Sambal hati: kippenlevertjes in rode sambalsaus | Recept

Sambal hati, kippenlever en kippenmaag met baladosaus

Sambal hati is een populair Indonesisch gerecht van gebakken kippenlevertjes in een rode sambalsaus, vaak in combinatie met kippenmaagjes en aardappelblokjes. Dit gerecht kom je vaak tegen op het menu van zowel bij de straatverkopers als in de luxe restaurants.

Stukje voedzaam vlees

Kippenlevertjes en kippenmaagjes vallen onder het orgaanvlees. In de hedendaagse westerse cultuur is het eten van orgaanvlees is geen gewoonte, men wil liever het echte vlees (lees: spieren) van een dier eten. Maar vroeger was dit echt de normaalste zaak van de wereld. Als een dier geslacht werd, aten mensen alles op, niks werd weggegooid. Gelukkig is het in grote delen van de wereld nog steeds zo. In Indonesië zijn kippenlevertjes en kippenmaagjes zelfs een soort delicatesse, het favoriete stukje vlees dat vrijwel iedereen het lekkerst vindt.

In orgaanvlees, kippenlevertjes en kippenmaagjes dus ook, zit een hoge concentratie aan voedingstoffen. Niet voor niets dat in de natuur de roofdieren de organen als eerst opeten. Ze weten namelijk hoe voedzaam dit stuk vlees is. Ook het schijnt dat de meeste organen bijzonder rijk zijn aan vitamines en mineralen, waardoor je zelfs voedingssupplementen op basis van orgaanvlees kunt kopen.

Toch is vanwege de bijzondere hoge voedingswaarde is het raadzaam om dit vlees met mate te eten. In orgaanvlees zit een behoorlijk hoog gehalte aan cholesterol en vitamine A, voedingstoffen die bij te veel inname een schade aan je gezondheid kan toebrengen. Te vaak orgaanvlees eten is dus niet gezond, maar zo nu en dan is het wel een heerlijke en voedzame afwisseling in het dagelijkse menu. Bovendien zijn kippenlevertjes en kippenmaagjes een stuk goedkoper dan gewoon vlees.

Dit heb je nodig om sambal hati te maken

  • 400 gram kippenlever
  • 400 gram kippenmaagjes
  • 300 gram vastkokend aardappelen
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 grote rode Spaanse pepers
  • 2 kleine rode chilipepers
  • 2 middelgrote tomaten
  • 3 limoenblaadjes
  • zout naar smaak
  • 1/2 theelepel kippenbouillonpoeder
  • zonnebloemolie

En zo maak je het

  1. Neem een kookpan met genoeg water en kook hierin de kippenlevertjes en kippenmaagjes gaar. Haal ze uit de pan, laat ze even afkoelen en snijd ze in stukjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm.
  2. Hak de sjalotten, knoflook en tomaten grof, snijd de Spaanse pepers in korte stukjes. Doe alles samen met de kleine chili pepers in een hoge mengkom en maal vervolgens alles fijn tot een kruidenpasta. Dit is de sambal.
  3. Schil en snijd de aardappelen in blokjes van 1,5 x 1,5 cm
  4. Verwarm ongeveer 250 ml olie in een wokpan en bak hierin de aardappeltjes goudbruin.
  5. Haal de aardappeltjes uit de pan en bak in dezelfde olie de kippenlevertjes en de kippenmaagjes tot ze goed dichtschroeien.
  6. Haal het vlees uit de pan. Schep de olie weg maar laat nog een bodempje achter in de pan.
  7. Fruit hierin de sambal met de limoenblaadjes. Voeg de kippenbouillonpoeder en het zout toe en fruit alles verder in ongeveer 12 tot 15 minuten minuten helemaal gaar.
  8. Voeg de aardappeltjes en het vlees toe en haal ze gelijkmatig door de sambal.
Sambal hati oftewel kippenlevertjes in rode sambalsaus

Serveertip sambal hati

Sambal hati eet je het lekkerst met warme witte rijst. Serveer ook de groente naar keuze erbij, lodeh tempe, sayur lodeh of urap? Het kan eigenlijk vrijwel alles. Vergeet de kroepoek ook niet, want ze maken elke Indonesische maaltijd altijd compleet.

Wil je de basistechnieken van Indonesisch koken leren? Volg dan een Indonesische kookworkshop. Neem voor meer informatie contact met ons op via contactformulier, email: info@indonesischkoken.com of indonesischkokeninweert@outlook.com. Bellen of whatsapp: 0643418702.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?