Er zijn vast dingen die jou opvallen tijdens jouw bezoek aan een land, en dingen die daarna blijven hangen. Dat kan van alles zijn: fruit met een misselijkmakend scherpe geur, de rare gewoontes, het bijgeloof, hoe de mensen eten etc. Vaak zijn die dingen heel anders dan je gewend bent. Maar juist omdat ze anders zijn maken dat land ook heel interessant. In Indonesië zal je ongetwijfeld ook dingen tegenkomen waarvan je denkt: dit echt typisch Indonesië. Dit vind je alleen maar in Indonesië.
Om jou voor te bereiden op nieuwe dingen die je tijdens je reis in Indonesië wellicht zal tegenkomen, zetten we interessante weetjes die echt typisch voor Indonesië zijn op een rijtje.
Indomie
‘S morgens bij het ontbijt, lunch, tussendoor, bij avondeten of in de nacht tijdens het kijken naar Europese voetbalwedstrijden op tv. Indonesiërs eten Indomie aan de lopende band. Vooral voor de scholieren en studenten die op kamers wonen is het aan het eind van de maand bijna het vaste menu.
Indomie is het meest populaire merk van instant noedels van Indonesie. Het is razendsnel te bereiden, best lekker en vult nog eens goed. Gek genoeg eten Indonesiërs het vrijwel nooit als hoofdgerecht om rijst te vervangen. Ze eten de noedels het liefst als soep bij de rijst of tussendoor. En ondanks dat Indomie heel makkelijk te bereiden en in handomdraai klaar is, is het ook enorm populair als Street food. Indonesiërs gaan dus graag even naar een eettentje om de hoek of zelfs naar de stad om Indomie te eten.
Minyak kayu putih
Ook heel typisch Indonesië is de minyak kayu putih. Ieder Indonesiër heeft er wel een flesje van in huis. Minyak kayu putih (eucalyptusolie) is een huismiddeltje dat je in bijna elk Indonesische huishouden treft. De olie wordt overal voor gebruikt: tegen verkoudheid, hoofdpijn. buikpijn, reisziekte, muggenbeten, stijve nek en ga zo maar door. Ook als Indonesiers op reis zijn nemen ze altijd een flesje minyak kayu putih mee, om tegen misselijkheid en masuk angin (kou vatten) te gebruiken.
Ook masseren Indonesiers kleine babies regelmatig na het baden met minyak kayu putih. Dit doen ze om de baby te laten ontspannen en om masuk angin tegen te gaan.
Kopi tubruk
Kopi tubruk is een koffiedrank die op traditionele manier wordt bereid, zonder te filteren. Om kopi tubruk te maken doe je naar behoefte gemalen koffiepoeder en suiker in een kop of een kan. Daarna giet je kokend heet water erbij en roeren. Je laat de koffie even intrekken tot de koffiepoeder naar de bodem zakt. Daarna is de koffie klaar om te drinken. De koffie poeder in Indonesië is fijner dan de Nederlandse filterkoffie, maar grover dan de oploskoffie. Er blijft dus altijd een beetje koffiedraf op de bodem van de kop als je je koffie leeggedronken hebt.
Indonesiërs drinken koffie vaak in de ochtend en na de middag, rond drie of vier uur. Vaak eten ze er iets lekkers bij zoals de goreng pisang of een stukje Indonesische lekkernij. Op het platteland nemen de boeren vaak koffiepoeder, suiker en een kan heet water naar de akker mee om in de rust verse koffie tubruk te maken.
Indonesiërs houden van zoete koffie. Ook zijn ze gek op kopi susu, hele romige koffie waaraan een flinke, maar ook echt flinke scheut hele zoete gecondenseerde full cream melk aan is toegevoegd. Hoe drink je je koffie?
Rokok kretek (kreteksigaretten)
Dit is ook weer zo typisch Indonesië. In de bus, in de trein, of in cafe’s. Overal kom je die geur van rokok kretek, oftewel de Indonesische kreteksigaretten, tegen. Deze sigaretten zijn gemaakt van pure tabak waaraan het sap van kruidnagel toegevoegd is. In de kruidnagel zit de aromatische stof eugenol, waardoor het roken van een kreteksigaret een prettige en zoete ervaring is. Bij het roken hoor je een geluid dat op ‘ kretek kretek‘ klinkt. Vandaar de naam.
De rokok kretek kun je zowel met filter als zonder filter kopen. De sigaret zonder filter is met de hand gerold en de filtersigaret komt uit de machine. In rokok kretek zitten veel meer nicotine en teer dan in gewone sigaretten. En ondanks dat roken gevaarlijk is, wordt in Indonesië heel veel gerookt. Voor hun is roken een vorm van ontspanning. Daarbij geven ze de voorkeur aan de kretek.
Pencak silat
Pencak silat is de traditionele vechtkunst van Indonesië. Niet alleen op Java, Sumatra of Bali wordt pencak silat beoefend, maar vrijwel op de hele archipel van Indonesië. Sterker nog, pencak silat hoort bij de Indonesische cultuur. Je komt de bewegingen van deze vechtkunst namelijk tegen in een of meer traditionele dans van alle Indonesische bevolkingsgroepen. Tegenwoordig wordt de pencak silat beoefent in de rest van Zuid00st-Azie en verschillende landen daarbuiten, waaronder Nederland. Pencak silat is sinds 2019 opgenomen in de Unesco Immaterieel cultureel werelderfgoed.
In de pencak silat zitten 4 belangrijke aspecten: mentale spiritualiteit, cultuur, zelfverdediging en sport. Mentale spiritualiteit wil zeggen dat met het beoefenen van pencak silat men een onvervalste persoonlijkheid en karakter vormt. Het culturele aspect betekent, zoals al gezegd, dat pencak silat terug te vinden is in veel Indonesische culturen. Men voert de traditionele dansen met pencak silat bewegingen in traditionele klederdracht en wordt begeleid door traditionele muziek. En bij het zelfverdedigingsaspect moet men zichzelf kunnen verdedigen tegen aanvallen van buitenaf. Terwijl met pencak silat als sport wil men fysiek gezond zijn waarbij het balans tussen het lichaam en de geest heel belangrijk is.
Bir Bintang
Bintang is het populairste biermerk in Indonesië. Bir Bintang (Bintang bier) wordt gebrouwd door P.T Multi Bintang Indonesia, het dochterbedrijf van Heineken in Indonesië. De naam Bintang verwijst naar de rode ster, het logo van Heineken. Want bintang betekent ster in het Indonesisch. Ook de vorm van de groene flesjes van Bintang doet je meteen denken aan Heineken in Nederland.
In Nederlands-Indië was bier heel duur omdat dit ingevoerd moest worden. Bovendien liet de kwaliteit nog wel eens te wensen over door de lange reis en onzorgvuldige behandeling. In 1929 werd de Nederlands-Indische Bierbrouwerijen NV gesticht om bier in Nederlands-Indie te brouwen. In 1936 nam Heineken dit bedrijf over en brouwt vanaf dat moment Heineken bier in Indonesië.
Qua smaak kun je Bintang vergelijken met Heineken. Het is makkelijk te drinken en heel verfrissend na een dagje strand of excursie. Heb je dit heerlijke tropische bier al ooit geproefd?
Handige websites
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT
Klokkijken in het Indonesisch: jam berapa sekarang?
De dagen in het Indonesisch: Hari apa hari ini?
Bahasa Indonesia: de Indonesische taal
Dit artikel bevat affiliatie links. Voor meer informatie klik hier.