Een van de leuke activiteiten om te doen tijdens je vakantie in Indonesië is de pasar bezoeken. Pasar is het Indonesische woord voor de traditionele markt. Pasar is de ideale plek om de lokale specialiteiten te leren kennen, leuke souvenirs bij elkaar te winkelen en wat te eten kopen voor een kleine prijs. Bovendien is het er heel gezellig en je maak ook nog leuk contact met de lokale mensen. Op pasar ruik je allerlei vreemde en nieuwe geuren. Van de geur van nieuwe kleren tot de scherpe specerijengeur, en van heerlijke geur van de verse koffiebonen tot de minder aangename geur van gedroogde vis.
Pasar blijft populair
De supermarkt bestaat in Indonesië al best lang maar je vindt ze niet overal. Een supermarkt vind je meestal binnen in gebouw van een shopping mall, het winkelcentrum waar je werkelijk alles kunt kopen. Iedere stad van een beetje betekenis heeft wel een paar shopping malls in huis. Maar de meeste Indonesiërs komen daar amper, want de prijzen zijn voor gemiddelde Indonesiërs vaak te duur. Een bezoek aan de mall en de supermarkt is voor veel mensen dan ook vaak gezien als een uitje.
Daarom doen de meeste Indonesiërs hun boodschappen nog steeds op pasar. Op de markt is alles goedkoper en lekkerder. Bovendien is fruit, vis, groente of vlees altijd verser daar dan op de supermarkt. Fruit en groente komen direct na de pluk uit het platteland. De vis wordt direct na de vangst aangevoerd en het vlees komt meteen na de slacht uit het slachthuis. De kippen en gevogelte worden vaak ter plaatse geslacht en schoongemaakt. Zelfs het eten dat bij de marktkrampjes wordt verkocht is lekkerder dan in een luxe restaurant.
De laatste jaren stampen ook nog ontelbare mini en midi markets uit de grond. Deze zijn een soort kruidenierswinkel of een buurtwinkel op basis van een franchiseformule van bekende ketens. Naast boodschappen kun je hier ook voor allerlei diensten terecht, bijvoorbeeld voor het betalen van je drinkwater abonnement of het kopen van vliegtuigtickets. Maar het aanbod is beperkt en ze verkopen geen verse producten. Daarom doen de meeste Indonesiërs hun dagelijkse boodschappen nog steeds op de pasar.
Soorten pasar
In Indonesië vind je allerlei soorten pasar. Elke stad heeft meerdere pasars. Er zijn gewone markten waar je echt alles, van eten tot kleren, en van prullaria tot antiek kunt kopen. Er zijn ook markten waar je alleen maar bepaalde producten kunt kopen, zoals pasar kain (stoffenmarkt), pasar ikan (vissenmarkt) of pasar buah (fruitmarkt).
Daarnaast vind je ook nog markten die genoemd worden naar de tijdstip wanneer zij open zijn zoals:
- Pasar pagi, ochtendmarkt
Voor deze markt moet je heel vroeg opstaan. De pasar pagi begint al heel vroeg. De eerste verkopers zijn meestal al om twee of drie uur in de nacht aanwezig. Op deze markt worden alleen levensmiddelen zoals groente, fruit, specerijen, verse vis en dergelijke verkocht die rechtstreeks uit het platteland of zee komen. Alles is hier dus vers. Naast boodschappen kun je ook een warm ontbijt kopen. De meeste mensen die zo vroeg boodschappen komen doen zijn dan ook doorverkopers, eten verkopers en levensmiddelenwinkeleigenaren. - Pasar siang, overdagmarkt
Deze zijn de gewone markten waar je van alles kunt kopen. De openingstijden zijn meestal tussen vier uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags. - Pasar sore/pasar malam, namiddag/avondmarkt
Op deze markt kun je nog heel laat boodschappen doen, spullen kopen of een hapje eten. De markt begint meestal om vier uur in de middag en kan tot in de late uurtjes nog open zijn.
Pasar terapung, de leukste markt van Indonesië
Voor een unieke marktervaring moet je de pasar terapung (drijvende markten) bezoeken. In Indonesië vind je deze markten op verschillende plaatsen. Maar de bekendste zijn de pasar terapung op de grote rivieren in Banjarmasin, de hoofdstad van Zuid-Kalimantan. Op deze markten zitten de verkopers en de kopers op kleine bootjes. Maar ook vanaf de kade kun je je aankopen doen, de bootjes komen dan naar je toe. Op wat grotere boten wordt eten bereid en verkocht. Al varend geniet je van de lekkerste sate, nasi goreng of mie goreng, de sfeer en van de rivier. Als je deze markten wilt bezoeken moet je wel vroeg uit de veren zijn, want deze zijn een soort drijvende pasar pagi. Om tien zijn alle bootjes weer weg.
Afdingen
Ben je een kei in onderhandelen? Overal op pasar moet je afdingen. Dat maakt het kopen op de markt juist ook zo leuk. Je gaat altijd met tevreden gevoel weg als je iets gekocht hebt na een stevige onderhandeling. Let er wel op, maak het niet te bont. Blijf redelijk. De verkopers moeten ook nog iets kunnen verdienen. Bovendien kunnen ze zich beledigd voelen en boos worden als je te ver onder de prijs biedt. En net als in het restaurant valt ook over de prijs van het eten bij een marktkrampje niets te onderhandelen. Je gaat dus bijvoorbeeld niet afdingen op een bord nasi goreng of een kopje koffie.
Om jou te helpen bij het afdingen zetten we hieronder een voorbeeld van hoe je te werk gaat met de onderhandeling op de pasar.
“Berapa harga jeruknya sekilo, Pak?” (Wat kost een kilo sinasappel, meneer?)
“Sekilo duabelas ribu, Bu.” (Een kilo is twaalfduizend (rupiah), mevrouw)
“Bisa sepuluh ribu, Pak?” (Mag het tienduizend zijn, meneer?)
Ben je klaar voor je eerste afdingervaring op pasar?
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT