Midden in de bergen van het Bukit Barisan gebergte ligt het mooie stadje Parapat. De heuvelachtige stad ligt aan de rand van het Tobameer. Vanaf Parapat heb je heel mooi uitzicht op het meer, het eiland Samosir en de groene bergen van Dolok Sisae en Dolok Simartinambing. Het toeristische centrum ligt op een schiereiland tussen twee baaien in. In Parapat wonen vooral mensen van het Toba-Batakvolk.
Parapat is makkelijk te bereiken vanuit Medan en dit maakt deze stad de belangrijkste toegang tot het eiland Samosir. Voor veel toeristen is Parapat vaak een tussenstop voordat ze het Tobameer de oversteek naar Samosir maken. In de wijk Ajibata bevindt zich de ferryhaven en vanaf hier vertrekt de veerboot Tao Toba vijf keer per dag naar Tomok op Samosir.
Bovendien ligt Parapat ook nog heel strategisch aan de Jalan Raya Lintas Sumatra, het netwerk van provinciale wegen die alle steden van Sumatra verbindt. Daardoor is Parapat een belangrijk stoppunt voor reizigers die vanuit Medan naar West-Sumatra reizen. Busmaatschappijen die van Medan via Bukittinggi of Padang naar Java rijden hebben in Parapat een eigen loket en maken hier dus een korte of langere stop om de passagiers in of uit te laten stappen. Maar ook om de passagiers die nog verder reizen de gelegenheid te geven om bijvoorbeeld een hapje te eten of naar het toilet te gaan.
Geliefde vakantiebestemming
Al vanaf de koloniale tijd is Parapat samen met het koele Karo Plateau waar het stadje Berastagi ligt, een geliefde vakantiebestemming in Noord-Sumatra. Toen Indonesië nog Nederlands-Indië was, vierden Nederlandse mensen uit plantagebedrijven hier graag hun vakantie of weekenden. Hier konden ze even afkoelen van de hitte in de broeierige steden zoals Medan, Tebingtinggi of Kisaran. Maar de jaren zeventig tot en met jaren negentig van vorige eeuw waren echt de hoogtijdagen van de toeristenindustrie in Parapat. Er waren toen veel gezellige bars en restaurants. Hotels waren altijd vol met voornamelijk buitenlandse toeristen.
Parapat en het Tobameer waren natuurlijk niet zo populair en druk als Bali, maar hadden wel eigen charme en de Batakse vriendelijkheid. Helaas was er monetaire crisis in 1997 waardoor de toeristen industrie op Sumatra, dus ook in Parapat, instortte. In vergelijking met toen komen er nu nog maar toeristen uit het buitenland met mondjesmaat naar het Tobameer. Gelukkig doet de regering van Indonesië er nu alles aan om meer toeristen weer naar het Tobameer gebied aan te trekken door nieuwe infrastructuur zoals snelwegen naar het Tobameer aan te leggen.
Bezienswaardigheden in Parapat
in Parapat zul je je nooit vervelen. Je kunt er veel leuke dingen doen. Je kunt er een rondvaart maken, en in het gebied rondom het stadje kun je mooie wandelingen maken. Om alles uit je verblijf in Parapat te halen kun je ook deze attracties bezoeken.
1. Batu Gantung, hangende rots
In Parapat vind je een unieke hangende rots genaamd Batu Gantung. De rots hangt aan een hele steile bergwand hoog boven het water van het Tobameer. Volgens een Batakse legende zou de naam Batu Gantung verband houden met het ontstaan van de naam Parapat. Er zou een meisje zijn geweest, genaamd Seruni, dat zelfmoord wilde gaan plegen door in het meer te springen omdat zij van haar ouders niet met haar geliefde mocht trouwen. Helaas voor Seruni, ze gleed uit en kwam vast te zitten in een smalle rots schacht. De toegesnelde dorpsbewoners wilden haar eruit helpen, maar Seruni wilde niet geholpen worden en riep: Parapat! Parapat! Dat betekent: dicht(bij) gaan. De rotsen bewogen naar elkaar toe tot de schacht volledig dicht werd en Seruni kwam te overlijden.
Niemand weet hoelang de rots al daar hangt. Geologische wetenschappers vermoeden dat de steen ontstond als gevolg van de erosie van de massieve lavarots na de kolossale uitbarsting van de vulkaan Toba 74000 jaren geleden. De rots heeft een aparte vorm, hij lijkt nogal op een mannelijke geslachtdeel. Maar voor het Batakse volk rondom het Tobameer is Batu Gantung het arme meisje Seruni dat in steen was veranderd.
