Samosir eiland is een van de mooiste bestemmingen op Sumatra. Het eiland ligt in het Tobameer. Met een oppervlakte van ongeveer 640 vierkante kilometer is Samosir net iets kleiner dan Singapore. Samosir is het hart van de Toba Batak cultuur en er woont dan ook voornamelijk Toba Batak volk. Ga je binnenkort op vakantie naar Indonesië? Laat het Tobameer dus niet links liggen. Ter inspiratie hebben we voor jou 7 leuke dingen om doen op Samosir eiland samengesteld.
Draag een ulos als een Batak
Ulos is een traditionele langwerpige geweven doek van het Batakvolk. De ulos is in verschillende motieven en kleuren te vinden die elk een eigen naam, kenmerk en functie hebben. De doek is een symbool voor verschillende aspecten in het Batakse leven. Van geboorte tot verjaardag, en van bruiloft tot uitvaart, in alle belangrijke gebeurtenissen van een Batak speelt de ulos een sleutelrol. Er kan geen ritueel plaatsvinden zonder de aanwezigheid van ulos.
In principe draag je de ulos alleen als je naar een feest of andere ceremoniale gebeurtenissen gaat. Dit doe je door de doek in de lengte te vouwen en losjes op je schouder te leggen. Maar van ulos worden ook kleren, tassen en andere accessoires gemaakt en is tegenwoordig zelfs een van de bekendste stoffen in de Indonesische fashion industrie.
Beklim de hoogste bergtop van Samosir
Er zijn meerdere viewpoints om het Tobameer van boven te bekijken. Maar het mooiste uitzicht krijg je vanaf de berg Pusuk Buhit. Met 1972 meter is Pusuk Buhit absoluut geen hoogste berg op Sumatra, maar wel op Samosir. Vanaf de top van de berg heb je een panoramisch uitzicht op het Tobameer.
Pusuk Buhit ligt in het westelijke deel van Samosir, dichtbij de plaats Pangururan. Voor het Batakvolk was Pusuk Buhit een heilige berg. Ze geloofden dat de eerste voorouders van het Batakvolk hier waren ontstaan. Er zijn nog altijd mensen die deze berg vereren. Soms brengen ze offers om de berg en de voorouders te eren. Als je naar boven klimt zou je dus onderweg rituele voorwerpen zoals geslachte hanen, eieren, demban (het blad van een kruipplant dat voor de Batak een rituele waarde heeft), kafir limoen en sigaretten tegen kunnen komen.
Slaap eens in een echt Batakhuis
In verschillende dorpen op Samosir vind je nog tal van originele houten Batakhuizen. De meeste huizen zijn honderden jaar oud en veel ervan zijn niet meer bewoond. Men was bang dat de lege huizen zouden gaan vervallen en dan verloren gaan. De huizen worden daarom omgetoverd tot homestays waar toeristen kunnen verblijven.
In het dorp Huta Tinggi kun je je vakantie in een van deze unieke homestays doorbrengen. Bedenk wel, dit is geen luxe verblijf zoals je gewend bent. De huizen hebben geen aparte slaapkamer, de ruimte bereik je via een trap buiten. De voordeur is klein en laag, je moet dus bukken om binnen te komen. Er staat geen bed of ander meubilair in, laat staan een badkamer of toilet. Je slaapt op een matras op de vloer, dat is het enige comfort in deze basic accommodatie. Maar wil je slapen als een Batak? Laat dat matras dan links liggen en ga slapen op een amak, het gevlochten Bataks tapijt. En omdat het in de nachten op Samosir niet bepaald warm is kun je dit tapijt ook om je lichaam als een deken rollen.
Doe mee aan de Tortor
Tortor is de traditionele dans van het Toba Batak volk. Het is een groepsdans met simpele stappen en ritmische handbewegingen. De naam tortor komt van de geluiden die de voetstappen maakten wanneer mensen op de houtenvloer van het huis aan het dansen waren, die klonken zoiets als tor-tor-tor. Een samenstelling van Batakse trommels, genaamd gondang en een fluit begeleiden de tortor.
Tortor is een belangrijk element in de traditie van het Toba Batak volk. De dans is een onderdeel van de Batakse rituelen. De tortor wordt vaak uitgevoerd in belangrijke gebeurtenissen in het leven en de samenleving van de Batakers. Huwelijken, begrafenissen, het inwijden van een nieuw huis en oogstfeesten zijn enkele voorbeelden van de levensgebeurtenissen waarin de tortor wordt gedanst.
Shop je souvenirs bij elkaar
Jouw bezoek aan Samosir is niet compleet als je niet geshopt hebt op de souvenirmarkt van Tomok. Op deze gezellige markt zijn allerlei leuke spullen te koop, van ambachtelijke Batakse voorwerpen tot de te gekste prullaria. Je vindt er onder andere kleren, tassen, riemen, sleutelhangers, armbandjes en andere accessoires. Ook kun je daar ulos en andere Batakse handwerken, van de Batakhuizenminiatuurtjes en muziekinstrumentjes tot maskers en staven, kopen.
De souvenirmarkt kan je niet over het hoofd zien en is een van de eerste dingen die je ziet als jij van Parapat met de boot aankomt op het Samosir eiland. Het ligt langs de weg van de haven naar het toeristische centrum van Tomok waar je de bekendste attracties van het dorp kunt vinden. Ben je nog op zoek naar een leuk cadeautje voor het thuisfront? Neem dan rustig de tijd en slenter rustig door de gangen van de markt. Vergeet vooral niet om een beetje af te dingen, want in elke traditionele markt in Indonesië is het afdingen de normaalste zaak van de wereld.
Proef de echte babi panggang
De Batakers zijn dol op babi panggang. Wist je dat babi panggang die je bij een Chinees restaurant haalt zijn oorsprong in de Bataklanden vindt? Babi is varken in de Batakse taal en panggang is rosteren. Babi panggang betekent geroosterd varkensvlees.
De echte babi panggang heeft geen zoete rode saus. De Batakers eten het geroosterd varkensvlees met rijst, cassaveblad en een pittige sambal gemaakt van varkensbloed, mini rawit pepers, andaliman (Batakse korrelpepers) en limoensap.
Doe een rondje Samosir met een auto, scooter of fiets
Samosir kun je op verschillende manieren ontdekken: per auto, scooter of fiets. Op het eiland is er een goede ringweg die alle kustplaatsen verbindt. Met een auto of motorscooter kun je in een dag een rondje om het hele eiland maken. Een fiets, maar ook een scooter is perfect voor kleinere ritjes. Ook met een openbaar vervoer kun je Samosir goed verkennen, maar je bent dan minder flexibel.
De weg van Tomok naar Ambarita is een van de mooiste fietsroutes op Samosir. Het uitzicht langs de route is er een om niet snel te vergeten. Het idyllische landschap van bergen, rijstvelden, grazende buffels en dorpjes is waanzinnig mooi en lijkt rechtstreeks uit je wildste dromen te zijn geplukt. Het blauwe water van het Tobameer met in de verte voorbij varende boten maakt het plaatje helemaal perfect. En hoe meer je richting de bergen gaat hoe adembenemend en mooier het uitzicht wordt.