Vervoer in Indonesië

vervoer in Indonesië

Wat zijn de mogelijkheden voor het vervoer in Indonesie? Hoe reis je van het ene eiland naar het andere? Ondanks het enorme landoppervlak van bijna twee miljoen vierkante meter, en nog eens drie miljoen vierkante meter aan water, zijn er eindeloze mogelijkheden om het land te doorkruisen. Door het land, over het water of in de lucht, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je in heel korte tijd heel veel zien of wil je juist rustig en op je eigen tempo rondreizen? Hoe dan ook, met deze vervoersmiddelen kom je in Indonesië altijd op je plaats van bestemming.

Vliegtuig

Een van de favoriete middelen voor het vervoer in Indonesië is het vliegtuig. Dit is ook het snelste en meest comfortabele vervoermiddel om van het ene eiland naar het andere te reizen. Er is veel aanbod van binnenlandse vliegmaatschappijen en de prijzen zijn scherp. Het boeken is eenvoudig en kun je vaak nog op het laatste moment doen. Toch is het verstandig om er op tijd bij te zijn. Want het vliegen is heel populair en al lang geen luxe meer voor de meeste Indonesiërs. Vooral in de vakantietijd en tijdens de feestdagen zitten de vluchten vaak vol.

De binnenlandse vluchten kun je ook al vaak vanuit Nederland boeken. Kijk eens op Skyscanner. Op deze website kun je de vliegtickets naar Indonesië en de binnenlandse vluchten vergelijken en de goedkoopste opties boeken.

Boot

Heb je wat langer de tijd en vind je bootreizen leuk? Dan is reizen over het water misschien een leuke optie. In Indonesië kan je ook overal naartoe met de boot. Met zoveel eilanden is het vervoer over water heel belangrijk in Indonesië. Dagelijks varen boten af en aan van het ene grote eiland naar de kleinere omliggende eilandjes. Voor langere afstanden kun je met de Pelni schepen mee. Deze staatschepen verbinden de grotere eilanden met elkaar en brengen je naar bijna alle delen van Indonesië. De Pelni schepen herken je aan de witte en gele kleuren.

De voorzieningen op de schepen zijn goed. Sommige ervan beschikken over cabines in verschillende klassen, maar de meeste Indonesiërs kiezen de dek klasse. Eten en drinken zit in de ticketprijs inbegrepen en er is een douchegelegenheid. Ook leuk, de schepen maken een tussenstop in verschillende havens om mensen in en uit te laten stappen. Je kunt dan even van de boot af om rond te kijken.

pelni schip is het vervoer in indonesië over het water

Trein

Met de trein reizen betekent dat je onderweg van de gevarieerde landschappen kunt genieten en contact kunt maken met de lokale bevolking. Het is behoorlijk comfortabel en het is dus ook niet zo vreemd dat treinreizen erg populair is onder toeristen. Hoewel de regering van plan is om meer treinverbindingen op andere eilanden aan te leggen kun je op dit moment helaas alleen op Java en sommige delen van Sumatra met de trein reizen. Op Java ligt een goede spoorwegverbinding die de meeste steden verbindt. Met een overstap kun je met de trein het hele eiland doorkruisen, vanuit Merak helemaal in het westen, naar Banyuwangi in het oosten.

Op Sumatra kun je niet overal komen met de trein. De treinen op Sumatra rijden alleen in de provincies Noord-Sumatra, West-Sumatra, Zuid-Sumatra en Lampung. Bovendien hebben deze treinen maar heel beperkte trajecten. Ze rijden slechts naar enkele steden en alleen binnen eigen provincies.

de trein is het openbare vervoer in Indonesië dat vooral op Java populair is
het vervoer in Indonesië met de trein

Bussen

Heel veel Indonesiërs hebben tegenwoordig een eigen auto en ook vliegen is veel toegankelijker geworden de afgelopen jaren. Toch is de bus nog steeds heel belangrijk voor het vervoer over het land in Indonesië, omdat je er bijna overal mee kunt komen. De bussen hebben vaste routes, maar niet alles heeft vaste vertrektijden. En meestal kun je overal in- en uitstappen. Behalve de speciale snelbussen in de grote steden, die hebben vaste haltes om mensen in en uit te laten stappen.

De bus kun je nemen als je vanuit een stad naar een andere stad of naar het platteland wilt reizen. Dit kan binnen of buiten provinciegrenzen. Sommige bussen rijden naar andere provincies of zelfs naar andere eilanden (in Indonesië noemen ze deze antar kota antar propinsi oftewel AKAP bussen). De bussen van de maatschappij ALS die van Banda Aceh op de noordelijkste kant van Sumatra tot Denpasar op Bali rijden, zijn hier voorbeelden van. Dit zijn grote bussen zoals wij ze hier ook kennen. Andere bussen rijden naar steden of plaatsen binnen een provincie (antar kota of AK). Dit kunnen grote bussen, driekwart bussen of minibussen zijn.

Hou er rekening mee dat de bussen erg vol kunnen zijn. Wil je comfortabel reizen kies dan de PATAS bussen (patas is een acroniem van tempat terbatas, het betekent beperkte plaats of vol is vol). De Patas bussen herken je aan het boordje of een sticker met “PATAS” erop. De meeste AKAP bussen zijn meestal ook Patasbussen. Ze zijn comfortabel en hebben verschillende voorzieningen aan boord, zoals de airconditioning. Hmm, wat denk je van busreizen met ligstoelen, televisie, wifi en zelfs met een karaoke installatie om lekker mee te zingen?

