Rare gewoontes van de Indonesiërs: hoe ga je daarmee om?

rare gewoontes van de Indonesiërs

Als je op vakantie bent in Indonesië wil je misschien heel veel van het land ontdekken. Het gaat dan makkelijker als je contact maakt met de lokale bevolking. Want door contact en omgang met de locals gaan voor jou veel deuren open die anders dicht waren gebleven. Als je contact wilt maken met mensen in Indonesië dan is het wel heel fijn om te weten dat je misschien te maken zult krijgen met rare gewoontes van de Indonesiërs en hoe ermee omgaat.

Rare gewoontes van de Indonesiërs nummer één: super aardig

Gastvrijheid en vriendelijkheid horen bij de Indonesische cultuur. Die gastvrijheid tonen ze niet alleen naar elkaar, maar ook naar buitenstaanders. Ze zijn erg geïnteresseerd in toeristen en maken graag contact met hen. Als je ergens op je bestemming in Indonesië bent zullen mensen soms proberen in gesprek met je te raken. Uit pure interesse, maar soms ook om hun Engels te oefenen. Helaas vinden sommige toeristen de vriendelijkheid van de mensen in Indonesië soms een beetje irritant en opdringerig. Vooral als ze allerlei vragen beginnen te stellen en samen op de foto willen.

Direct en nieuwsgierig

Indonesiërs zijn vrij direct en erg nieuwsgierig. Schrik niet als je ineens allerlei vragen krijgt over dingen die voor jou mogelijk iets persoonlijker zijn. De mensen in Indonesië vragen heel snel naar je naam, waar je vandaan komt, waar je heen gaat en dergelijke. Ze willen ook weten of je getrouwd bent, kinderen hebt, wat voor werk je doet, hoeveel je verdient of wat je ticket naar Indonesië kost. Dat kun je vergelijken met een onbeduidend gesprek over het weer in Nederland om een gesprek aan te gaan. In Indonesië is het een normale gang van zaken om elkaar te vragen naar dergelijke “privé” zaken. Uiteraard hoef je niet te vertellen hoeveel je verdient. Het beste kan je antwoorden met ‘secukupnya saja’ (net genoeg om van te leven).

Een slappe hand

In Indonesië is het gebruikelijk om een hand te geven als je je aan iemand voorstelt, maar veel doen het niet. Vaak zijn ze te verlegen om als eerste de stap te nemen. Want echt waar, hoe direct en nieuwsgierig ze ook mogen zijn, Indonesiërs zijn best verlegen. Als je eenmaal je hand uitsteekt waarderen ze het wel en maakt het ze gelijk veel losser. Het geven van een hand doe je zo; je geeft je hand, kort schudden en je legt vervolgens je hand tegen je borst, bij het hart. Indonesiërs hebben er een handje van om een slap handje te presenteren en een nog slappere handdruk te geven. Het komt dan over alsof ze het niet van harte doen. Ook vermijden ze vaak oogcontact tijdens het geven van een hand, ze kijken meestal opzij. Trek je je hier niets van aan. Ook dat komt omdat ze vaak te verlegen zijn. Geef en schud je hand zoals je dat normaal doet.

Overal om lachen: misschien wel de meest rare gewoontes van de Indonesiërs

Indonesiërs lachen veel. Ze kunnen werkelijk om alles lachen. Waar een Nederlander meteen gaat vloeken om een minder plezierige situatie, zien Indonesiërs er vooral de lol van in en beginnen te lachen. Word bijvoorbeeld dus niet boos als iedereen ineens begint te lachen omdat je je hoofd gestoten hebt doordat het kozijn van de deur te laag is. Of als je in een bus zit en je probeert je lange benen tussen de te krappe beenruimte te wringen. Lach gewoon mee, want ze staan je allesbehalve uit te lachen. Ze vinden jouw lange, witte benen juist prachtig.

rare gewoontes van de Indonesiërs: gedrag advies tijdens je vakantie in Indonesië

Hiërarchie

Nog een van de rare gewoontes van de Indonesiërs zijn hoe ze elkaar aanspreken. Over het algemeen is de onderlinge omgang in Indonesië wat formeler dan in Nederland. In de Indonesische cultuur wordt veel belang gehecht aan de hiërarchie. Je spreekt een oudere persoon niet aan met kamu of kau (jij) maar altijd met de aanspreektitel, bapak (meneer), ibu (mevrouw) of kakak (oudere broer of zus). Iedereen is dus je oom, opa, tante, oudere zus, oudere broer, zusje of broertje. Gelukkig voor jou als toerist is iemand aanspreken met Ánda (U) voldoende.

Onreine linkerhand

Eten, iets aannemen of geven doe je altijd met je rechterhand in Indonesië. Nooit met je linkerhand, omdat dat de hand is waarmee je je billen schoonmaakt. Indonesiërs maken namelijk geen gebruik van een toiletpapier. Bij het bezoek aan het toilet maken hun achterste schoon met water, daarbij gebruiken ze de linkerhand om hun billen schoon te vegen.

Ondanks bovenstaande hoef je je echt geen zorgen te maken over de omgang met Indonesiërs. Ze zijn heel open en makkelijk in de omgang. Bovendien hebben Indonesiërs een groot respect voor buitenlanders en zijn heel behulpzaam. Als je ze ook respecteert en je je enigszins aanpast zul je merken dat contact met Indonesiërs erg leuk is.

wat moet je weten van de rare gewoontes van de Indonesiers

Handige websites


DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

1 2

Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?