Op reis naar Indonesië: 6 handige tips voor je vertrek

op reis naar Indonesië

Yes, je gaat op reis naar Indonesië! Waar moet je allemaal aan moet denken? Hoe regel je de vluchten en wat neem je allemaal mee in je koffer? Moet je het hotel alvast reserveren? Heb je een speciale stekker nodig voor het opladen van je telefoon? En hoe zit het met het visum, inentingen enz?

Dat zijn voorbeelden van de vele vragen die je waarschijnlijk stelt als je van plan bent om op reis te gaan naar Indonesië. Dit artikel helpt je deze prangende vragen te beantwoorden.

Hoera, je gaat op reis naar Indonesië, maar welke is de beste vlucht?

Je komt er eindelijk uit. Je hebt het besluit genomen. Je wilt binnenkort op reis naar gaan Indonesië. Eindelijk vakantie naar het grootste eilandenland ter wereld. Dan komt de vraag: met welke vliegmaatschappij vlieg je er naartoe? Waar koop je de ticket en wat kost het?

Wat je aan een ticket wil uitgeven hangt af van verschillende factoren. Met welke maatschappij wil je vliegen? Wil je alleen maar een directe vlucht of vind je het niet erg om over te stappen? Reis je in hoog of laag seizoen? Hieronder enkele handige tips bij het kopen van je ticket.

Skyscanner : hier vind je de goedkoopste vlucht

De goedkoopste vluchten vind je vaak bij Skyscanner. Voor de goedkoopste vluchten moet je wel soms een paar keer overstappen. Maar het geld dat je daarmee bespaart kan je weer besteden op je vakantiebestemming. Het kan je soms tot een paar honderd euro’s schelen.

Een handig instrument om de goedkoopste ticket te scoren bij Skyscanner is de prijsalarm die je zelf kan instellen. Zo weet je wanneer de ticketprijs naar je bestemming daalt of juist stijgt. Zodra je weet wanneer je gaat vliegen zet je het prijsalarm op. Wanneer je het bericht krijgt dat de prijs daalt bezoek je de website van je gekozen vlucht en je boekt je reis meteen. Op deze manier betaal je nooit te veel voor een ticket.

Hoe zit het met het visum en de vaccinaties

Sinds 10 juni 2015 heb je geen toeristenvisum meer nodig als je als toerist op reis gaat naar Indonesië, maar je mag er niet langer verblijven dan 30 dagen. Bij aankomst in Indonesië krijg je een stempel van de immigratiebeambte op je paspoort. Hiervoor hoef je niks te betalen.
Let op : Deze visumvrijstelling gaat in op dag van je aankomst en kan je niet verlengen of omzetten naar een ander type visum.

Visum voor een langer verblijf in Indonesië

Wil je langer dan 30 dagen in Indonesie verblijven? Vraag dan een Visa on Arrival aan bij je aankomst in Indonesié. Voor dit visum moet je 500.000,- rupiah betalen. Dit visum kan je wel eenmalig verlengen met maximaal 30 dagen bij een immigratiekantoor in Indonesie.

Als je toch van plan bent om langer dan 30 dagen te verblijven kan je beter voor je vertrek het zogenaamde Visum voor eenmalig bezoek (type B211A) aan te vragen bij de Indonesische Ambassade in Den Haag. Met dit visum verblijf je maximaal 60 dagen in Indonesië. Bovendien kan je het in Indonesië nog tot 4 keer verlengen voor maximaal 30 dagen per keer. Dit visum kost 50,- Amerikaanse dollar.

op reis naar Indonesië

Let op: Vaccinaties zijn nodig als je op reis gaat naar Indonesië

Voor op je reis naar Indonesië heb je helaas vaccinaties en inentingen nodig. Tijdens je (rond)reis door Indonesië kan je in aanraking komen met allerlei infectieziekten waarvoor je misschien noodzakelijke medische hulp zoekt. Hier zit je echt niet op te wachten. Dus ga je binnenkort op reis naar Indonesië en wil je je vakantie zorgeloos vieren? Vraag dan een advies aan de GGD bij jou in de buurt welke vaccinaties je nodig hebt.

Informatie over welke inentingen en vaccinaties die je nodig hebt voor je reis naar Indonesië kan je bekijken op de website van de GGD Reisvaccinaties. Ook kun je er bekijken welke kosten zijn mogelijk door je zorgverzekering vergoed. Daarnaast is het handig om de gratis app GGD reist mee te downloaden. Hiermee heb je altijd actuele reistips en informatie bij de hand. De app is geschikt voor iOS en Android en is bovendien ook offline te gebruiken.

Waar moet je nog aan denken?

Als je op reis bent wil je zoveel mogelijk comfort hebben en zo weinig zorgen. Je wilt van je vakantie genieten zonder vervelende ongemakken. Ga dus na wat je allemaal nodig hebt voor je reis.

Bescherming tegen muggenbeten

De aanwezigheid van de muggen in Indonesie hangt af van de hoogte van de plaatsen waarop je je bevindt. Op hoger gelegen gebieden zoals de Dieng Plateau loop je nauwelijks gevaar voor muggenbeten. Maar kom je op lager gelegen plaatsen dan zal je je moeten beschermen tegen de muggen. Muggen kunnen de nare ziekten chikungunya, zika, malaria en dengue overbrengen.

Je kunt je best beschermen tegen de muggenbeten door het dragen van bedekkende kleding zoals een lange broek, een lange rok of een bloes met lange mouwen. Maar zulke kleren dragen met de tropische Indonesische temperaturen en hoge luchtvochtigheid is niet echt aangenaam. Smeer je daarom in met antimuggencrème of -olie. Een middel dat DEET bevat werkt meestal het beste.

Bescherming tegen de zon

De zon schijnt in Indonesië het hele jaar door. De zonkracht in is heel hoog, en kan je al na een paar uur onbeschermd zonnen doen verbranden. Smeer je dus goed in met zonnebrandcrème met hoge factor.

zonnecreme voor op je reis naar Indonesië

Wereldstekker of reisstekker

In Indonesië geldt een netspanning van 230 volt en de frequentie is 50 Hz, net zoals in nederland. Voor het opladen van je smartphone, laptop, e- reader en dergelijke heb je dus geen reisstekker nodig. Maar controleer wel even het etiket op je apparaat, als is het maar om er zeker van te zijn.

Koop extrabundel voor buiten Europa

In Indonesië kan je een simkaart met internetbundel voor toeristen kopen, zodat je kan blijven internetten tijdens je reis. Om de simkaart te actieveren moet je je registreren met je geldig paspoort. Echter is het verstandig om extra bundel voor buiten de EU te kopen zodat je elk moment en zonder hoge kosten, bijvoorbeeld op de dag van je aankomst, met je thuisfront kan communiceren. Koop dus extra bundel bij jouw eigen provider. Gebruik deze bundel alleen voor het versturen en ontvangen van appsberichten, sms’en of bellen en zet de videofunctie uit. Op veel plaatsen in Indonesië kan je gebruik maken van de wifi verbinding als je wilt videobellen.

Op reis naar Indonesië, welke kleren stop je in je koffer?

Indonesie is een tropisch land, de zon schijnt er 365 dagen per jaar. Het is er altijd warm, maar hoe warm het is hangt ook af van welke hoogte waarop een plaats ligt. Op de meeste lager gelegen plaatsen zoals de stad Medan kunnen de temperaturen overdag oplopen tot 36 graden en ’s nachts gemiddeld 25 graden. Maar in Berastagi, een hoger gelegen plaats niet ver daar vandaan, is het veel koeler. Het wordt er overdag meestal ‘maar’ 25 graden. In de nacht is het nog koeler, het wordt vaak maar 16 of 17 graden.

Wat je meeneemt in je koffer hangt helemaal dus af van waar je naar toe gaat en wat je van plan bent te gaan doen in Indonesië. Ga je op strandvakantie naar Bali? Neem dan vooral luchtige kleding mee. Maar wil je ook de Bromo vulkaan beklimmen? Neem ook zeker een trui, een paar stevige wandelschoenen en een wind- of regenjack mee.

op reis naar Indonesië de juiste kleren

Hotel boeken voor de eerste nachten nog voordat je op reis naar Indonesië gaat

Ook al hou je er van om op bonnefooi te reizen, het is toch verstandig om hotel voor je eerste nachten in Indonesië te boeken. Op Bali staan de hotels in iedere hoek van de straat. Je kunt ter plaatse kiezen in welk hotel je wilt verblijven. Maar soms kan je moeilijk kiezen omdat het er zo veel zijn. Voordat je het weet, loop je van het ene hotel naar het andere, op zoek naar voor jou de beste kamer en prijs, met je bagage en al.

in Jakarta liggen de hotels juist meer verspreid. Dwalen door de straten hier met je koffer en je rugzak is zeker geen prettige bezigheid. Bovendien loop je het risico een hotel binnen te lopen, maar ze hebben geen passende kamer meer voor jou.


Handige websites


Dit artikel bevat affiliatie links. Klik hier voor meer informatie.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?