De tickets kun je kopen in de busterminals of in eigen loket. Niet voor alle bussen kun je van tevoren een ticket kopen. Soms betaal je gewoon contant bij iemand van de maatschappij of bij de conducteur in de bus. Instappen kan in de busterminal, bij het loket of op straat. Het is heel normaal dat de bussen overvol zijn. De conducteur blijft onderweg roepen dat er nog genoeg plaats is in de bus naar wachtenden passagiers langs de weg. Alleen de PATASbussen mogen geen passagiers meer laten instappen als er geen zitplaatsen meer zijn.

de bus is heel belangrijk vervoer in Indonesië

Angkot

Angkot (acroniem voor angkutan kota) betekent het stadsvervoer. Dat zijn de bussen die niet verder rijden dan de stadsgrenzen. Ze rijden volgens een vaste route en je kan ze overal aanhouden. Het zijn meestal mini of driekwart bussen van verschillende particuliere maatschappijen en ze kun je naar elke hoek van de stad brengen. Bijna iedere stad heeft eigen naam voor angkot. In Pematang Siantar is het gewoon angkot, in Medan sudako, in Makassar pete-pete, in Jakarta mikrolet en Jak Lingko enzovoort. Vaak hanteren ze eenheidsprijzen. Het maakt dan niet uit of je na honderd meter al uitstapt of pas na tien kilometer.

Becak

Misschien het leukste middel voor het vervoer in Indonesië is de becak. Deze taxi op driewielen vind je bijna overal in Indonesië en er passen twee mensen in. In Indonesië vind je twee soorten becaks. De becak met de bestuurder achterin, zoals op Java en Sulawesi. En de becak met de bestuurder naast de passagiers, zoals op Sumatra. Ook kun je kiezen tussen gemotoriseerde en ongemotoriseerde becaks.

Becaks kun je overal nemen maar zeg wel duidelijk waar je heen wilt en spreek van tevoren een prijs af.

becak is het leukste vervoer in Indonesië

Ojek

Ojek is gewoon een motorfiets of motorscooter waar je achterop naar je gewenste bestemming wordt gebracht. Met de ojek kan je op plaatsen komen die met de auto niet te bereiken zijn. Je kun ze bijna overal vinden, maar ze hebben niet overal dezelfde naam. Op Sumatra noemen ze bijvoorbeeld de ojek “RBT”. Spreek altijd de prijs af met de bestuurder. Je mag best onderhandelen over de prijs. Maar zoek wel van tevoren uit hoever de rit is, zodat je een redelijke prijs kunt voorstellen.

Andong of dokar

De andong, ook wel bekend als dokar, is een heel geliefd middel voor het vervoer in Indonesië, en wordt ook ingezet om toeristen aan te trekken. Andong is een kar die getrokken wordt door een paard. Ondanks dat ze geliefd zijn, kun je deze paardenkarren niet meer overal vinden in Indonesië. In Yogyakarta wordt de andong beschouwd als erfgoed van de Javaanse cultuur en daardoor wordt deze dus mooi in stand gehouden. In West-Sumatra staat dokar bekend onder de naam bendi en ze zijn nog steeds gebruikt in verschillende steden. Ook hier wordt de bendi beschouwd als een cultureel erfgoed.

andong is ook een leuk vervoer in Indonesië

Bajaj

Bajaj is een leuk vervoersmiddel in de stad maar is wel heel luidruchtig. Tegenwoordig vind je de bajaj allen nog maar in Jakarta. Het is een soort brommobiel op drie wielen. De bestuurder zit voorin en er passen twee passagiers achterin.

Taxi

In Indonesië kun je alleen in de grotere stad reizen met de taxi. In de steden zoals Jakarta, Surabaya, Medan of Padang rijden verschillende taximaatschappijen. Ook op Bali en Lombok kan je een taxi heel makkelijk vinden. Niet alle taxi’s rijden standard met de meter aan. In dat geval moet je de prijs wel van tevoren goed afspreken.

Huren

Eilanden, steden of dorpen op eigen houtje verkennen? Waarom niet? Het huren van vervoer in Indonesie gaat heel makkelijk. Je kunt overal fietsen of scooters huren of lenen tegen betaling. Vooral in kleine plaatsen of dorpen hoef je alleen maar aan de eigenaar te vragen of je zijn fiets of scooter mag lenen om de omgeving te verkennen. Let er wel op dat je in principe een (internationaal) motorrijbewijs nodig hebt om de scooter te besturen. Want in Indonesië worden motorscooters, met de cilinderinhoud van gemiddeld 110 tot 125 cc, voor de wet als motoren beschouwd. Boten kun je vaak huren in de haventjes. Er is wel altijd iemand in de haven die je kan vertellen waar je een boot kunt huren.

Ook auto’s kun je bijna overal huren. Maar met de vaak slechte wegen en verkeerchaos is het wel zo relax om ook gelijk een chauffeur erbij te huren. Voor de kosten hoef je het echt niet te laten. Toch zelf willen rijden? Onthoud dan dat het verkeer in Indonesië links rijdt. Bovendien lappen de meeste weggebruikers de regels aan hun laars. Sta er dan ook niet van te kijken als je op een tweebaansweg ineens zowel van rechts als van links ingehaald wordt.

Let op:
In de schoolvakanties, weekenden en tijdens de Indonesische feestdagen gaan veel mensen in Indonesië op reis. De meesten maken dagtripjes. Maar sommige mensen gaan ook echt op vakantie of een weekendje weg. De drukste periodes zijn rond de Islamitische feestdagen en tijdens de kerst- en nieuwjaardagen. Reis je in deze periode in Indonesië, regel jouw vervoer dan op tijd, zodat je er zeker van kunt zijn dat je tijdig aankomt op je bestemming. Check hier op welke dagen de Indonesische feestdagen vallen.


Handige websites


DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT


Dit artikel bevat affiliatie links. Voor meer informatie klik hier.

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?