Het klimaat in Indonesië: 11 weerweetjes en wanneer is de beste reistijd?

dit is het klimaat in Indonesië

Het klimaat in Indonesië is tropisch en gewoon warm, toch? Ja en nee. Ja omdat Indonesië precies aan de evenaar ligt, daardoor schijnt de zon er 365 dagen per jaar. En nee, omdat Indonesië heel groot en heel divers is. net zoals de natuur, de bevolking, de talen, het eten en de culturen verschilt ook het klimaat in Indonesië per gebied. Het hangt af van de hoogte waar een plaats zich bevindt. Hoe hoger je je bevindt, hoe frisser het er is. En hoe lager hoe warmer.

Indonesië heeft maar 2 seizoenen : het regenseizoen en het droge seizoen

De evenaar loopt dwars door Indonesië, waardoor Indonesië een tropisch klimaat heeft. Het tropisch klimaat is beïnvloed door de moessons. Ieder half jaar waait de moessons afwisselend van west naar oost en andersom. Daardoor heeft Indonesië maar 2 seizoenen: namelijk het het natte -of regenseizoen en het droge seizoen. Geen 4 seizoenen zoals in Nederland dus.

Het klimaat in Indonesië behoort tot het Aziatische moessongebied met extreme regenseizoenen en veel wind. Gelukkig merk je er in Indonesië niks van. Waarom?

Over het algemeen kenmerkt het Aziatische moesson zich door extreem veel regen in het regenseizoen en een heel droge periode in het droge seizoen. Bovendien kunnen de tropische luchtstromingen orkanen of cyclonen veroorzaken. Indonesië ligt pal op de evenaar en door deze gunstige ligging bevindt Indonesië zich gelukkig net buiten het bereik van orkaangebieden. Daardoor blijft indonesie dus bespaard van alle ellende die orkanen met zich meebrengen.

Hoe de westelijke en oostelijke moesson het klimaat in Indonesië beïnvloedt

Indonesië ligt tussen het Aziatische vasteland en Australië. De westelijke moesson stroomt vanuit Zuid Azië over de Indische Oceaan naar het oosten. Deze wind bevat veel verdampt water uit de oceaan en veroorzaakt meer regen in Indonesië in de maanden tussen oktober en april.

De oostelijke moesson stroomt vanuit Australië richting Zuid Azië. Deze wind passeert veel land en bevat minder verdampt water. Daardoor valt er minder regen in Indonesië tussen april en oktober, het droge seizoen dus.

Gemiddeld valt er 2000 tot 3000 mm regen in Indonesië, maar het regent er niet iedere dag en overal

Indonesië bestaat uit eilanden en is van alle kanten dus omringd door wateren. Daardoor heeft de lucht een hoge vochtigheid. Het regent er vaak maar kort. Ondanks de hoge gemiddelde regenval brengt de westelijke moesson echt geen dagenlange regen in Indonesië. Er valt geen water met bakken uit de lucht zoals in India en haar buurlanden. Dat komt omdat de landschappen van Indonesië heel divers zijn. Waar en wanneer de regen valt hangt af van de ligging en de oppervlakte van een regio, de windrichting en hoever die plaats van de evenaar ligt. Het regent vaker in gebieden op 600 tot 900 meter hoogte en in de westelijke kustgebieden.

In gebieden met veel bergen regent het vaak omdat de onregelmatige oppervlakte van de bergen de wind dwingt om te stijgen of te dalen. Het water in de wolk is zwaarder dan de wind en daarom gaat het vaak regenen in gebieden waar de wind over de bergen klimt. Aan de andere kant, waar de wind daalt regent het veel minder.

Ook op de grote vlakke en open gebieden langs de kust kan het vaak regenen. Hoe dat kan? Door hoge watertemperatuur van de zee kan het water heel snel verdampen. De wind die vanuit zee richting het land stroomt bevat dan te veel vocht. Het water in de wolk is zwaar en daarom kan het uit de lucht vallen in de kustgebieden.

Het droge seizoen in Indonesië is niet echt droog. Het regent evengoed tijdens het droge seizoen

Dit komt door het vele water van de Indonesische zeeën. Na het verlaten van Australië stroomt de oostelijke moesson over zee richting Indonesië en neemt hij verdampt water uit de zee mee. Bij het passeren van de eilanden met verschillende landschappen raakt de wind het zware water kwijt en zal het dus gaan regenen. Ook tijdens zijn toch door Indonesië neemt de wind het verdampte water uit de zeeën van Indonesië mee zal het naar beneden vallen bij verandering van richting of als er te veel water in de lucht is.

In Indonesie is het altijd zomer met overal gelijke temperatuur

Je hoeft dus nooit na te denken over wat je morgen moet aantrekken. Ook na de regen en na zonsondergang duikelt de temperatuur niet omlaag zoals in Nederland. Alleen als je naar de bergachtige gebieden reist kan het frisser worden door de hoogte. In de hoogvlakten van Dieng is vorst op de grond niet ondenkbaar. En op de hoogste bergketen van Indonesië, de Jayawijaya op Papua ligt zelfs het hele jaar door de sneeuw.

Wat voor weer krijgen we vandaag? De vraag over het klimaat in Indonesië is geen issue

Het weer voorspellen in Indonesië heeft geen zin. Het klopt nooit. Bovendien waarom zou je je druk maken om het weer als iedere dag de zon om 6 uur in de ochtend opgaat en om 6 uur in de avond ondergaat? In Jakarta wordt het toch altijd 30 graden. In Medan, Denpasar en Ambon ook.

