boeken. En wil je nog meer informatie en tips over je vakantie in Indonesië? Dan kun je altijd met ons contact opnemen via het contactformulier, of stel je vragen door op deze blog te reageren.

Tip top restaurant in Medan, Indonesië

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT


Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?