We weten allemaal wel dat Indonesië een kolonie van Nederland is geweest. Maar weet je ook dat lang voor de komst van de Nederlanders veel buitenlandse handelaren Indonesië al bezochten? Deze handelaren kwamen uit verschillende landen en namen ook hun godsdiensten mee die ze onder de bevolking verspreidden. Op die manier zijn de bevolking van Indonesië hindoes, boeddhist, moslim of christelijk geworden.
De komst van hindoeïsme en boeddhisme in Indonesië
Rond de 2de eeuw schreven de Indiase geleerden over Dwipantara, namelijk hindoeïstische koninkrijken op de eilanden Java en Sumatera. Daarna ontstonden nog vele hindoeïstische en boeddhistische koninkrijken die elkaar opvolgden. Het grootste hindoeïstische koninkrijk was Majapahit. Deze bevond zich in Oost-Java. Terwijl het grootste boeddhistische koninkrijk was Sriwijaya. Deze was gevestigd op het eiland Sumatera in de huidige provincie Zuid-Sumatera. Al die koninkrijken lieten kostbare schatten in de vorm van de vele tempels na. De machtige tempel Borobudur bij Yogyakarta en zijn buur, het prachtige tempelcomplex Prambanan stammen uit de glorietijd van het hindoeïsme en boeddhisme.
De islam
De islam kwam in Indonesië rond de 8ste eeuw, meegenomen en verspreid door Arabische handelaren. Maar het werd pas wijdverbreid rond de 14e eeuw toen Majapahit aan haar einde begon te komen. Daarna werden islamitische koninkrijken, oftewel sultanaten gesticht. De islam werd onder de bevolking overal verspreid. Hiermee nam de islam de plaats van het hindoeïsme en boeddhisme als de grootste godsdienst over.
Het christendom en de komst van de Europeanen
Het christendom in Indonesië is meegekomen met de komst van de Europeanen. Eind 16e eeuw zetten de Nederlandse handelaren hun voeten op de Molukken. Ze waren op zoek naar specerijen zoals pepers, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. In die tijd waren deze hele kostbare handelsgoederen op de Europese markt. Op de Molukken troffen ze troffen andere Europeanen aan. Want de Portugezen gingen ze al decennia voor, gevolgd door de Spanjaarden. Ondertussen kwam ook de VOC ( Verenigde Oost-Indische Compagnie) naar de Molukken. Ze voerden oorlog tegen de Portugezen en de Spanjaarden om de monopolie op de specerijenhandel te verkrijgen. De Nederlanders wonnen de oorlogen. De Spanjaarden en de Portugezen moesten vertrekken en daardoor kreeg de VOC daar het alleenrecht in specerijenhandel.
Op 17 maart 1798 ging de VOC failliet en werd daarna genationaliseerd. Alle diens bezittingen gingen over op de Nederlandse regering (toenmalige Bataafse Republiek) over. Vanaf dat moment werd de archipel van Indonesië door de Nederlandse Staat gekoloniseerd. Een gouverneur-generaal vertegenwoordigde de Nederlandse regering in het alom bekende Nederlands-Indië.
De Japanse bezetting en de onafhankelijkheid van Indonesië
Tijdens de Tweede Wereldoorlog versloegen de Japanse troepen Nederland in Zuidoost Azië. Nederlands-Indië capituleerde op 9 maart 1942. Dat was het begin van een drie en een half jarige periode van gruwelijke bezetting door de Japanners in Indonesië. De Europeanen werden geïnterneerd in de kampen en leefden in erg barre omstandigheden. Veel lokale bevolking werden gedwongen tot Romusha (dwangarbeider). Mensen leden honger, omdat de Japanners alles opeisten. Van rijstoogsten, vee tot en met het zout toe moesten worden afgestaan aan de Japanners. Daardoor leden veel mensen aan ziektes zoals de beriberi en aandoeningen aan de schildklier.
Na de val van de atoombommen in Hiroshima en Nagasaki gaf Japan zich over op 15 augustus 1945 aan de geallieerden. De oorlog is officieel beëindigd. Twee dagen later, op 17 augustus 1945 verklaarde Soekarno de onafhankelijkheid van Republiek Indonesië. Maar het duurde nog tot 27 december 1949 voordat Nederland bereid was die onafhankelijkheid te erkennen. In totaal hebben de Nederlanders dus ongeveer drie en een halve eeuw in Indonesië gezeten.
Handige websites
- Skyscanner: vergelijk en vind de beste deal voor je vliegtickets
- GGD Reisvaccinaties: onbezorgd en veilig op vakantie
- Bol.com: ook voor al je reisbenodigdheden
- Trivago: vergelijk en vind je leukste hotel
Dit artikel bevat affiliatielinks. Voor informatie klik hier.