Het weer is in Indonesië ook helemaal geen gesprek van de dag. Niemand zal je begrijpen als je een wildvreemde aanspreekt met : “Mooi weer hé?” zoals in Nederland. Je kunt beter opmerken dat het een beetje koud is zelfs wanneer de temperatuur tijdens de ietwat langdurige regen nog niet eens één graad Celsius daalt.

Als het klimaat geen issue is, wordt het weer in Indonesië niet voorspeld dan?

Jawel. De voorspellingen over het wel of niet gaat regenen, bewolkt etc. kloppen alleen vaak niet, Het tropische klimaat laat zich niet makkelijk voorspellen. Soms voorspellen ze (zoals vandaag van dit schrijven) in bijna alle steden van de provincie Noord Sumatra het zou gaan regenen, maar bij navraag aan vrienden en familie in Indonesië schijnt de zon gewoon fel en hebben ze nog geen druppels regen gezien. Wat wel altijd klopt is dus de temperatuur. Altijd rond de 30 graden!

De tegenhanger van het KNMI in Indonesië is de BMKG (Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika). Hier kan je, naast de weersvoorspellingen en het klimaat in Indonesië, ook de informatie over eventuele aardbevingen en tsunami’s vinden. De website van de BMKG is ook in het Engels. Handig als je in Indonesië bent en wil toch zeker weten dat je vannacht niet in je slaapt wordt verrast door een tsunami.

In Indonesië hebben ze een andere definitie voor het regen- en droge seizoen

Het droge seizoen tussen maand april en oktober en het regenseizoen tussen oktober en april bestaan voor Indonesië alleen maar in theorie. In de praktijk is dat heel anders. Het maakt helemaal niet uit in welke maand, zodra het een paar dagen in een week regen en buien vallen, voor Indonesische mensen betekent het het regenseizoen. En als het meer dan een week alleen maar zonnig is en geen druppel regen valt, dan noemen ze het het droge seizoen.

het warme klimaat in indonesië

Over het klimaat in Indonesië gesproken, waar en in welke maand regent het het vaakst?

In het regenseizoen verschuift de hoeveelheid van de regenval van de westelijke gebieden naar het oosten mee met de stroom van de Moesson :

In de westelijke kustgebieden van Sumatra tot ter hoogte van Bengkulu regent het het vaakst in de maand november.

Op Lampung en Bangka regent het het vaakst in december.

De eilanden Java, Bali en de rest van de Kleine Sunda Eilanden krijgen de regen het vaakst in de maanden januari en februari. Daarom vinden de overstromingen in die regio’s, zoals de beruchte overstromingen in Jakarta ook plaats rond die maanden.

Waar valt de meeste en de minste regen in Indonesië

Er mag dan wel veel regen vallen in Indonesië, gemiddeld 2000 tot 3000 mm per jaar, maar dit gebeurt niet overal evenveel. Sommige regio’s, bijvoorbeeld het eiland Komodo, zo weinig regen dat het landschap er dor is. Terwijl de Bogor in West Java wel minder regen zou mogen krijgen. Want de grote hoeveelheid hemelwater die daar uit de lucht komt veroorzaakt van oudsher de overstromingen in Jakarta.

Gebieden waar minder dan 1000 mm regen:

Dit zijn dus de droogste regio’s van Indonesie. Het is gelukkig maar ongeveer 0,6 procent van de totale oppervlakte van Indonesië. Dat zijn voornamelijk de oostelijke eilanden van Nusa Tenggara en 2 plaatsen op eiland Sulawesi: Het Dal van Palu en Luwuk.

Gebieden waar de hoeveelheid regen tussen 1000 en 2000 mm:

Dit zijn de westelijke delen van Nusa Tenggara, een deel van Merauke, de Aru-eilanden en de Tanimbar-eilanden.

Tussen 2000 en 3000 mm:

Dit is dus gelijk aan de gemiddelde of de normale hoeveelheid regenwater dat per jaar valt in In Indonesie. Dit valt op Zuid- en Oost Kalimantan, oostelijk Sumatra, Papua, Maluku, grote delen van Sulawesi, een deel van West Java en Midden Java.

Gemiddeld meer dan 3000 mm

Deze enorme hoeveelheid regen valt meestal in hoger gelegen gebieden waar veel bergen zijn zoals: westelijk Sumatra, het midden van Papua, Midden Kalimantan, delen van Java en op sommige plaatsen op Bali en lombok.

Gezien het klimaat Indonesië, wat is dus de beste tijd in het jaar om er naartoe af te reizen?

Over het algemeen wordt tussen mei en oktober aangehouden als het beste moment om naar Indonesië te gaan, tijdens het droge seizoen dus. Maar houd er rekening mee, zoals hierboven al uitgelegd, het regent evengoed in deze maanden. Het verschil tussen het droge seizoen en het regenseizoen zal je waarschijnlijk niet eens in de gaten hebben.

De laatste vraag : wanneer, in welke maand kun je het beste naar Indonesië voor het mooie weer? Het antwoord is: in Indonesië is het altijd mooi weer. Je kunt het hele jaar door reizen naar Indonesië. Het enige waar je je rekening mee houdt is waar je naar toe gaat tijdens je reis naar Indonesië, zodat je je kan eventueel voorbereiden welke extra kleding je in je koffer kan stoppen.

het klimaat in indonesie is aangenaam

Handige websites


Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?