Ngaben: de feestelijke crematie op Bali

Op Bali waar de meeste bevolking hindoes zijn, wordt iemands lichaam gecremeerd als hij of zij komt te overlijden. Voordat het lichaam gecremeerd wordt vinden er vele rituelen plaats. De rituelen hebben als doel de ziel van het lichaam los te maken, zodat deze naar de hemel kan gaan. Tegelijkertijd kan het lichaam terugkeren naar waar hij vandaan komt, namelijk de aarde. Het vuur bij de crematie reinigt alle onzuiverheden van het lichaam. De Balinezen noemen deze lijkverbranding en alle rituelen daaromheen Ngaben.

Ngaben rituelen

Het wassen van het dode lichaam en het wikkelen in een schone witte lijkwade horen bij het ngabenritueel. Het opbaren gebeurt thuis of in een gemeenschapshuis. Tot de dag van de crematie behandelt de familie hem als iemand die gewoon ligt te slapen. De Balinezen dragen de dode naar de crematieplaats op een typische Balineze doodskist genaamd wade. De wade heeft een tempelachtige vorm en is mooi versierd met allerlei Balineze ornamenten. De onderkant zit vast aan een breed steunraster van dikke bamboestammen. Een wade kan soms wel tot 11 verdiepingen hebben en een raster breder dan een straat hebben. Hoe belangrijker en rijker de familie is des te groter de wade. Soms is de wade zo enorm groot en zwaar dat er wel 100 mensen voor nodig zijn om hem te dragen. Gelukkig plaatsen ze tegenwoordig een paar wielen eronder, dan zijn er minder mensen nodig om hem te dragen.

Naast de wade is er ook nog de petulangan. Dit is de werkelijke doodskist en heeft de vorm van een dier. Het kan van allerlei dieren zijn, een koe, leeuw, olifant of een hert. De petulangan is het vervoermiddel van de geest naar het hiernamaals. Men plaatst het dode lichaam vlak voor de verbranding in de binnenkant van het dier.

veel bekijks bij de grote wade van ngaben op bali
Een wade van een koninklijke familie
ervaar de mooie traditie ngaben op bali
Petulangan in de vorm van een koe

De crematie

In een feestelijke processie brengen de families, vrienden, buren en ander publiek het lichaam naar de plek waar de verbranding plaats gaat vinden. Dit kan op een begraafplaats zijn of op het strand. Een samenspel van Baleganjur (de Balinese gong) en angklung begeleidt de hele processie. Onderweg draaien de dragers de wade drie keer tegen de klok in. Het doel hier van is om de geest van de overledene in verwarring te brengen, zodat hij de weg terug naar huis niet meer weet. Bij een hele grote wade kan het draaien nog wel een enorme uitdaging zijn, zelfs als ze dat op een grote rotonde doen. Met een ceremonie plaatst men het lichaam in de petulangan en steekt het vuur aan. Na de crematie verzamelt de familie de as en legt het in een kelapa gading (kokosnoot met gele buiten schil). Met een speciaal ritueel laten ze de kokosnoot in zee of een heilige rivier wegdrijven.

lijkverbranding op Bali heet ngaben

Een dure traditie

Het liefst wilt iedereen op Bali het lichaam van hun dode familie meteen cremeren en dan ook nog met een zo groot mogelijk feest. Maar de ngaben en alle rituelen eromheen zijn heel erg duur. Vele families wachten daarom vaak met de lijkverbranding en begraven hun dode familielid eerst totdat ze genoeg geld hebben om een ngaben te houden. Als de families het geld bij elkaar genoeg hebben gespaard graven ze het lichaam of wat er nog van over was op en verbranden deze alsnog. Ook laten veel mensen vaak verschillende familieleden tegelijk cremeren om kosten te besparen. Op diverse plaatsen houden de Balinezen zelfs een massale ngaben met soms wel meer dan honderd lichamen tegelijk. In Nusa Penida vindt een massale crematie iedere 5 jaar plaats.

Ngaben als attractie

Een ngaben van een belangrijk persoon trekt altijd veel kijkers en is een populaire attractie op Bali. De families maken deze gebeurtenis ruim van tevoren bekend om een groot publiek aan te trekken. Hoe groter het publiek, hoe meer de familie van het aanzien. Bovendien laat dit zien dat de overleden persoon heel geliefd was, en dit is weer gunstig. Een geliefd mens is namelijk geassocieerd met een goed mens en wordt in de hemel opgenomen.

Wil je deze waanzinnig mooie traditie ook een keer meemaken? Informeer dan bij je accommodatie waar en wanneer en let ook op reclameborden. Wie weet heb je geluk en bevind je je ineens tussen de massa van een spectaculaire ngaben van een van de koningen of koninginnen van Bali. Ja echt, op Bali zijn er nog steeds koninkrijken.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?