Om bij Batu Gantung te komen moet je een boot huren. Dit kan een speedboot zijn maar kan ook een plezier- of passagiersboot die je samen met andere passagiers huurt.
Waterval Situmurun
Als je iets zuidelijker van Parapat vaart kom je in het dorpje Situmurun. Hier vind je een mooie waterval die vanaf de berg in het meer valt. De Situmurun. aterval is ook bij plaatselijke bevolking bekend als Binanga Lom. Het zijn twee Batakse woorden voor geestverfrissende rivier. Binanga is rivier en lom betekent geestfrismaker. Want een gevoel van verfrissend mentaal zou je dan krijgen bij het zien van deze mooie waterval.
De waterval is 70 meter hoog en het water valt trapsgewijs van wel 7 etages langs de massieve bergwand naar beneden in het groenblauw water van het Tobameer. Vergeet jouw zwemkleding ook niet mee te nemen. Want hier kun je echt lekker zwemmen. Daarna bestel je een lekker kop koffie bij het kraampje naast de waterval om je op te warmen.
Kapal pesiar
Helemaal in Batakstijl het Tobameer verkennen? Dat kan met de unieke cruiseboot Samosir. En dit is echt een aanrader. Om het toerisme een extra boost te geven liet de gemeente Samosir in 2017 een speciaal schip bouwen naar het model van de ruma bolon, het traditionele huis van het Bataks volk. Het schip is aan de buitenkant mooi versierd met traditionele Batakse ornamenten. Op het dak van de stuurhut staan enorme beelden van twee dansende Bataks. De dekken en de zitbanken zijn gemaakt van luxe hart hout. Je kunt kiezen tussen de dichte boven dek, voorzien van ramen met doorzichtige glazen, of het open dek eronder
Het schip kun je huren naar behoefte, bijvoorbeeld om een feest te vieren of gewoon om met een groepje rond te varen. Maar je kunt ook met een tour mee naar bijvoorbeeld Samosir eiland. Op het schip vind je een bar waar je een kleine versnappering en iets te drinken kunt bestellen. Zie je het al voor je, zitten of staan op het dek van zo’n mooi boot met een lekker gekoelde fles bier Bintang in je hand terwijl je Parapat achter je steeds kleiner ziet worden?
Pulo Tao
Net ten noorden van het Samosir eiland en ongeveer 30 kilometer van Parapat ligt Pulo Tao, een klein en mooi onbewoond eilandje. Pulo Tao was de parel van het Tobameer. In de tijd dat de toerisme nog in zijn bloei was, was het eiland bekend als Honeymoon Island. Toen stond er een kleinschalig maar mooi hotel met restaurant op Pulo Tao dat vooral geliefd was bij mensen die pas getrouwd waren. Helaas moest het hotel noodgedwongen de deur sluiten toen het toerisme instortte.
Pulo Tao is nog steeds mooi. Het is er weelderig en groen met palmbomen en mangobomen. Nu de mensen weg zijn is het eilandje een habitat geworden voor vogels. Je vindt er opvallend veel ooievaren die met hun witte kleuren een contrast vormen met het blauwe water en de groene bomen.
Danau Toba Festival
Bij het Tobameer vindt het Danau Toba Festival jaarlijks plaats. In dit gezellige evenement met veel muziek en dans maak je kennis met de verschillende culturen van alle Batakse volkeren die in de buurt van het Tobameer leven. Er worden wedstrijden gehouden van onder andere in dansen, zingen, zwemmen, roeien en paragliden.
Het Danau Toba festival is ooit begonnen als een klein feestje van de lokale bevolking om hun dankbaarheid te tonen voor alles wat Tobameer meer aan de bevolking geeft. In het begin vond het festival ieder jaar in Parapat plaats en trok vooral regionale bezoekers. Maar het Danau Toba Festival is inmiddels uitgegroeid tot een nationaal event dat meer toeristen naar het Tobameer moet aantrekken. Bovendien vindt het festival niet meer ieder jaar in Parapat plaats, maar wordt om de beurt georganiseerd door andere stadjes rondom het Tobameer.
Het vervoer in Parapat
Een van de manieren om Parapat te verkennen is met het openbaar vervoer. De groene minibusjes van de busmaatschappij Parsito rijden dwars door de wijken en om Parapat heen en langs de toeristische routes. Alle busjes rijden in een vaste, dezelfde route en hebben geen vast begin- en eindstation. Je kunt ze overal aanhouden en je kunt ook weer overal uitstappen. Met Parsito maak je in een rit een rondje door Parapat en als je weer uitstapt op de plek waar je bent ingestapt dan heb je zowat heel Parapat al gezien. Uiteraard kun je ook ergens uitstappen en verder wandelen buiten de route van de bus.
Wat je ook kan doen is een fiets, motorscooter of een boot huren. De mensen in je hotel zullen je vast wel kunnen informeren waar je deze vervoermiddelen kunt huren.
Hoe kom je er
Vrijwel alle toeristen die Sumatra bezoeken komen via Kuala Namu Airport in Medan aan. Sommigen gaan daarna naar Aceh, omdat ze bijvoorbeeld de eilanden Sabang, Banyak of Weh willen bezoeken. Maar de meeste reizigers willen toch naar het Tobameer. Voordat ze richting Parapat reizen willen de meesten nog eerst de orang-oetan in Bukit Lawang bekijken. Maar sommigen gaan ook naar Berastagi, In Medan verblijven de meeste toeristen maar kort of wordt deze leuke stad jammer genoeg helemaal overgeslagen.
De prettigste manier om naar Parapat te reizen is door een auto te huren. Bij je aankomst op het vliegveld vind je veel aanbod aan huurauto met chauffeur. maar is het openbaar vervoer wel vele malen goedkoper en vaak heel gezellig. In Medan vind je genoeg deeltaxibedrijven die naar Parapat en verder rijden. Een van die taxibedrijven is Paradep Taxi, die verschillende minibussen hebben waar tot 10 passagiers in passen. Als je een grote bus prettiger vindt dan kun je reizen met de busmaatschappij Sejahtera. Ze hebben zowel PATAS bussen met airco als gewone bussen zonder airco. De gewone Sejahtera bussen laten onderweg passagiers in en uit stappen. Met deze bussen ben je dus wat langer onderweg. De loketten van deze vervoermaatschappijen vind je op Jalan Sisingamangaraja in Medan.
Een andere optie is om niet naar Medan te vliegen, maar naar het vliegveld Silangit in Siborong-borong. Zowel naar Medan als naar Siborong-borong is er geen directe vlucht vanuit Nederland. Je vliegt dus eerst naar Jakarta, Kuala Lumpur of Singapore, en daarna kun je door vliegen naar Sumatra. Bij Skyscanner kun je de tickets van alle maatschappijen vergelijken en de goedkoopste ticket naar Indonesië boeken.
Accommodatie in Parapat
Een slaapplek vinden is niet moeilijk in Parapat. Er is genoeg aanbod. Afhankelijk van je voorkeuren en budget kun je keuze maken van een eenvoudige homestay in een woonwijk tot viersterren hotels met met het mooiste uitzicht op het Tobameer. Op Trivago kun je betaalbare maar comfortabel hotels bekijken en boeken.
Beste reistijd naar Parapat
In welke tijd van het jaar reis je het beste naar Parapat? Het antwoord is: het hele jaar door. Omdat Indonesië een tropisch land is, is het daar altijd mooi weer. Het is wel handig om te weten wat je allemaal in je koffer stopt voordat je op reis gaat. Omdat Parapat midden in het Bukit Barisan gebergte ligt, is het daar best fris in de avond. Neem dus zeker een paar warme kleren mee. Waarschijnlijk ga je ook wandelingen maken, Neem dat ook makkelijke schoenen mee, want Parapat is heuvelachtig en veel wegen zijn best steil.
Nu het vliegen betaalbaar wordt voor gewone Indonesiërs, gaan steeds meer mensen op vakantie. Ook omdat steeds meer mensen in Indonesië een auto hebben, gaan ze er ook vaker op uit. Bovendien zijn hotels voor veel mensen geen groot luxe meer. Op feestdagen en in de vakantieperiode kan het druk zijn op vakantiebestemmingen. Check hier op welke datums de Indonesische feestdagen vallen.
Rondreis
Je kunt ervoor kiezen om jouw reis, verblijf of vervoer naar Parapat zelf te boeken. Maar reisorganisaties bieden ook rondreizen aan met eigen vervoer. Dat scheelt een hoop zoekwerk en vooral fijn als je in relatief korte tijd verschillende plekken in Indonesië wilt bezoeken. Voor het gemak laat jouw reis op maat of door middel van de bouwstenen samenstellen door de Indonesische reisspecialist Gabe Travel, of boek een unieke individuele rondreis naar verborgen plekken van Sumatra. Heb je geen lange vakantie? En als je het leuk en gezellig vindt om onderweg en op je vakantiebestemming samen met andere mensen erbij laat je dan verrassen en boek dan een groepsrondreis Sumatra.
DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT