Hoezo kun je Medan beter links laten liggen en snel doorreizen naar Bukit Lawang, Lake Toba of Berastagi als je op Sumatra bent? Medan is druk, voor jou als reiziger valt er niets te beleven, je houdt het daar nog geen dag vol. Onterecht! Want er zijn echt genoeg leuke dingen in Medan om te bezoeken, Een van de leuke bezienswaardigheden die je daar kan bezoeken is een uniek bouwwerk buiten het centrum. Een gebouw met ook nog eens een uniek verhaal. De Graha Maria Annai Velangkanni, oftewel Het Huis van Onze Heilige Moeder Maria de Genezeres. Een plek om tot rust te komen, te bidden en te mediteren. Maar ook om gewoon lekker rond te kijken.
De Graha Maria Annai Velangkanni is India op het Indonesische bodem
Als je dit gebouwd ziet, zou je denken dat dit mooie bouwwerk een Indiase tempel is. Zelfs een gewone Indonesiër van buiten Medan zou al snel gaan denken dat dit de plek is waar de Hindoes van Indiase afkomst hun goden komen vereren. Bovendien klinkt de naam ook niet bepaald Indonesisch. Maar wie beter kijkt beseft al snel dat de versieringen aan de buitenkant van het gebouw geen heilige Hindoeïstische goden zijn, maar dat het om christelijke symbolen gaat.
Je ziet er beelden van Jozef, Maria, kindje Jezus, de engelen en heel veel kruizen. Ook zie je drie koepels met ieder een kruis erop. De Graha Maria Annai Velangkanni is namelijk een Katholieke kerk, maar dan met een Indiase architectuur. Want deze kerk werd gebouwd door de katholieke Tamils in Medan, met de bedoeling dat deze dezelfde functie zou gaan krijgen als de enorme Mariakerk in Velankanni, India. Een pelgrimsplaats voor mensen uit alle geloofsovertuigingen, maar in de liefde en de wonderen van Maria geloven.
De beganegrond van het hoofdgebouw is een aula waar mensen kunnen samenkomen voor religieuze activiteiten. Deze is echt toegankelijk voor iedereen. Ook mensen van andere religies mogen hier komen bidden in hun eigen geloof.
De kerk zelf vind je op de eerste verdieping. Je kunt in de kerk komen via twee lange, ronde trappen aan de buitenkant. Dit is de plek waar mensen heilige missen kunnen bijwonen. Aan het interieur herken je wel meteen dat het een katholieke kerk is. De ramen, wanden en plafonds zijn mooi versierd met beelden en afbeeldingen van de Bijbelse personages.
In het complex vind je nog andere gebouwen. Dat zijn onder andere een kapel, de Annai Velangkanni kapel, en het Johannes Paulus II monument. Verder is er de Minituin van Bethlehem speciaal voor de jonge bezoekers. Ook zijn er gebouwen met slaapplaatsen. De pelgrims die van ver komen mogen kosteloos gebruikmaken van deze slaapgelegenheden.
De wonderen van Velankanni
De woorden graha en Annai zijn Tamils. Graha betekent huis en Annai betekent moeder. Velankanni, in het Indonesisch uitgesproken als Velangkanni, is een dorp aan de kust in de regio Tamil Nadu, in het zuiden van India. In dit dorp zou de Heilige Maria, de moeder van Jezus, meerdere keren zijn verschenen. De eerste verschijning zou in de 16de eeuw hebben plaatsgevonden. Een Hindoeïstische jonge veehoeder ging melk brengen naar zijn meester. Onderweg viel hij in slaap. Toen hij wakker werd zag hij een goddelijke vrouw met dito kind. De vrouw vertelde hem wie ze was en vroeg om een beetje melk. Natuurlijk gaf hij haar de melk met plezier.
De jongen vertelde zijn ervaring aan zijn meester en aan zijn dorpsgenoten. Eerst geloofden ze hem niet. Zijn meester ging met hem mee terug naar de plek waar de jongen in slaap was gevallen. De jongen zag Maria weer, maar zijn meester zag alleen maar een oogverblindend licht. Maar dat was genoeg om hem te overtuigen dat het verhaal van de jongen waar was.
Een paar jaar later gebeurde weer hetzelfde in Velankanni. Deze keer verscheen Maria aan een verlamde jongen. Dagelijks zat de jongen onder de banjaanboom in Nadu Thittu, een plaatsje bij Velankanni. Daar verkocht hij melk aan voorbijgangers om zichzelf en zijn moeder te onderhouden. Op een dag verscheen een heel fel licht tegenover hem. In het licht zag hij een vrouw met een jong kind in haar armen. Ze vroeg hem om wat melk en hij gaf haar dit ook.
Naar aanleiding van het verhaal van de jongen bouwden de plaatselijke katholieken een eenvoudige kapel van hooi voor Maria. De kapel heette Annai Velankanni Arokia Matha, oftewel Moeder Velankanni de Genezeres.
De transformatie van de kapel door de Portugezen
De echte aanleiding voor de bouw van de Mariakerk in Velankanni, India, was trouwens de hulp die Maria bood aan de bemanningsleden van een Portugees handelschip. Het schip was onderweg van Macao in China naar Colombo in Ceylon, toen het onverwacht in een heel zwaar weer terechtkwam. De bemanning stond doodsangsten uit en bad tot heilige Maria voor hun veiligheid. Daarbij beloofden ze een kerk voor haar te bouwen op de plaats waar ze aan land zouden gaan als ze ongeschonden uit dit slechte weer zouden komen.
Hun gebeden werden verhoord. Want kort daarna ging de wind liggen en kon het schip veilig aanmeren bij het dorp Velankanni. Om hun dankbaarheid aan Maria te tonen bouwden de bemanningsleden de hooien kapel van Velangkanni om tot een mooie stenen kerk. En bij hun volgende bezoek bouwden de Portugezen de kerk uit en maakten ze versieringen die Maria en haar barmhartigheid afbeeldden. Vanaf dat moment vieren mensen ieder jaar het feest van Heilige Moeder Maria de Genezeres, dat begint met het hijsen van de vlag op 29 Augustus.
De Moeder Mariakapel is nu een basiliek geworden en is bovendien uitgegroeid tot een van de grootste pelgrimsplaatsen in India. Het unieke is, dat niet alleen de katholieken er welkom zijn. Elk jaar bezoeken ongeveer 3 miljoen Indiërs van verschillende religies deze plek. Christenen, moslims, hindoes en sikhs staan naast elkaar in gebed, hopend op de zegening en het wonder van Moeder Maria.
Van India naar Medan
Het idee voor het bouwen van de Graha Maria Annai Velangkanni in Medan gaat helemaal terug naar de koloniale tijd. Eind 19de eeuw lieten Franse en Nederlandse bedrijven arbeidsmigranten uit zuidoost India komen om te werken op hun plantages in de buurt van Medan. Onder de immigranten waren ook de katholieke families uit de regio’s Pondicherry en Tamil Nadu. In die tijd lieten deze bedrijven een kerkje bouwen zodat deze mensen de kerkdiensten konden volgen in hun eigen taal. De Nederlandse pastoor Van Loon, geholpen door zusters en andere paters, mocht voor het spirituele welzijn van deze Tamils zorgen omdat hij hun taal spraak. Deze pastoor zorgde er ook voor dat de kinderen van de Tamils onderwijs kregen door een school te bouwen in maart 1915.
Na de Tweede Wereldoorlog en nadat Pastoor Van Loon overleden was, raakte de Tamilse gemeenschap in een neerwaartse spiraal. Door gebrek aan educatie en aan vaardigheden raakten ze steeds meer achterop in de maatschappij. Hun hechte gemeenschap viel uit elkaar. Ze raakten geïsoleerd van de rest van de multi-etnische bevolking van Medan en omgeving. De Tamils kampten met werkloosheid en zware armoede. Ze werden vaak gediscrimineerd en geassocieerd met criminaliteit.
Gelukkig was er Pastoor James Barathaputra. Hij kwam als een jonge Jezuit vanuit India naar Maleisië en daarna naar Indonesië. De jonge pastoor kreeg het mandaat om zich bezig te houden met de katholieke Tamils. Hij zorgde ervoor dat de Tamils nieuwe vaardigheden aanleerden, fatsoenlijke huisvesting kregen en onderwijs volgden. Hierdoor verbeterden hun leefomstandigheden en hun kinderen kregen betere kansen voor een goede toekomst. Bovendien werden de Tamils meer geaccepteerd als volwaardige leden van de multiculturele Indonesische samenleving.
Ook hier gebeurde een wonder
Aan de rechterkant van het hoofdgebouw staat de Annai Velangkanni kapel. Daarin staat een beeld van Maria met Kindje Jezus. Onder de voeten van Maria zie je een fonteintje met stromend water. Dit water zou zijn spontaan ontsprongen tijdens de bouw van de kapel en blijft daarna stromen. Het hoe en waarom dit gebeurde blijft een raadsel. Zelfs de medewerkers van PAM, de drinkwatermaatschappij van Indonesië konden dit raadsel niet verklaren. Daardoor geloven mensen dat Maria dit wonder verricht heeft. Het water zou heilig zijn en helende kracht heeft. De PAM verklaart dat het water veilig is om te drinken. De pelgrims mogen het water tappen en naar huis meenemen.
Graha Maria Annai Velangkanni is het ultieme symbool van tolerantie van een multiculturele samenleving
De Tamil gemeenschap had een grote behoefte aan een plek om samen te komen. Deze behoefte leidde uiteindelijk tot het realiseren van de Graha Maria Annai Velangkanni. Pastoor James was persoonlijk verantwoordelijk voor de organisatie van dit grote bouwproject. Vrijwilligers deden het meeste werk en de kosten werden volledig gedekt door donaties.
De Tamils hebben altijd al een diep respect en een grote toewijding voor de Heilige Maria. Ook niet de katholieke Tamils bezoeken vaak de kerken die de naam van Maria dragen om haar te vereren. Bovendien noemen ze eigenlijk een katholieke kerk altijd ‘Matha Koil’, oftewel de kerk van Moeder Maria.
De naam Graha Maria Annai Velangkanni is het teken van respect van de Tamilse gemeenschap in Medan voor de Gezegende Moeder Maria uit het dorp Velankanni in India. Zoals gezegd, Pastoor James en de Tamils wilden dat deze kerk dezelfde functie zou krijgen als die wereldberoemde basiliek in Velankanni in India. Een pelgrimsplaats voor alle mensen dus. Ongeacht geloof, ras, rijk of arm mag iedereen dit godshuis ’thuis’ noemen. Hier kunnen mensen in alle rust alleen of samen bidden en mediteren.
Het open karakter van deze kerk ervaar je al meteen voordat je het complex ingaat. De poort is versierd met reliëfs van mensen in verschillende traditionele Indonesische kledingdrachten. Op de top van de poort staan miniaturen van traditionele Batakse huizen. Ook aan de wanden van de ronde trappen die naar de ingang van de kerk leiden zie je iets unieks. Daar zie je namelijk Wees Gegroet Maria in verschillende talen gegraveerd. Zowel in de talen van de verschillende Indonesische bevolkingsgroepen als in buitenlandse talen. Dit alles symboliseert het openkarakter van de kerk. In deze kerk zijn mensen van alle bevolkingsgroepen en religies welkom.
Graha Maria Annai Velangkanni bezoeken en hoe kom je er
Reis je naar Sumatra? Dan is het bezoek aan deze heilige plek een aanrader. Het complex ligt niet zover van de Crocodile Farm Medan. Ze liggen allebei aan de zijstraten van dezelfde doorgaande wegen, de Jalan Bunga Raya en de Jalan Bunga Sakura, in de bloemenwijk van Medan. Je kunt dus deze twee bestemmingen in een dag bezoeken.
De Graha Maria Annai Velangkanni ligt midden in een mooie woonwijk, Taman Sakura Indah. Het adres is Jalan Sakura III, nummer 7-10, Tanjung Selamat Medan.
Afhankelijk van waar je, je bevindt in Medan kun je de Graha Maria Annai Velangkanni gemakkelijk bereiken met de auto, taxi, betjaks of de busjes (in Medan noemen ze de busjes sudako). In principe kan je elke sudako die richting busterminal Pinang Baris rijdt nemen, mocht je met de bus willen reizen. Vandaaruit kun je een ander busje of betor (gemoriseerde betjak) richting de kerk nemen. Busjes met de routenummers 06, 23, P24, 32, 94, 99, 118 en 120 rijden allemaal naar Pinang Baris.
Maar als je een busje met routenummers P24 en 118 neemt hoef je nergens over te stappen, omdat deze busjes op Jalan Bunga Raya en Jalan Bunga Sakura rijden, Zeg tegen de chauffeur dat je wilt uitstappen bij de Graha Maria Annai Velangkanni. De chauffeur zal je uit laten stappen op Jalan Sakura III. Daarna hoef je alleen nog maar de straat in te lopen. Na ongeveer 200 meter sta je voor de poort van de kerk.
Zoals op alle heilige plekken, moet je als bezoeker rekening houden met bepaalde geldende protocollen. Trek bijvoorbeeld gepaste en nette kledingstukken aan. Aan de buitenkant hangt een boordje met de voorschriften die bezoekers in acht moeten nemen.
Handige websites
- Skyscanner: vergelijk en vind de beste deal voor je vliegtickets
- GGD Reisvaccinaties: onbezorgd en veilig op vakantie
- Bol.com: ook voor al je reisbenodigdheden
- Trivago: vergelijk en vind je leukste hotel
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK
Mursala eilanden: verborgen geheimen van Noord-Sumatra
Medan: de stad die ooit het Parijs van Sumatra was
Graha Maria Annai Velangkanni: bezoek deze unieke tempelkerk in Medan
Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.